stickeri och ulliga roligheter på gotland tillsammans med
författaren och inspiratören erika åberg
19-24 mars 2024

Under några härliga dagar i mars får du möta ett kargt och vackert Gotland som ändå sjuder av liv! 
Vi gör utflykter och möter den storslagna naturen, besöker spinnerier, lamm, alpackor och mohairgetter. Vi får möta öns säregna historia genom arkeologi och bildstenar och inte minst den Gotländska Sticksömmen - genom visningar på Roma Kungsgård och Gotlands Museum och en specialvisning av Hermanna Stengårds samlingar. Dessutom workshops och samtal med Erika Åberg som är med oss under hela resan och möten med några gotländska eldsjälar som låter ullen, stickningen och traditionen leva vidare i vår tid. Under dagarna på Gotland bor vi centralt i Visby på familjeägda Strand Hotel.
TISDAG 19 MARS
Vi träffas på Strand Hotel på eftermiddagen för incheckning. Hotellet ligger innanför ringmuren inte långt från Kruttornet.
Innan vi äter en gemensam middag på hotellet (ingår) håller Erika i en introduktion och ett inledande föredrag om stickning och ull.
ONSDAG 20 MARS
Vi besöker Ullkontoret med gårdsbutik - Sveriges enda storskaliga ulltvätteri - där vi får höra Jenny Andersson och Hans Bulthuis som driver tvätteriet berätta om verksamheten. Sedan blir det ett besök på Roma Kungsgård där vi får en visning och får veta mer om Gotlands forna maktcentrum och historia.
Lunch äter vi på lämpligt ställe längs vägen innan vi far vidare österut, njuter av den storslagna naturen och besöker Folhammars Naturreservat. Vi besöker också en gotländsk lammgård.
Efter en innehållsrik dag far vi tillbaka västerut till Visby för middag på egen hand följd av stickning på hotellet för den som vill.
TORSDAG 21 MARS
I dag kör vi söderut och börjar med ett besök hos Gotlands Alpacka i Hejde där vi får en visning, träffa en del av gårdens djur -  både alpackor och mohairgetter samt möjlighet att besöka gårdsbutiken.
Lunch äter vi på lämpligt ställe längs vägen.
Under eftermiddagen besöker vi Gotlands Spinneri i Fardhem innan vi med något stopp för att njuta av naturen tar oss tillbaka norrut, utmed västkusten med utsikt över Karlsöarna.
Vi gör ett stopp på GUTI - Gotlands Ull- och Textilindustri där vi får en visning.
Middag intas på egen hand i Visby och på kvällen kan de som vill samlas för lite gemensam stickning.

                             FREDAG 22 MARS
Efter frukost gör vi tillsammans med en lokal guide en stadsvandring i Visby och efter lunch på hotellet (ingår) har vi en visning på Gotlands Museum med fokus på form i Bildstenshallen där vi får se de säregna bildstenarna. Resten av eftermiddagen spenderar vi i Visby där vi bl a gör ett gemensamt besök på legendariska Yllet.
Middag intas på egen hand och sen kan de som vill samlas på hotellet för lite gemensam stickning.

LÖRDAG 23 MARS
Dagen inleds med en specialvisning av Hermanna Stengårds samling. Vi får höra Lena Ideström berätta och se några favoriter som Erika har valt ut. 
Efter lunch som idag intas på egen hand samlas vi på hotellet kl 14.00 för en workshop i färg och form med Erika. Innan vi äter en gemensam middag på hotellet (ingår) finns det tid till egna strövtåg i Visby.
SÖNDAG 24 MARS
På förmiddagen rundar vi av resan med ett sista föredrag av Erika innan vi reser tillbaka till fastlandet. Vi avslutar strax innan lunch.

Programpunkterna kan komma att ändras något och dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärtom.

Pris för plats i tvåbäddsrum på Strand Hotel:
12 700 kr
Pris exklusive hotell:
9 500 kr
Enkelrumstillägg 2 500 kr.
20-28 deltagare

Bokar gör man lättast genom att maila.
Frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller på telefon, 0706-109088.

Denna resa arrangeras inte 2025.

I priset ingår:

  • Alla transporter under våra utflykter på Gotland
  • Fem nätter på Strand Hotell i Visby inklusive frukost för den som bokar detta alternativ.
  • Tre luncher
  • Två middagar
  • Program med Erika under resans gång.
  • Alla inträden och visningar i programmet


I priset ingår ej:

  • Resa till och från Gotland. Destination Gotlands färjor går från Nynäshamn och Oskarshamn. Väljer man färja från Nynäshamn kan man även boka båtbuss från/till Cityterminalen i Stockholm samtidigt som man bokar färjebiljetten. Både BRA och SAS flyger till Visby.
  • De måltider som inte ingår i programmet.