vandring, ull, natur och kultur på Yttre Hebriderna med besök på unescos världsarv st kilda
12-19 juli 2024
fullbokad

Följ med en liten grupp till Yttre Hebriderna där tweed, ull, historia och kultur är tätt sammanlänkade. Vi blandar besök hos garn- och tweedtillverkare med vandringar i det fantastiska landskapet på denna resa som tar oss från Isle of Lewis i norr till Eriskay i söder. Under en av dagarna besöker vi även Storbritanniens västligaste utpost, St Kilda.
Max antal deltagare är 11.

FREDAG 12 JULI

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på morgonen för vidare färd till Yttre Hebridernas huvudstad, Stornoway, på Isle of Lewis kl 11.15. 
Efter lunch på the Crown Inn (ingår) gör vi en guidad stadsvandring och innan vi åker söderut till Tarbert kan man bekanta sig med Stornoway på egen hand.
I Tarbert bor vi på Hotel Hebrides och efter incheckning äter vi middag på hotellet (ingår ej)

 

LÖRDAG 13 JULI

Idag utforskar vi Isle of Lewis tillsammans med vår guide. De imponerande Callanish Standing Stones, Carloway Broch och Gearrannan Blackhouse Village besöker vi bl a och vi gör också en kortare vandring.
Lunch äter vi på lämpligt ställe under utflykten (ingår).

Framåt sen eftermiddag kommer vi tillbaka till Tarbert där vi äter middag på vårt hotell (ingår ej).

SÖNDAG 14 JULI

Det mesta står still på Lewis och Harris på söndagarna så idag passar vi på att vandra tillsammans med vår guide.
På förmiddagen kommer vi att gå till fyren på den lilla ön Scalpay som sitter ihop med Harris via en bro och på eftermiddagen besöker vi Horgabost som är en av de fantastiska stränderna på Harris.
Lunch äter vi i Tarbert efter morgonens vandring (ingår) och middag äter vi på vårt hotell (ingår ej).

                                                         MÅNDAG 15 JULI

Idag checkar vi ut från Hotel Hebrides men innan vi åker vidare söderut besöker vi
The Harris Tweed Shop i Tarbert. Där säljer man både uppsydda plagg, väskor och annat och tweed i metervara.
Efter shoppingen i Tarbert tar vi färjan från Leverburgh till Berneray där vi äter lunch (ingår)och sen besöker vi Meg Rodger på Birlinn Yarn Co. Meg låter spinna ullen från sina egna får och från några av grannarnas får till ett härligt garn i fantastiska färger.
Lunch äter vi på lämpligt ställe längs vägen (ingår).
Efter vårt besök hos Meg åker vi vidare söderut till Lochboisdale Hotel där vi checkar in och äter middag (ingår ej).

TISDAG 16 JULI

På förmiddagen åker vi norrut igen för att besöka  Uist Mill på North Uist som är ett litet, lokalt spinneri. Där får vi en visning av spinneriet och sen kan den som vill handla i deras butik.
Efter lunch på lämpligt ställe (ingår) besöker vi Kildonan Museum som är ett väldigt fint lokalt museum där man bland annat kan se några Eriskay ganseys.
På kvällen äter vi middag på vårt hotell (ingår ej).

ONSDAG 17 JULI

St Kilda som sedan 1930 endast bebos av en enorm sjöfågelkoloni och inhemska soayfår är målet för dagens utflykt tillsammans med David på Uist Sea Tours. Ögruppen som är Storbritanniens västligaste utpost, är även ett av Unescos världsarv och ägs av National Trust for Scotland.
Dagen börjar med en drygt två och en halv timma lång båtresa och när vi kommer fram till Hirta, den största och tidigare bebodda ön, ger vi oss av på upptäcktsfärd.
(OBS! Båten lägger inte till vid kaj utan vi tar oss in till ön i en mindre båt.)
Lunch har vi med oss idag och efter ca fyra timmar på Hirta åker vi tillbaka till South Uist och middag äter vi på hotellet (ingår ej).

TORSDAG 18 JULI

(Om vi pga väder inte kom iväg till St Kilda igår har vi en ny möjlighet idag och i så fall byter onsdagens och torsdagens program plats.)
På förmiddagen bekantar vi oss med den vackra lilla ön Eriskay och under en promenad på förmiddagen
får vi höra om både Bonnie Prince Charlie och hans medhjälperska Flora MacDonald och även lastfartyget The Politician som 1941 gick på grund med 22 000 lådor whisky i lastrummet...
Lunch (ingår) äter vi på puben Am Politician där man kan beskåda en av få kvarvarande flaskor whisky från fartyget som gett puben dess namn.
På eftermiddagen gör vi en vandring på stranden längs västkusten av South Uist.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

FREDAG 19 JULI

Dags att försöka stänga väskorna för idag åker vi med färja från Lochboisdale till Mallaig på fastlandet och sen vidare med buss till flygplatsen i Edinburgh. Beroende på när vi anländer i Edinburgh kan det bli svårt att flyga vidare hem till Sverige samma dag och en övernattning kan behövas.

Programpunkterna kan komma att ske i annan ordning än vad som nämns ovan och någon eller några kan komma att bytas ut mot likvärdiga programpunkter.
Vandringarna tar som längst två och en halv timma och går dels på stigar/vägar, dels i terrängen.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Yttre Hebriderna. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Pris för plats i delat tvåbäddsrum 32 900 kr. Enkelrumstillägg 3 800 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.
(Skulle utflykten till St Kilda inte gå att genomföra pga dåligt väder under någon av de två dagar som reserverats i programmet återbetalas mellanskillnaden mellan kostnaden för
St Kilda-utflykten och den utflykt vi gör i dess ställe.)


Vandringarna på denna resa klassificerar vi som lätta/medel, se vår sida
"Erika tipsar - packning mm".

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Stornoway
 • Tre nätter på Hotel Hebrides i Tarbert
 • Fyra nätter på Lochboisdale Hotel
 • Sju luncher
 • Alla transporter på öarna
 • Dagsutflykt till St Kilda
 • Lokal guide under fyra av dagarna
 • Svensk reseledare
 • Alla inträden i programmet
 • Båt och buss från Lochboisdale till Edinburgh


I priset ingår ej:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Ev hotellnätter i Edinburgh
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks
 • Middagar