Sommarstickretreat på shetland 12-18 juni

Mitt under "the simmer dim" sticker vi till Shetland och stickar tillsammans med Johanne Ländin. Det blir stickning, lunnefåglar och vackra vyer för hela slanten. FULLBOKAD.

12 JUNI

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh för vidare färd till Shetland. Flyget går 16.45 och vi kommer fram till Shetland 18.15. Vi åker direkt till Busta House Hotel där vi ska tillbringa de fyra första nätterna. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

13 JUNI
Idag åker vi till Lerwick där vi bland annat besöker Jamieson & Smith där vi får veta mer om hur ullen som köps in graderas. Självklart går vi även loss i butiken en stund. Efter lunch (ingår) får vi en presentation av de fina samlingarna av stickade plagg som Shetland Museum and Archives förfogar över. Det är muséets expert, Carol Christiansen som visar och berättar. Det blir även lite tid att utforska Lerwick på egen hand, kanske (?) besöka Jamieson's of Shetlands butik på Commercial Street (man kan ju som bekant inte ha för mycket garn) och ta en liten kik på Jimmy Perez hus i den allra äldsta delen av staden. Vi är tillbaka på hotellet runt 18.00 och middag äter vi där (ingår ej).
14 JUNI
På förmiddagen åker vi till Cunningsburgh och Wilma Malcolmson's Shetland Designer där Wilma under en workshop bland annat visar hur hon tänker när det gäller färgkomposition. Lunch äter vi i Cunningsburgh (ingår). Innan vi beger oss tillbaka till hotellet besöker vi The Bod of Gremista där The Shetland Textile Museum är inhyst. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).
15 JUNI
På förmiddagen åker vi i sällskap med James Tait från Island Trails till natursköna Eshaness där vi vandrar i ett par timmar. Underlaget är jämnt och mjukt och denna vandring bjuder på dramatiska vyer där havet möter klipporna. Lunch äter vi på Breiwick Café (ingår) och efter lunch besöker vi det lilla Tangwick Haa Museum innan vi åker tillbaka till hotellet där vi har en stunds "makin an yakin" när James berättar shetländska skrönor till klickandet av flitiga stickor. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

16 JUNI

Idag checkar vi ut från Busta för att tillbringa de två sista nätterna på Sumburgh Hotel längst ner på den södra delen av Mainland. Vi besöker härliga Neila på hennes Neilanell Inventive Knit där hon berättar om sin verksamhet och om hur hon med avstamp i den traditionella shetländska traditionen skapar sina plagg. Uradale Farm besöker vi också. Där jobbar man helt ekologiskt och de fina shetlandsfårens ull bidrar till produktionen. Garnet som spinns av gårdens ull är ett så kallat "one farm yarn" och det finns både i naturfärger och i färgade garn och Ronnie som driver gården berättar för oss hur produktionen går till. Efter lunch i Scalloway (ingår) blir nästa stopp hos Wendy Inkster på Burra Bears. Wendy tillverkar nallar av stickade tröjor och dessa nallar säljs till kunder över hela världen. Innan vi checkar in på hotellet åker vi upp till Sumburgh Head och hälsar på de charmiga lunnefåglarna. Det finns inte bara lunnefåglar där utan även andra sjöfåglar som häckar på och i klipporna. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

17 JUNI
Vi tillbringar dagen på och runt Sumburgh Hotel där det blir det workshops med Fair Isle på horisonten (vid klart väder kanske ska tilläggas). Johanne föreläser och workshoppar och det finns även möjlighet att besöka Jarlshof, en arkeologisk utgrävningsplats som sträcker sig från stenåldern till 1600-talet. Den som har spring i benen kan vandra en stund i omgivningarna. Lunch (ingår) och middag (ingår ej) äter vi på hotellet.

18 JUNI

Då var det dags att försöka stänga resväskorna och säga hejdå till Shetland för denna gången. Flyget går kl 9.25 och vi landar i Edinburgh 10.50.

Programpunkterna kan komma att ändras något och dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till Shetlandsresan. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!

Resan kostar 18 200 kr/person. Enkelrumstillägg 3 000 kr/person. Anmäler sig gör man genom att maila elisabeth@torkel.com och frågor besvaras antingen via mail eller på telefon, 0706-109088.


I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Fyra nätter på Busta House Hotel utanför Brae och två nätter på Sumburgh Hotel. Rejäl frukost ingår!
 • Fyra luncher
 • Workshop med Wilma Malcolmson på Shetland Designer
 • Workshops och föreläsningar av och med Johanne.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide när vi besöker Eshaness.
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet.


I priset ingår ej:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar. Fyra middagar intar vi på Busta House och två på Sumburgh Hotel och deras varmrätter kostar ca £10-16.
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks

OBSERVERA att Brexit träder i kraft i mars 2019. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka valutakurserna och därmed också priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.