Vandringsresa på Shetland 10-16 juni

Vandra på Shetland under "the simmer dim" och upplev lunnefåglar, fantastisk natur och lång historia.
Vi upptäcker öarna från Sumburgh i söder till Hermaness i norr.
FULLBOKAD

10 juni

Vi möts på flygplatsen i Edinburgh för vidare flyg till Shetland. På flygplatsen i Sumburgh träffar vi James Tait från Island Trails som är en av våra guider under vårt besök på Shetland. Innan vi checkar in på Sumburgh Hotel där vi bor de tre första nätterna hinner vi utforska lite av den södra delen av Mainland, den största av öarna. Efter incheckning äter vi middag på hotellet (ingår ej).

11 juni

Efter en stadig frukost beger vi oss till St Ninian's Isle där vi vandrar på förmiddagen. St Ninian's är, namnet till trots, inte en ö utan sitter ihop med Mainland via en sk tombolo, en sandrevel som gör att man kan ta sig torrskodd till "ön" så gott som hela året.
På femtiotalet hittades en silverskatt på ön och under vandringen berättar James för oss om öns historia och natur.
Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår) och på eftermiddagen gör vi en kortare vandring på södra Mainland och vi besöker även den historiskt intressanta utgrävningsplatsen, Jarlshof, som ligger ca 50 meter från vårt hotell.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

12 JUNI

Idag åker vi en liten bit norrut för att ta båten till den lilla ön Mousa. På Mousa finns det en mycket välbevarad "broch", en av många runda stenbyggnader som finns utspridda på Skottlands öar och även fastland. Vi vandrar runt ön i några timmar innan vi åker tillbaka till Mainland. En liten reservation för vädret, dock, då båten inte går om det stormar alltför vilt. Skulle så vara fallet vandrar vi istället på Mainland. Under dagen besöker vi även Scalloway som var Shetlands första huvudstad och det var där som "the Shetland bus" hade sin bas under andra världskriget. Tack vare the Shetland bus räddades många norska motståndsmän undan tyskarna.
Lunch har vi med oss till Mousa idag (ingår) och på kvällen äter vi middag på hotellet (ingår ej).

13 JUNI

Efter frukost och utcheckning från Sumburgh Hotel åker vi till Lerwick där vi tillbringar förmiddagen på egen hand. Ett besök på det fina muséet är ett måste och  de som följer deckaren "Shetland" kan passa på att kika på huset där självaste Jimmy Perez bor.
Det finns en del butiker längs Commercial Street som också kan besökas, bland annat en bokhandel som är välförsedd med Shetlandslitteratur.
Den som har spring i benen kan med fördel gå en fin promenad runt staden.
På eftermiddagen vandrar vi i Lunna som ligger på östra sidan av Mainland och är rikt på historia. Området förknippas bland annat med The Shetland Bus som utgick därifrån innan verksamheten flyttade till Scalloway.
Framåt sen eftermiddag beger vi oss norrut till Brae och checkar in på Brae Hotel där vi äter middag (ingår ej).

14 juni

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter upp Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen vandrar vi i Hermaness naturreservat ända fram till vad som känns som världens ände varifrån vi har en strålande utsikt mot Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Vandringen tar ca tre timmar. Vi besöker även
The Heritage Centre där det bland annat finns ett litet museum som visar Unsts historia. Den berömda inredda busskuren stannar vi också till vid. I samband med lunch på Victoria’s Vintage Tearooms (ingår) kan man besöka The Boat Haven, ett litet båtmuseum precis bakom the Tearooms. På Unst är man mycket stolt över sin vikingahistoria och det finns bland annat ett vikingaskepp i naturlig storlek som vi stannar till vid och även ett s k longhouse. På kvällen äter vi middag på hotellet (ingår ej).

15 juni

Idag åker vi tillsammans med James Tait från Island Trails till Eshaness för att vandra i ett par timmar. Eshaness är ett mycket naturskönt område med dramatiska klippor, resterna av en broch och en fyr konstruerad av den välkända Stevenson-familjen, precis som Muckle Flugga-fyren på Unst. Den kanske mest kände familjemedlemmen, Robert Louis Stevenson, ansågs dock för klen för att konstruera fyrar vilket resulterade i att han satt på sin kammare och skrev Skattkammarön.
Lunch intar vi på Braewick Café (ingår) och på eftermiddagen gör vi en kortare vandring. När vi kommer tillbaka till Brae avslutas dagen med lite ”makin an yakin” (ungefär "sticka och snacka") där James berättar ytterliga några skrönor (han har en del att välja på). Middag äter vi på Busta House Hotel som ligger en liten bit utanför Brae och är inrymt i en fantastisk byggnad med anor från 1500-talet (ingår).

16 juni

Nu är det dags att säga hejdå till dessa fantastiska öar och vi flyger tillbaka till Edinburgh på förmiddagen.

Programmet är baserat på de resor som tidigare gjorts och programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra så det är med andra ord inte hugget i sten. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då resan tar sin början i Edinburgh kan man passa på att tillbringa några dagar där också i anslutning till resan. Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Priset för plats i delat tvåbäddsrum är 18 200 kr. Enkelrumstillägg 2 500 kr. Bokar gör man enklast via mail och frågor besvaras mer än gärna  antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Tre nätter på Sumburgh Hotel och tre nätter på Brae Hotel. Rejäl frukost ingår!
 • Samtliga transporter på öarna
 • Fem luncher
 • En middag
 • Lokal guide
 • Svensk reseledare
 • Alla inträden i programmet
 • Båtresa till Mousa

Det som inte ingår är:
 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • De middagar som inte specificeras i programmet
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks