Ullresa till Shetlandsöarna 19-24 september 2019
FULLBOKAD

Följ med på en unik resa med en liten grupp (max 16 deltagare) till de vackra Shetlandsöarna!

19 SEPTEMBER

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh för vidare färd till Shetland 16.45. James Tait från Island Trails, som kommer att vara vår guide under delar av resan, hälsar oss välkomna på flygplatsen i Sumburgh och därefter beger vi oss direkt till Busta House Hotel.

20 SEPTEMBER

Vi tillbringar dagen på den södra delen av Mainland och på förmiddagen besöker vi Shetland Designer i Cunningsburgh där man stickar underbara Fair Isle-tröjor och Neila Nell i Hoswick där vi får se mer modern design. Efter lunch besöker vi Ronnie Eunson på Uradale som producerar ekologiskt "one farm yarn" av ullen från gårdens shetlandsfår. Turen går sen vidare till Wendy Inkster och hennes företag, Burra Bears. Wendy tillverkar nallar av bl a avlagda Fair Isletröjor. Efter besöket hos Burra Bears åker vi tillbaka till Busta.
 

21 SEPTEMBER

Idag blir det en heldag i Lerwick. Vi börjar hos Jamieson & Smith där vi bland annat får veta hur ullen sorteras utefter olika kvalitetskriterier och hur man använder den ull som inte lämpar sig för garn. Sen blir det att känna sig som barn i en godisaffär en stund. Känn, kläm och njut av alla färger i J & S butik! Efter lunch utforskar vi Lerwick på egen hand. Det finns små butiker, bland annat Jamieson’s of Shetland, att titta in i och de som följer TV-serien Shetland kan passa på att leta upp Jimmy Perez hus som ligger i den allra äldsta delen av staden, The Lodberries. Ett besök på muséet kan också rekommenderas. Sista stoppet på dagen är på The Shetland Textile Museum på The Böd of Gremista. Där finns fantastiska samlingar av stickat och vävt att beskåda och även en del handstickade vantar, mössor och annat till försäljning.

22 SEPTEMBER

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter upp Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Vi besöker Unst Heritage Centre där man har en fantastisk samling spetsstickade plagg. Förhoppningsvis finns det också möjlighet att där träffa några av Unsts stickande damer för att utbyta erfarenheter och kanske prova på att sticka med stickbälte. Vi tar oss också så långt norrut vi kan för att få en liten glimt av Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Den berömda inredda busskuren stannar vi också till vid. I samband med lunch på Victoria’s Vintage Tearooms kan man besöka The Boat Haven, ett litet båtmuseum precis bakom the Tearooms. På vägen tillbaka till Mainland via Yell besöker vi Global Yell Textiles och The Shetland Gallery.

23 SEPTEMBER

Efter allt bussåkande är det härligt att sträcka på benen och det gör vi på en tvåtimmars vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch besöker vi det lilla lokala muséet Tangwick Haa innan vi i sakta mak beger oss tillbaka till Busta House. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor.

24 SEPTEMBER

Då är det dags att säga hejdå till Shetland för denna gången. Vi flyger tillbaka till Edinburgh 09.25.

Programmet är baserat på de resor som tidigare gjorts och programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra så det är med andra ord inte hugget i sten. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Shetland. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Resan bokas via mail och frågor besvaras antingen via mail eller per telefon, 0706-109088


Resan kostar 14 200 kr/person. Enkelrumstillägg 2 500 kr/person. I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Fem nätter på charmiga Busta House Hotel utanför Brae. Rejäl frukost ingår!
 • Tre luncher.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide.
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet.


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar. Fyra intar vi på Busta House och deras varmrätter kostar ca £10-16. En kväll äter vi på Braes prisbelönta Fish & Chip shop där man serverar mycket utöver fish & chips, bland annat musslor, ibland krabba och även kött och kyckling i olika former. Priserna ligger mellan ca £10-16 även där.
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks
OBSERVERA att Brexit träder i kraft i mars 2019. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka valutakurserna och därmed priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.