SKÖN STICKRETREAT PÅ SHETLAND
26 september - 3 oktober 2024

Följ med Heléne Wallin och Erika Åberg på stickretreat till Shetland under Shetland Wool Week.
Det blir fina dagar fyllda med workshops, utflykter och allmänt sticknörderi.
Max 18 deltagare
FULLBOKAD
VÄNTELISTA

TORSDAG 26 SEPTEMBER

Vi träffas i arla morgonstunden på flygplatsen i Edinburgh för vidare färd till Shetland kl 06.50.
Innan vi åker norrut till vårt hotell,  charmiga Busta House Hotel utanför Brae, gör vi en utflykt på South Mainland tillsammans med vår guide James Tait.
Vi börjar utflykten med ett besök vid fyren på Sumburgh Head för att titta på den spektakulära utsikten.
Lunch äter vi på lämpligt ställe under vägen (ingår) och på eftermiddagen tar vi en promenad vid St Ninian's Isle innan vi besöker James croft som han driver tillsammans med sin bror Cecil. Cecil är, utöver crofter, även finsnickare och han tillverkar bl a vant- och sockblockare och sk jumper boards. Han låter även spinna ullen från gårdens får till garn under namnet West Lynne Wool.
På vägen till hotellet stannar vi i Hoswick där bl a Neilanell håller till.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej) och efter middagen håller Heléne och Erika i en liten introduktion till resans workshops.

FREDAG 27 SEPTEMBER

Vi börjar dagen hos Jamieson & Smith i Lerwick så att vi kan känna, klämma och kanske shoppa lite garn.
Innan lunch som idag intas på egen hand finns det tid att utforska Lerwick på.
Möjligtvis blir det ett besök i Jamieson's of Shetlands butik eftersom man som bekant aldrig kan få för mycket garn.
(Butikerna lär vara välfyllda såhär dagen innan Wool Week börjar:))
Den som följt serien Shetland kan även passa på att kika på Jimmy Perez hus i The Lodberries, den äldsta delen av Lerwick.
Innan det bär av tillbaka till Busta åker vi till The Shetland Textile Museum där det finns ännu fler fantastiska plagg att titta på.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

LÖRDAG 28 SEPTEMBER

Idag gör vi en utflykt till Scalloway-området och ett första stopp gör vi på
The Silly Sheep Fibre Company i Walls.
Efter lunch på Da Haaf i Scalloway (ingår) besöker vi Burra Bears där Wendy Inkster berättar om sin verksamhet och därefter besöker vi Donna Smith och hennes Langsoond yarn innan vi beger oss tillbaka till Busta.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

SÖNDAG 29 SEPTEMBER

Idag stannar vi på Busta hela dagen och ägnar oss åt workshops med Heléne och Erika.
En eller annan bensträckare i omgivningarna kan behövas mellan varven (bokstavligt talat) och den lilla byn Brae ligger på lagom avstånd för en promenad om man inte helt enkelt bara vill gå ner till den lilla hamnen nedanför hotellet för lite "otter spotting". Under dagarna på Busta ingår lunch, kaffe/te och eftermiddagsscones i priset.
Middag äter vi på Busta (ingår ej).

MÅNDAG 30 SEPTEMBER

Nu bär det av norrut och efter två färjor och färd över ön Yell kommer vi till Unst, Storbritanniens nordligaste utpost. Under dagen besöker vi tillsammans med vår guide Melanie Unst Heritage Centre för att bland annat titta på deras imponerande samlingar av spetsstickade plagg. Vi åker även så långt norrut vi kan komma för att få en skymt av Muckle Flugga med sin berömda Stevensonfyr. Lunch äter vi på Victoria's Vintage Tearooms (ingår) och medan vi är där kan man även titta in i det lilla båtmuséet, Unst Boat Haven.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

TISDAG 1 OKTOBER

På förmiddagen workshoppar vi vidare tillsammans med Heléne och Erika och efter lunch på Busta (ingår) åker vi in till Lerwick igen för att kanske göra de där inköpen som missades i lördags.
Vi gör även ett besök på det fina muséet där Heléne och Erika berättar om de fantastiska stickade plaggen som ingår i samlingarna. Under SWW kan man dessutom träffa stickare från hela världen på "The Hub" som arrangeras på muséet.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

ONSDAG 2 OKTOBER

Idag åker vi tillsammans med James till Eshaness för en promenad i detta natursköna område med dramatiska klippor, resterna av en broch och ännu en fyr. Den som inte vill promenera kan ströva på egen hand en stund.
Lunch intar vi på Braewick Café (ingår) och på eftermiddagen besöker vi det lilla lokala muséet Tangwick Haa innan vi i sakta mak beger oss tillbaka till hotellet.
Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor. 
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

TORSDAG 3 OKTOBER

Med bagaget fullt av inspiration, minnen och med största sannolikhet mängder med fint shetlandsgarn flyger vi tillbaka till Edinburgh på morgonen.
 

När Shetland Wool Week släpper programmet för evenemanget under våren 2024 kan det bli förändringar i programmet ovan.

Programpunkterna under rundresedagarna kan komma att ändras något och dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärtom.

Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Shetland. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Pris för plats i delat tvåbäddsrum 28 900 kr. Enkelrumstillägg 4 800 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r.
 • Sju nätter på Busta House Hotel utanför Brae. Rejäl frukost ingår!
 • Sex luncher.
 • Kaffe/te under de dagar vi tillbringar med stickning och workshops på Busta House.
 • Workshops med Heléne och Erika som även är reseledare på denna resa.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide under tre av rundresedagarna.
 • Alla inträden i programmet.

I priset ingår ej:
 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Ev övernattningar i Edinburgh
 • Middagar
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks