Vandringsresa på Shetland 23-28 JUlI 2021

Vandra på Shetland och upplev lunnefåglar, fantastisk natur och lång historia.
Vi upptäcker öarna från Sumburgh i söder till Hermaness i norr.
Max antal deltagare på denna resa är 15.

23 juli

Vi möts på flygplatsen i Edinburgh för vidare flyg till Shetland kl 09.50. På flygplatsen i Sumburgh träffar vi James Tait från Island Trails som är en av våra guider under vårt besök på Shetland. Innan vi beger oss norrut till Busta House Hotel i Brae där vi kommer att bo, utforskar vi  lite av den södra delen av Mainland, den största av öarna. Lunch äter vi på lämpligt ställe under eftermiddagens utflykt (ingår) och middag intas på hotellet (ingår ej)

24 JUlI

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter upp Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen vandrar vi i Hermaness naturreservat ända fram till vad som känns som världens ände varifrån vi har en strålande utsikt mot Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Vandringen tar ca tre timmar. Vi besöker även
The Heritage Centre där det bland annat finns ett litet museum som visar Unsts historia. Den berömda inredda busskuren stannar vi också till vid. I samband med lunch på Victoria’s Vintage Tearooms (ingår) kan man besöka The Boat Haven, ett litet båtmuseum precis bakom the Tearooms. På Unst är man mycket stolt över sin vikingahistoria och det finns bland annat ett vikingaskepp i naturlig storlek som vi stannar till vid och även ett s k longhouse. På kvällen äter vi middag på hotellet (ingår ej).

25 JUNI

Efter frukost beger vi oss söderut igen för att ytterligare utforska den delen av ön. Vi tar båten ut till den lilla ön Mousa det finns en mycket välbevarad "broch", en av många runda stenbyggnader som finns utspridda på Skottlands öar och även fastland. Vi vandrar runt ön i några timmar innan vi åker tillbaka till Mainland. En liten reservation för vädret, dock, då båten inte går om det stormar alltför vilt. Skulle så vara fallet vandrar vi istället på Mainland. Under dagen vandrar vi även på St Ninian's Isle och vi besökar också den arkeologiska utgrävningsplatsen Jarlshof. Lunch äter vi på Sumburgh Hotel (ingår). På kvällen äter vi middag på hotellet (ingår ej).

26 juli

På förmiddagen vandrar vi i Lunnaområdet som är rikt på historia och bland annat förknippas med The Shetland Bus. Eftermiddagen tillbringar vi i Lerwick där ett besök på muséet är ett måste och där de som följer deckaren "Shetland" kan passa på att kika på huset där självaste Jimmy Perez bor. Lunch intas på egen hand.
Det finns en del butiker längs Commercial Street som också kan besökas. Den som har ytterligare spring i benen kan med fördel gå en fin promenad runt staden. På kvällen äter vi middag på hotellet (ingår ej).

27 juli

Idag åker vi tillsammans med James Tait från Island Trails till Eshaness för att vandra i ett par timmar. Eshaness är ett mycket naturskönt område med dramatiska klippor, resterna av en broch och en fyr konstruerad av den välkända Stevenson-familjen, precis som Muckle Flugga-fyren på Unst. Den kanske mest kände familjemedlemmen, Robert Louis Stevenson, ansågs dock för klen för att konstruera fyrar vilket resulterade i att han satt på sin kammare och skrev Skattkammarön.
Lunch intar vi på Braewick Café (ingår) och på eftermiddagen gör vi en kortare vandring. När vi kommer tillbaka till Hillswick avslutas dagen med lite ”makin an yakin” (ungefär "sticka och snacka") där James berättar ytterliga några skrönor (han har en del att välja på). Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

28 juli

Innan vi flyger tillbaka till Edinburgh kl 15.50 hinner vi med ytterligare en liten utflykt på dessa underbara öar. Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår) innan vi beger oss till flygplatsen.

Programmet är baserat på de resor som tidigare gjorts och programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra så det är med andra ord inte hugget i sten. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då resan tar sin början i Edinburgh kan man passa på att tillbringa några dagar där också i anslutning till resan. Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Pris 16 800 kr. Enkelrumstillägg 2 500 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna  antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Fem nätter på Busta House Hotel i Brae. Rejäl frukost ingår!
 • Samtliga transporter på öarna
 • Fem luncher
 • Lokal guide
 • Svensk reseledare
 • Alla inträden i programmet
 • Båtresa till Mousa

Det som inte ingår är:
 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks

OBSERVERA att Brexits öde ännu inte är slutgiltigt avgjort. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.