SKÖN STICKRETREAT PÅ SHETLAND
31 maj - 7 juni 2024

Följ med Johanne Ländin och Johanna Wallin på stickretreat till Shetland under "the simmer dim".
Det blir fina dagar fyllda med workshops, utflykter och allmänt sticknörderi.
Max 16 deltagare
FULLBOKAD

FREDAG 31 MAJ

Vi träffas i arla morgonstunden på flygplatsen i Edinburgh för vidare färd till Shetland kl 06.50.
Innan vi åker norrut till vårt hotell,  charmiga Busta House Hotel utanför Brae, gör vi en utflykt på South Mainland tillsammans med vår guide James Tait.
Vi börjar med ett besök hos lunnefåglarna på Sumburgh Head innan vi får en visning av Jarlshof som är en arkeologisk utgrävningsplats med rester från bosättningar under flera tusen år.
Lunch äter vi på lämpligt ställe under vägen (ingår) och på eftermiddagen tar vi en promenad vid St Ninian's Isle innan vi besöker James croft som han driver tillsammans med sin bror Cecil. Där får vi titta på deras fina får och Cecil och James berättar om livet som "crofter" på Shetland.
Cecil är finsnickare och tillverkar bl a sock- och vantblockare, sk jumper boards och andra sticktillbehör. Han låter även spinna garn från egen ull under märket West Lynne Wool.
På vägen till hotellet stannar vi i Hoswick där bl a Neilanell håller till.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej) och efter middagen håller Johanne och Johanna i en liten introduktion till resans workshops.

LÖRDAG 1 JUNI

Nu bär det av norrut och efter två färjor och färd över ön Yell kommer vi till Unst, Storbritanniens nordligaste utpost. Under dagen besöker vi, tillsammans med vår guide Melanie, Unst Heritage Centre för att bland annat titta på deras imponerande samlingar av spetsstickade plagg. Vi åker även så långt norrut vi kan komma för att få en skymt av Muckle Flugga med sin berömda Stevensonfyr. Lunch äter vi på Victoria's Vintage Tearooms (ingår) och medan vi är där kan man även titta in i det lilla båtmuséet, Unst Boat Haven.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

SÖNDAG 2 JUNI

Idag stannar vi på Busta hela dagen och ägnar oss åt workshops med Johanne och Johanna.
En eller annan bensträckare i omgivningarna kan behövas mellan varven (bokstavligt talat) och den lilla byn Brae ligger på lagom avstånd för en promenad om man inte helt enkelt bara vill gå ner till den lilla hamnen nedanför hotellet för lite "otter spotting". Under dagarna på Busta ingår lunch, kaffe/te och eftermiddagsscones i priset.
Middag äter vi på Busta (ingår ej).

MÅNDAG 3 JUNI

Idag gör vi en utflykt till Scalloway-området och ett första stopp gör vi på
The Silly Sheep Fibre Company i Walls.
Efter lunch (ingår) besöker vi först Donna Smith och hennes Langsoond yarn på Burra. Donna låter spinna garn av ull från de egna och grannarnas får som hon sen växtfärgar och innan vi går lös i hennes butik berättar hon om sin verksamhet. Donna var bl a patron för Shetland Wool Week 2015.
Innan vi lämnar de två Burra-öarna stannar vi även till hos Wendy på Burra Bears.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

TISDAG 4 JUNI

Vi börjar dagen hos Jamieson & Smith i Lerwick så att vi kan känna, klämma och kanske shoppa lite garn.
Innan lunch som idag intas på egen hand finns det tid att utforska Lerwick på.
Möjligtvis blir det ett besök i Jamieson's of Shetlands butik eftersom man som bekant aldrig kan få för mycket garn.
Den som följt serien Shetland kan även passa på att kika på Jimmy Perez hus i The Lodberries, den äldsta delen av Lerwick.
På eftermiddagen besöker vi det fina muséet i Lerwick och där berättar Johanne och Johanna om de utställda plaggen.
Innan det bär av tillbaka till Busta åker vi till The Shetland Textile Museum där det finns ännu fler fantastiska plagg att titta på.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

ONSDAG 5 JUNI

Ännu en härlig dag med stickning och workshops på Busta.
På förmiddagen kommer Terri Leask och håller workshop i färgkomposition. Terri är Wilma Malcolmsons barnbarn och hon har verkligen ärvt Wilmas fantastiska sinne för färg.
På eftermiddagen workshoppar vi vidare med Johanna och Johanne.
Lunch äter vi på Busta (ingår) och middag likaså (ingår ej).

TORSDAG 6 JUNI

Idag åker vi tillsammans med James till Eshaness för en promenad i detta natursköna område med dramatiska klippor, resterna av en broch och ännu en fyr byggd av den välkända Stevenson-familjen. (Den kanske mest kände familjemedlemmen, Robert Louis Stevenson, ansågs dock för klen för att konstruera fyrar vilket resulterade i att han satt på sin kammare och skrev Skattkammarön.)
Lunch intar vi på Braewick Café (ingår) och på eftermiddagen besöker vi det lilla lokala muséet Tangwick Haa innan vi i sakta mak beger oss tillbaka till hotellet.
Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor. 
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

FREDAG 7 JUNI

Med bagaget fullt av inspiration, minnen och med största sannolikhet mängder med fint shetlandsgarn flyger vi tillbaka till Edinburgh.
Vårt flyg lämnar Shetland 08.50 och landar i Edinburgh 10.15.
 

Programpunkterna under rundresedagarna kan komma att ändras något och dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärtom.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Shetland. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Pris för plats i delat tvåbäddsrum 28 900 kr. Enkelrumstillägg 4 800 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

Denna resa kommer inte att arrangeras 2025 eller 2026.
 

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r.
 • Sju nätter på Busta House Hotel utanför Brae. Rejäl frukost ingår!
 • Sex luncher.
 • Kaffe/te och scones under de dagar vi tillbringar med stickning och workshops på Busta House.
 • Workshop med någon av Shetlands duktiga workshopledare.
 • Workshops med Johanne och Johanna som även är reseledare på denna resa.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide under tre av rundresedagarna.
 • Alla inträden i programmet.

I priset ingår ej:
 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Ev övernattningar i Edinburgh
 • Middagar
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks