Vandringsresa till Shetland 28 juni - 3 juli 2019
Två platser kvar

Vandra på Shetland och upplev "the simmer dim", årets längsta dagar.
Lunnefåglar, fantastisk natur och lång historia upplever vi under denna vandringsresa.


 

28 JUNI

Vi möts på flygplatsen i Edinburgh vid middagstid och flyger till Shetland 14.00. På flygplatsen i Sumburgh träffar vi James Tait från Island Trails som är en av våra guider under vårt besök på Shetland. På eftermiddagen vandrar till Sumburgh Lighthouse där vi bekantar oss med lunnefåglar och andra sjöfåglar som häckar där. Sedan beger vi oss norrut till Busta House Hotel där vi kommer att bo. Middag intas på hotellet (ingår ej)

29 JUNI

Efter frukost beger vi oss söderut för att ytterligare utforska den delen av ön. Vi tar båten ut till den lilla ön Mousa det finns en mycket välbevarad "broch", en av många runda stenbyggnader som finns utspridda på Skottlands öar och även fastland. Vi vandrar runt ön i några timmar innan vi åker tillbaka till Mainland. En liten reservation för vädret, dock, då båten inte går om det stormar alltför vilt. Skulle så vara fallet vandrar vi istället på Mainland. Under dagen vandrar vi även på St Ninian's Isle och vi besökar också den arkeologiska utgrävningsplatsen Jarlshof. Lunch äter vi på Sumburgh Hotel (ingår). På kvällen äter vi middag på hotellet (ingår ej).

30 JUNI

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter upp Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen vandrar vi i Hermaness naturreservat ända fram till vad som känns som världens ände varifrån vi har en strålande utsikt mot Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Vandringen tar ca tre timmar. Vi besöker även The Heritage Centre där det bland annat finns ett litet museum som visar Unsts historia. Den berömda inredda busskuren stannar vi också till vid innan vi fortsätter till the Keen of Hamar där en del "miniatyrvarianter" av vanligt förekommande blommor växer. I samband med lunch på Victoria’s Vintage Tearooms (ingår) kan man besöka The Boat Haven, ett litet båtmuseum precis bakom the Tearooms. På Unst är man mycket stolt över sin vikingahistoria och det finns bland annat ett vikingaskepp i naturlig storlek som vi stannar till vid och även ett s k longhouse. På kvällen äter vi middag på Frankie's Fish & Chips i Brae innan vi åker tillbaka till hotellet (ingår ej).

1 JULI

På förmiddagen vandrar vi i Lunnaområdet som är rikt på historia och bland annat förknippas med The Shetland Bus. Eftermiddagen tillbringar vi i Lerwick där ett besök på muséet är ett måste och där de som följer deckaren "Shetland" kan passa på att kika på huset där självaste Jimmy Perez bor. Det finns en del butiker längs Commercial St som också kan besökas. Den som har ytterligare spring i benen kan med fördel gå en fin promenad runt staden. På kvällen äter vi middag på hotellet (ingår ej).

2 JULI

Idag åker vi tillsammans med James Tait från Island Trails till Eshaness för att vandra i ett par timmar. Eshaness är ett mycket naturskönt område med dramatiska klippor, resterna av en broch och en fyr konstruerad av den välkända Stevenson-familjen, precis som Muckle Flugga-fyren på Unst. Den kanske mest kände familjemedlemmen, Robert Louis Stevenson, ansågs dock för klen för att konstruera fyrar vilket resulterade i att han satt på sin kammare och skrev Skattkammarön.
Lunch intar vi på Braewick Café (ingår) och på eftermiddagen gör vi en kortare vandring i Northmavine. Vi stannar även till vid Mavis Grind där Atlanten och Nordsjön nästan möts.
När vi kommer tillbaka till Busta avslutas dagen med lite ”makin an yakin” (ungefär "sticka och snacka") där James berättar ytterliga några skrönor (han har en del att välja på). Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

3 JULI

Idag är det dags att säga hejdå till Shetland för denna gången och vi flyger tillbaka till Edinburgh på morgonen.

Då resan tar sin början i Edinburgh mitt på dagen den 28 juni behöver man resa till Edinburgh dagen innan eller varför inte några dagar innan? Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!

Resan bokas via mail och frågor besvaras antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

Resan kostar 14 400 kr/person. Enkelrumstillägg 2 500 kr/person. I priset ingår:

Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
Fem nätter på charmiga Busta House Hotel utanför Brae. Rejäl frukost ingår!
Tre luncher.
Alla transporter på öarna.
Lokal guide.
Svensk reseledare.
Alla inträden i programmet.
Gruppen består av som mest 16 personer och resan går av stapeln med minst 14 anmälda.

Det som inte ingår är:
Flyg Sverige-Edinburgh t o r
Middagar. Fyra intar vi på Busta House och deras varmrätter kostar ca £10-16. En kväll äter vi på Braes prisbelönta Fish & Chip shop där man serverar mycket utöver fish & chips, bland annat musslor, ibland krabba och även kött och kyckling i olika former. Priserna ligger mellan ca £10-16 även där.
Ev reseförsäkring

OBSERVERA att Brexit träder i kraft i mars 2019. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.