Skön stickretreat på Yttre Hebriderna tillsammans med Johanne Ländin och johanna wallin 3-10 maj 2024

Besök Yttre Hebriderna tillsammans med Johanne Ländin och Johanna Wallin. De tar er med från norr till söder på denna resa bland tweed, får och stickning. Det blir workshops, besök med fokus på ull och guidade rundturer med mycket kunniga lokala guider.
12-16 deltagare
FULLBOKAD
VÄNTELISTA

FREDAG 3 MAJ

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh för gemensam incheckning till vårt flyg till Stornoway på Isle of Lewis.
Beroende på när på dagen vårt flyg går kan vi hinna med en liten stadsvandring i Stornoway innan vi checkar in på vårt hotell, Caladh Inn, där vi ska bo i tre nätter.
Gemensam middag på hotellet (ingår).

LÖRDAG 4 MAJ

Idag styr vi kosan söderut till Isle of Harris. I Tarbert ligger
The Harris Tweed Shop som är den mest välförsedda Harris Tweed-butiken på öarna. Här hittar man både uppsydda plagg, väskor och annat och tweed i metervara.
Innan lunch på Talla na Mara besöker vi Horgabost - en av de spektakulära stränderna på Isle of Harris.
När vi kommer tillbaka till Stornoway beger vi oss till garnbutiken Wool4Ewe för en stickcafé innan middag intas på egen hand.

SÖNDAG 5 MAJ

Idag åker vi till västra sidan av Lewis tillsammans med vår guide.
Det blir stopp vid Callanish Standing Stones, Carloway Broch och något av de restaurerade sk Blackhouses som finns på ön.
Under dagens utflykt ser vi den natur och de omgivningar som inspirerat och fortfarande inspirerar Alice Starmore. Den som begrundat hennes bok Glamourie kanske rent av känner igen sig.
På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet (ingår).

MÅNDAG 6 MAJ

Innan vi idag styr kosan söderut besöker vi the Harris Tweed Authority i Stornoway där vi får en guidad visning. HTA ägnar sig framför allt åt att skydda varumärket Harris Tweed men har även ett par vävstolar uppsatta i sitt show room.
Efter visningen på HTA åker vi söderut igen, denna gång till Leverburgh för att ta båten till Berneray där vi besöker Meg Rodger på The Birlinn Yarn Co innan vi fortsätter vidare till Lochboisdale Hotel där vi kommer att bo under resans återstående nätter.
Lunch har vi med oss idag (ingår).
På kvällen äter vi middag på vårt hotell (ingår ej).
Efter middagen stickar vi och beundrar dagens eventuella (?) inköp.

TISDAG 7 MAJ

På förmiddagen vänder vi norrut igen för ett besök på Uist Wool där vi får en presentation av verksamheten och sen kan den som vill shoppa loss bland spinneriets fina garner.
Lunch äter vi på puben The Politician på Eriskay (ingår) som har sitt namn efter det skepp som förliste strax utanför Eriskay 1941 fullastat med whisky. Denna händelse gav upphov till boken "Whisky Galore" som har filmats två gånger.
Efter lunch gör vi en guidad promenad på den lilla charmiga ön Eriskay.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej)
.

ONSDAG 8 MAJ

Idag beger vi oss ännu längre söderut -  till Barra.
Det Barra kanske är mest känt för är flygplatsen som är belägen på en av stränderna och där tidtabellen styrs av tidvattnet.
Lunch har vi med oss idag och under dagen besöker vi bland annat Caslebay, Barras "huvudstad" där vi på håll kan se Kisimuel Castle som ligger på en egen liten ö i viken utanför byn.
Middag äter vi när vi kommer tillbaka till hotellet (ingår ej)

TORSDAG 9 MAJ

På förmiddagen besöker vi Kildonan Museum där man bland annat kan se fina Eriskay ganseys.
Resten av dagen tillbringar vi på hotellet med en föreläsning och workshop om ganseys och Arantröjor. Fiskartröjorna är bland de äldsta mönstren som fortfarande stickas och traditionen är i högsta grad levande på Hebriderna. 
Johanne och Johanna berättar om den spännande stickhistorien bakom tröjorna och  de delar med sig av mönster och praktiska tips. 
Du får också lära dig hur du sätter ihop en helt egen fiskartröja.

Under dagen gör vi även, mellan varven, en eller annan bensträckare i Lochboisdale.
Lunch äter vi på hotellet (ingår) och på kvällen äter vi middag på hotellet (ingår ej).

FREDAG 10 MAJ

Med väskorna fyllda av garn (och kanske en eller annan liten bit tweed) och sinnena fyllda med intryck och minnen tar vi tidigt på morgonen färjan till Oban och sedan buss vidare till flygplatsen i Edinburgh. Därifrån är det lätt att ta sig in till stan med spårvagn eller flygbuss.

Programpunkterna kan komma att ske i annan ordning än vad som nämns ovan och någon eller några kan komma att bytas ut mot likvärdiga programpunkter.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Yttre Hebriderna. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!
Denna resa kommer inte att arrangeras 2025 eller 2026.


Pris för plats i delat tvåbäddsrum 27 900 kr. Enkelrumstillägg 3 200 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Stornoway
 • Tre nätter på Caladh Hotel i Stornoway
 • Fyra nätter på Lochboisdale Hotel på South Uist
 • Sex luncher
 • Två middagar
 • Workshops med Johanne och Johanna som även är reseledare.
 • Alla transporter på öarna
 • Lokal guide under tre av dagarna
 • Alla inträden i programmet
 • Båt och buss från Lochboisdale - Edinburgh


I priset ingår ej:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Ev övernattningar i Edinburgh
 • De middagar som inte specificeras i programmet
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks