ull och vävning på Yttre Hebriderna och i norra skottland tillsammans med
stefan moberg och annkristin hult
19-27 maj 2023

Med Stefan och Annkristin som ciceroner gör vi en djupdykning i vävning, tweed och ull.
Det blir besök hos spännande vävare och ull- och garnproducenter på denna resa som tar oss från Isle of Lewis i norr till Eriskay i söder på Yttre Hebriderna och sen fortsätter på Skottlands fastland.
Vi bor tre nätter på Royal Hotel i Stornoway på Isle of Lewis, två nätter på Polochar Inn på South Uist och två nätter på Beaufort Hotel i Inverness.
Max antal deltagare på denna resa är 16.

FREDAG 19 MAJ

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på morgonen för vidare flyg till Stornoway på Isle of Lewis kl 11.15. Innan vi checkar in på Royal Hotel i Stornoway där vi ska bo i fyra nätter hinner vi med en första tur på Isle of Lewis.
Middag äter vi på hotellet (ingår).

 

LÖRDAG 20 MAJ

Idag åker vi tillsammans med vår guide söderut till Isle of Harris där vi bland annat besöker the Harris Tweed Shop i Tarbert. Där finns ett stort utbud av tweed, både i metervara och uppsydda plagg.
Påpassligt nog ligger Harris Distillery granne med tweedbutiken så om man vill ha med sig lite lokalt gin hem så kan man göra ett besök även där.
Efter lunch i Tarbert (ingår) åker vi vidare till Horgabost som är en av flera fantastiska stränder på öarna. Där kan man promenera, doppa tårna eller varför inte hela kroppen?
Innan vi framåt sen eftermiddag åker tillbaka till Stornoway gör vi även ett stopp hos någon av vävarna på Harris.
Middag äter vi på hotellet (ingår).

SÖNDAG 21 MAJ

På söndagarna står det mesta stilla på Yttre Hebriderna så vi tillbringar dagen med workshops och föredrag tillsammans med Stefan och Annkristin och även en liten promenad i den fina parken runt Lews Castle i Stornoway.
Lunch och middag äter vi på hotellet (ingår).

MÅNDAG 22 MAJ

Dagen inleds i Stornoway med ett besök på The Harris Tweed Authority. Det HTA framför allt ägnar sig åt är att värna varumärket Harris Tweed men det finns även ett showroom med en Hattersleyvävstol och en modernare vävstol för vävning av tweed i dubbel bredd.
Efter lunch (ingår) åker vi till Carloway på Isle of Lewis västkust för en guidad visning av Carloway Mill som är ett av tre spinnerier som förser Harris Tweedvävarna med garn och där efterbehandlas även den färdiga tweeden.
Innan vi framåt sen eftermiddag åker tillbaka till vårt hotell hinner vi med ett stopp hos någon av vävarna på Isle of Lewis.
Middag äter vi på hotellet (ingår).

TISDAG 23 MAJ

Efter utcheckning från Royal Hotel i Stornoway åker vi tillbaka till Isle of Harris och färjan från Leverburgh till Berneray.
Efter lunch på Berneray Bistro (ingår) ägnar vi eftermiddagen åt ett besök hos Meg Rodger och hennes
Birlinn Yarn Company som har gjort sig känt för sina "seafaring sheep". Meg låter spinna ullen från dessa får (och från några av grannarnas får) till garn under eget märke.  Meg har mycket att berätta om livet med fåren i det storslagna landskapet, om vardagen och livet på öarna för både riktigt länge sedan och idag. Området kring gården med sina traditionella hus inspirerar med berättelser, färg och form.
Framåt sen eftermiddag åker vi vidare till Polochar Inn på South Uist där vi ska bo under de sista två nätterna på Yttre Hebriderna.
Efter incheckning äter vi middag på hotellet (ingår).

ONSDAG 24 MAJ

Efter frukost åker vi till Uist Wool där vi får en guidad visning av spinneriet innan den som vill shoppar loss i butiken.
Lunch äter vi på lämpligt ställe efter besöket på Uist Wool (ingår) och på eftermiddagen besöker vi Kildonan Museum på South Uist där man bland annat kan se traditionella Eriskay fisherman's ganseys.
Efter museibesöket fortsätter vi  till Eriskay som är en riktig liten pärla till ö och där vi tar en promenad tillsammans med en lokal guide. Under denna promenad får vi lära oss allt om Bonnie Prince Charlies öden och äventyr på 1700-talet och hur han fick hjälp av Flora MacDonald att undkomma sina förföljare.
En annan händelse som satt Eriskay på kartan är när lastfartyget The Politician gick på grund 1941 med 22 000 lådor whisky i lastrummet...
Middag äter vi på puben Am Politician (ingår) innan vi åker tillbaka till vårt hotell.

TORSDAG 25 MAJ

Idag tar vi färjan från Lochboisdale på South Uist till Mallaig på fastlandet.
På vår väg mot Inverness åker vi genom ett av Skottlands absolut naturskönaste områden och
vi stannar på lämpligt ställe längs vägen för lunch på egen hand.
Framåt sen eftermiddag/kväll kommer vi fram till Inverness där vi checkar in på
Beaufort Hotel där vi ska bo under resans sista två nätter.
Middag intas på egen hand i Inverness.

FREDAG 26 MAJ

Efter frukost påbörjar vi dagens utflykt och på förmiddagen besöker vi Knockando Woolmill.
Lunch intas på egen hand i Dufftown som är något av en "huvudstad" för whiskyn som produceras i Speyside så här kan man passa på att handla lite av den vara också.
På eftermiddagen åker vi till Woven in the Bone som ligger i Buckie, på kusten öster om Inverness.
Middag intas även idag på egen hand i Inverness.

LÖRDAG 27 MAJ

Dags att försöka stänga väskorna för idag åker vi tillbaka till Edinburgh.
Vi åker från Inverness efter frukost och är framme vid Edinburgh flygplats runt 13.00.

Programpunkterna kan komma att ske i annan ordning än vad som nämns ovan och någon eller några kan komma att bytas ut mot likvärdiga programpunkter.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Yttre Hebriderna och i Inverness. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Pris för plats i delat tvåbäddsrum 26 900 kr.
Enkelrumstillägg 3 900  kr.
Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.


I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Stornoway
 • Fyra nätter på Royal Hotel i Stornoway
 • Två nätter på Polochar Inn på South Uist
 • Två nätter på Beaufort Hotel i Inverness
 • Fem luncher
 • Sex middagar
 • Workshop och föredrag med Stefan och Annkristin som även är reseledare på denna resa
 • Alla transporter på öarna och på fastlandet
 • Lokal guide under tre av dagarna
 • Alla inträden i programmet
 • Båt från Lochboisdale till Mallaig


I priset ingår ej:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Ev övernattningar i Edinburgh
 • De måltider som inte ingår enligt programmet
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks