Ull- och vandringsresa till Shetlandsöarna 3-9 juli 2023

Följ med till de vackra Shetlandsöarna under "the simmer dim" - årets längsta dagar.
Max 14 deltagare
FULLBOKAD
Ull- och vandringsresa 11-17 juli

måndag 3 juli

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på morgonen för vidare flyg till Sumburgh på Shetland kl 07.20.
När vi kommer fram gör vi en första utflykt på södra Mainland där vi bland annat besöker vår guide James croft (småbruk) som han driver tillsammans med sin bror Cecil innan vi åker norrut till vårt hotell, charmiga Busta House Hotel, som ligger strax utanför Brae.
Efter incheckning äter vi middag på Busta (ingår ej).

tisdag 4 juli

Vi tillbringar dagen på den södra delen av Mainland och på förmiddagen vandrar vi på St Ninian's Isle. Vi beger oss sedan till Sumburgh Head där lunnefåglar och andra sjöfåglar i mängder häckar under sommaren.
På eftermiddagen besöker vi Wilma Malcolmson på hennes Shetland Designer i Cunningsburgh där man stickar underbara Fair Isle-tröjor och efter det, Neila Nell i Hoswick. Neila designar moderna plagg med avstamp i den traditionella stickningen och hon berättar med stor entusiasm om sitt tänk runt färg och form.
Ett stopp på Jarlshof, en arkeologisk utgrävningsplats där man hittat rester av många olika bosättningar, blir det också. Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår) och middag på hotellet (ingår ej).

onsdag 5 juli

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter vår guide för dagen.
Vårt första stopp blir Hermaness naturreservat där vi vandrar till vad som känns som världens ände varifrån vi har en strålande utsikt mot Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Vandringen tar ca två och en halv timma. Vi besöker även The Heritage Centre där man har en väldigt fin samling spetsstickade plagg. Den berömda inredda busskuren stannar vi också till vid.
Lunch ordnar Victoria som driver Victoria's Vintage Tea rooms åt oss (ingår).
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

 torsdag 6 juli

Idag besöker vi den västra delen av Mainland. På förmiddagen gör vi en kort vandring längs the Burn of Lunklet där naturen skiljer sig en hel del från den vi ser under våra kustnära vandringar.
Lunch har vi med oss idag (ingår) och den intar vi efter att vi gjort ännu en vandring, denna gång längs kusten från kvarnarna i Huxter till Melby strax utanför Sandness (bilden).
Efter ett stopp i Silwick för att se de fantastiska klippformationerna beger vi oss norrut tillbaka till Busta.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

fredag 7 juli

Idag börjar vi med en vandring på Lunna Ness på östra sidan av Mainland och sen tillbringar vi resten av dagen i Lerwick. Efter lunch på egen hand besöker vi Jamieson & Smith där vi kan känna, klämma och kanske shoppa lite garn.
Efter besöket hos J&S blir det lite egen tid i Lerwick då man kan ströva i den lilla stadskärnan och titta in i Jamieson’s of Shetlands garnbutik och många andra små butiker. De som följer TV-serien Shetland kan passa på att leta upp Jimmy Perez hus som ligger i den allra äldsta delen av staden, The Lodberries.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

lördag 8 juli

På förmiddagen gör vi en ca två timmars vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland.
Efter lunch på Breiwick Café (ingår) blir det en kortare vandring längs kusten från Tangwick Haa till Stenness innan vi beger oss tillbaka till Brae och Busta House Hotel. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

söndag 9 juli

Idag ska väskan stängas men innan vi flyger tillbaka till Edinburgh kl 16.30 hinner vi med en sista utflykt på öarna.

Programmet är baserat på de resor som tidigare gjorts och programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra så det är med andra ord inte hugget i sten. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.

Vandringarna tar som längst två och en halv timma och går dels på stigar/vägar, dels i terrängen. De är till viss del kuperade.

Då resan tar sin början i Edinburgh kan man tillbringa en dag eller flera där före eller efter resan till Shetland. Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Priset för plats i delat tvåbäddsrum är 22 500 kr. Enkelrumstillägg 3 900 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.


I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Sex nätter på Busta House Hotel i Brae. Rejäl frukost ingår!
 • Fem luncher.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide.
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet.


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Ev övernattningar i Edinburgh
 • Middagar. 
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks