vandring, ull, natur och kultur på Yttre Hebriderna med besök på unescos världsarv st kilda
1-9 juni

Följ med till Yttre Hebriderna där tweed, ull, historia och kultur är tätt sammanlänkade. Vi blandar besök hos garn- och tweedtillverkare med vandringar i det fantastiska landskapet på denna resa som tar oss från Isle of Lewis i norr till Eriskay i söder. Under en av dagarna besöker vi även Storbritanniens västligaste utpost, St Kilda.
Max antal deltagare är 11.

TORSDAG 1 JUNI

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh för vidare färd till Yttre Hebridernas huvudstad, Stornoway, på Isle of Lewis. Innan vi checkar in på Caladh Inn där vi ska bo i tre nätter ger vi oss ut på en första upptäcktsfärd på Lewis.
Middag intas på egen hand i Stornoway.

FREDAG 2 JUNI

På förmiddagen besöker vi Harris Tweed Authority där vi får en guidad visning samt en presentation av verksamheten. HTA arbetar framför allt med att skydda varumärket Harris Tweed.
Sedan utforskar vi Isle of Lewis tillsammans med vår guide. De imponerande Callanish Standing Stones, Carloway Broch och Gearrannan Blackhouse Village besöker vi bl a.
Lunch äter vi på lämpligt ställe under utflykten (ingår)

Framåt sen eftermiddag kommer vi tillbaka till Stornoway där middag intas på egen hand.

LÖRDAG 3 JUNI

Idag börjar vi med att vandra på Isle of Lewis innan vi beger oss söderöver för ett besök på Harris Tweed Shop i Tarbert och kanske även Harris Distillery som lämpligt nog ligger granne med tweedbutiken.
Lunch äter vi i Tarbert (ingår) och middag intas på egen hand i Stornoway.

                                                         SÖNDAG 4 JUNI

Idag utforskar vi Isle of Harris som egentligen inte är en egen ö utan sitter ihop med Isle of Lewis. På förmiddagen vandrar vi  i den storslagna naturen och på eftermiddagen stannar vi till vid någon av de fantastiska stränderna.
Lunch äter vi på lämpligt ställe längs vägen (ingår).
Fram mot sen eftermiddag/kväll tar vi färjan till Berneray och när vi kommer fram till vårt hotell, Isle of Benbecula House Hotel äter vi en gemensam middag (ingår).

MÅNDAG 5 JUNI

På förmiddagen åker vi norrut igen, tillbaka till Berneray där vi besöker Meg Rodger på hennes
Birlinn Yarn Co. Meg låter spinna ullen från sina får (och även några grannars får) och garnet säljer hon från sin studio och även online.
Innan lunch som vi äter på Berneray Bistro (ingår) beger vi oss till sagolika West Beach för en liten promenad.
Efter lunch besöker vi Uist Mill på North Uist som är ett litet, lokalt spinneri. Där får vi en visning av spinneriet och sen kan den som vill handla i deras butik.
På kvällen äter vi gemensam middag på vårt hotell (ingår).

TISDAG 6 JUNI

Idag fortsätter vi söderut till South Uist och Eriskay som för stickare är mest känd för sina fisherman's ganseys, traditionella fiskartröjor.
Vi besöker Kildonan Museum som är ett väldigt fint lokalt museum med både ganseys och annan lokal historia.
Efter lunch på Am Politician utforskar vi Eriskay till fots och får höra om både Bonnie Prince Charlie och hans medhjälperska Flora MacDonald och även lastfartyget The Politician som 1941 gick på grund med 22 000 lådor whisky i lastrummet...
Framåt sen eftermiddag checkar vi in på Lochboisdale Hotel och där äter vi middag (ingår ej).

ONSDAG 7 JUNI

St Kilda som sedan 1930 endast bebos av en enorm sjöfågelkoloni och inhemska soayfår är målet för dagens utflykt tillsammans med David på Uist Sea Tours. Ögruppen som är Storbritanniens västligaste utpost, är även ett av Unescos världsarv och ägs av National Trust for Scotland.
Dagen börjar med en drygt två timmar lång båtresa och när vi kommer fram till Hirta, den största och tidigare bebodda ön, ger vi oss av på upptäktsvärd.
(OBS! Båten lägger inte till vid kaj utan vi tar oss in till ön i en mindre båt.)
Lunch har vi med oss idag och efter ca fem timmar på Hirta åker vi tillbaka till South Uist och middag äter vi på hotellet (ingår ej).

TORSDAG 8 JUNI

Skulle det bli så att vi pga av väder, och framför allt vind, inte kommer iväg till St Kilda som planerat den 7 juni så finns det möjlighet att åka idag istället.
Den av dagarna vi inte åker till St Kilda vandrar vi på Eriskay och South Uist.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej)

FREDAG 9 JUNI

Dags att försöka stänga väskorna för idag åker vi med färja från Lochboisdale till Mallaig på fastlandet och sen vidare med buss till flygplatsen i Edinburgh. Beroende på när vi anländer i Edinburgh kan det bli svårt att flyga vidare hem till Sverige samma dag och en övernattning kan behövas.

Programpunkterna kan komma att ske i annan ordning än vad som nämns ovan och någon eller några kan komma att bytas ut mot likvärdiga programpunkter.
Vandringarna tar som längst två och en halv timma och går dels på stigar/vägar, dels i terrängen.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Yttre Hebriderna. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Pris i delat tvåbäddsrum 29 900 kr. Enkelrumstillägg 3 000 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Stornoway
 • Tre nätter på Caladh Inn i Stornoway
 • Två nätter på Isle of Benbecula House Hotel
 • Tre nätter på Lochboisdale Hotel. Rejäl frukost ingår på samtliga hotell!
 • Åtta luncher
 • Två middagar
 • Alla transporter på öarna
 • Dagsutflykt till St Kilda
 • Lokal guide under sex av dagarna
 • Svensk reseledare
 • Alla inträden i programmet
 • Båt och buss från Lochboisdale till Edinburgh


I priset ingår ej:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Ev hotellnätter i Edinburgh
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks