vandring, Stickning, färg och form på Yttre Hebriderna tillsammans med Erika Åberg
20-27 maj 2024
FULLBOKAD

Foto Malin Nuhma Foto Malin Nuhma

Följ med författaren och inspiratören Erika Åberg till Yttre Hebriderna. Det blir färg & form, stickning & vandring. Workshops, samtal och besök hos spännande ull- och garnproducenter på denna resa som tar oss från Isle of Lewis i norr till Eriskay i söder.
Tweed, ull, historia och kultur är tätt sammanlänkade på dessa vackra öar i Atlanten där gäliskan fortfarande talas av många.
Vi bor tre nätter på The Caladh Inn i Stornoway på Isle of Lewis och fyra nätter på Lochboisdale Hotel på South Uist.
15-18 deltagare

 

MÅNDAG 20 MAJ

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på för vidare flyg till Stornoway på Isle of Lewis kl 10.30.
När vi lämnat vårt bagage börjar vi dagens program med en stadsvandring i Stornoway.
Efter lunch på The Crown Inn finns det möjlighet att titta runt i butikerna i stan innan vi checkar in på The Caladh Inn där vi ska bo i tre nätter.
Middag äter vi på hotellet (ingår).

TISDAG 21 MAJ

Förmiddagen tillbringar vi i Stornoway där vi besöker The Harris Tweed Authority innan vi ger oss av västerut igen.
Efter besök och lunch i Gearrannan Blackhouse Village åker vi till Carloway Mill som är en av de tre spinnerierna på öarna som förser vävarna med garn och som även efterbehandlar tweeden. Där får vi en visning och möjlighet att handla.
På  vägen tillbaka till Stornoway stannar vi vid imponerande Callanish Standing Stones.
Middag intas idag på egen hand.

ONSDAG 22 MAJ

Idag ger vi oss av på en tur på norra Lewis tillsammans med vår guide. Det blir stopp på Butt of Lewis med sin fyr och sina branta klippor och den medeltida kyrkan Teampull Mholuaidh.
Vi vandrar sen från Butt of Lewis till den fina stranden Eoropie Beach.
Lunch äter på lämpligt ställe (ingår).
Vi kommer att vara tillbaka i Stornoway runt 15.00 och då kan den som vill antingen följa med på en vandring runt Stornoway eller ägna några timmar åt butikerna i stan.
Middag intas på egen hand i Stornoway.

TORSDAG 23 MAJ

Idag åker vi söderut för att besöka Isle of Harris där vi på förmiddagen vandrar till Scalpay Lighthouse.
Valskådare samlas gärna vid denna fyr då möjligheten att se valar just här är ganska stor och vid klart väder ser man bland annat Isle of Skye.
Efter lunch (ingår) blir det tid att shoppa tweed på the Harris Tweed Shop i Tarbert. Där finns ett stort utbud av både metervara och uppsydda plagg. Påpassligt nog ligger Harris Distillery granne med tweedbutiken så om man vill ha med sig lite lokalt gin hem så kan man göra ett besök även där.
Framåt sen eftermiddag/kväll tar vi färjan till Berneray och åker sen vidare till Lochboisdale Hotel där vi checkar in och äter middag (ingår ej).

FREDAG 24 MAJ

Idag bär det av norrut igen till Berneray där vi besöker Meg Rodger och hennes
Birlinn Yarn Company som har gjort sig känt för sina "seafaring sheep". Meg låter spinna ullen från dessa får (och från några av grannarnas får) till garn under eget märke.  Meg har mycket att berätta om livet med fåren i det storslagna landskapet, om vardagen och livet på öarna för både riktigt länge sedan och idag. Området kring gården med sina traditionella hus inspirerar med berättelser, färg och form.
Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår) och på eftermiddagen besöker vi Uist Wool på North Uist där vi får en guidad visning av spinneriet innan den som vill shoppar loss i butiken.
Framåt sen eftermiddag är vi tillbaka på hotellet där vi äter middag (ingår ej).

LÖRDAG 25 MAJ

På förmiddagen besöker vi Kildonan Museum där man bland annat kan se traditionella Eriskay fisherman's ganseys.
Innan vi åker tillbaka till vårt hotell gör vi en vandring längs den långa stranden på västra sidan av South Uist.
Lunch äter vi på hotellet (ingår) och på eftermiddagen håller Erika en workshop i färg och form.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

SÖNDAG 26 MAJ

Vi tillbringar dagen på och runt Eriskay som är en riktig liten pärla till ö. Vi vandrar längs stranden och får lära oss allt om Bonnie Prince Charlies öden och äventyr på 1700-talet och hur han fick hjälp av Flora MacDonald att undkomma sina förföljare.
En annan händelse som satt Eriskay på kartan är när lastfartyget The Politician gick på grund 1941 med 22 000 lådor whisky i lastrummet...
Under dagen åker vi ut på en båttur tillsammans med David på Uist Sea Tours. Det vi hoppas få se under denna utflykt är delfiner, mängder av dykande havssulor och en eller annan havsörn. Denna tur är väderberoende och om vädret sätter käppar i hjulet vandrar vi på South Uist eller Eriskay istället.
Lunch äter vi på Am Politician (ingår) och middag på vårt hotell (ingår ej).

MÅNDAG 27 MAJ

Dags att försöka stänga väskorna för idag lämnar vi öarna med färja från Lochboisdale Hotel till Mallaig på fastlandet. Där väntar en buss som tar oss tillbaka till Edinburgh och vi beräknar att anlända dit under sen eftermiddagen. Beroende på när vi anländer till Edinburgh kan det bli svårt att flyga vidare hem till Sverige samma dag och en övernattning kan behövas.

Programpunkterna kan komma att ske i annan ordning än vad som nämns ovan och någon eller några kan komma att bytas ut mot likvärdiga programpunkter.
Vandringarna tar som längst två och en halv timma och går dels på stigar/vägar, dels i terrängen. Höjdskillnader förekommer.

Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Yttre Hebriderna. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!
Denna resa kommer inte att arrangeras 2025.


Pris för plats i delat tvåbäddsrum 27 900 kr. Enkelrumstillägg 3 500 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

Vandringarna på denna resa klassificerar vi som lätta/medel, se vår sida
"Erika tipsar - packning mm".


I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Stornoway
 • Tre nätter på Caladh Inn i Stornoway på Isle of Lewis
 • Fyra nätter på Lochboisdale Hotel på South Uist.
 • Sju luncher
 • En middag
 • Program med Erika.
 • Båttur tillsammans med Uist Sea Tours (under förutsättning att vädret tillåter det).
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide under fyra av dagarna.
 • Svensk reseledare
 • Alla inträden i programmet.
 • Båt och buss från Lochboisdale till Edinburgh.


I priset ingår ej:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Ev övernattningar i Edinburgh
 • De måltider som inte ingår enligt programmet
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks