Skön stickretreat på Yttre Hebriderna 4-11 juni 2019!

FULLBOKAD

Besök Yttre Hebriderna tillsammans med Nördic Knitting! Heléne och Johanne tar er med till Lewis, Harris och North Uist på denna resa bland tweed, får och stickning. Det blir workshops, besök med fokus på ull och guidade rundturer med mycket kunnig lokal guide.

DAG 1

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på eftermiddagen för vidare flyg till Stornoway på Isle of Lewis kl 14.40. Vi checkar in på Caladh Inn där vi ska bo i tre nätter och middag intas på hotellet (ingår ej).

DAG 2

Idag bekantar vi oss med Isle of Lewis med hjälp av vår lokala guide, Joan Morrison. Det blir en del tweed-relaterade stopp men även kultur och historia. Dessutom ser vi den natur och de omgivningar som inspirerat och fortfarande inspirerar Alice Starmore. Den som begrundat hennes senaste bok, Glamourie, kanske rent av känner igen sig.
Tweeden, som förmodligen är öarnas mest välkända export, vävs av lokala vävare som ofta använder sig av vävstolar som den på bilden. Detta är en väldigt stabil vävstol som består av en icke föraktlig mängd gjutjärn. De är inte sällan bortåt 70 år gamla och  drivs genom att benstarka vävare sitter och trampar hela dagarna. Vävarna får sitt material från spinnerierna och när tweeden är vävd lämnas den tillbaka till spinneriet för efterbehandling. En liten del av produktionen säljer ofta vävarna direkt till besökare.  Lunch äter vi under utfärden (ingår). Middag äter vi antingen på hotellet eller på restaurang i Stornoway (ingår ej).

DAG 3

Idag blir det stickning för hela slanten! Heléne och Johanne workshoppar och föreläser. Då vi som bekant befinner oss på Alice Starmores ö kan det tänkas att hon nämns i förbifarten en eller rent av flera gånger under dagens lopp. Förmodligen det senare.
Det blir även tid till strövtåg i lilla mysiga Stornoway. Lunch och fika under dagen ingår. På kvällen äter vi middag på en restaurang i Stornoway (ingår ej).

DAG 4

Idag styr vi kosan söderut och beger oss till North Uist. Vi reser över Isle of Harris som egentligen inte är en egen ö utan sitter ihop med Isle of Lewis. Harris har ju gett upphov till det mycket kända varumärket "Harris Tweed" och vi kommer att stanna i Tarbert och besöka The Harris Tweed Shop. Vi äter även lunch på lämpligt ställe under dagen (ingår). När vi kommer fram till North Uist blir det ett stopp på Uist Wool innan vi beger oss till Lochmaddy Hotel där vi ska bo över natten. Middag äter vi på hotellet (ingår ej). Efter middagen stickar vi och beundrar dagens inköp.

DAG 5

Pa dagens schema finns ett besök på The Birlinn Yarn Company som med sina "seafaring sheep" producerar garn under eget märke. The Birlinn Yarn Company ligger på den lilla ön Berneray som i sin tur ligger strax norr om North Uist. Det är också härifrån färjan tillbaka till Harris går. Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår). När vi kommer tillbaka till Harris tar vi oss i sakta mak norrut igen och passar på att besöka någon av de helt fantastiska stränderna som Harris är känt för. Tillbaka i Stornoway checkar vi in på The Royal Hotel och kvällen spenderas med middag, antingen på hotellet eller på restaurang i Stornoway, (ingår ej) och självklart stickning.

DAG 6

På söndagarna står det mesta still på Yttre Hebriderna så detta är en ypperlig dag att tillbringa med workshops. Heléne och Johanne sätter oss i arbete och under dagen finns även möjlighet till att sträcka på benen med promenader i Stornoway. Lunch och fika ingår under dagen och middag äter vi på hotellet (ingår ej).

DAG 7

Idag tar Joan med oss på ännu en tur runt Isle of Lewis. Det finns otroliga mängder arkeologiska lämningar på öarna, bland annat Callanish Standing Stones, en ring av stora resta stenar av finaste "lewisian granite". Den som läst Peter May's deckare Svarthuset kommer kanske att känna igen sig när vi besöker ett s k Blackhouse som kallas just Blackhouse för att det saknar skorsten så röken fick ta sig ut genom stråtaket efter bästa förmåga vilket föga förvånande resulterade i svarta innertak. Lunch äter vi under utfärden (ingår). Tillbaka i Stornoway äter vi middag antingen på hotellet eller på någon annan restaurang i Stornoway (ingår ej).

DAG 8

Efter ännu en rejäl skotsk frukost innanför västen, väskorna fyllda av garn och kanske en liten bit tweed och sinnena fyllda med intryck och minnen beger vi oss till flygplatsen för att flyga tillbaka till Edinburgh kl 11.15.

Programpunkterna under rundresedagarna kan komma att ske i annan ordning än vad som nämns ovan.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Shetland. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Resan kostar 21 500 kr/person. Enkelrumstillägg 2 500 kr/person. Det finns ett begränsat antal enkelrum att tillgå.

För att boka, maila elisabeth@torkel.com

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Stornoway t o r
 • Tre nätter på Caladh Inn i Stornoway
 • En natt på Lochmaddy Hotel på North Uist
 • Tre nätter på The Royal Hotel i Stornoway. Rejäl frukost ingår på samtliga hotell!
 • Sex luncher
 • Kaffe/te och scones under de dagar vi tillbringar med stickning och workshops.
 • Workshops med Heléne och Johanne
 • Alla transporter på öarna
 • Lokal guide under två av dagarna
 • Svensk reseledare
 • Alla inträden i programmet


I priset ingår ej:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks

OBSERVERA att Brexit träder i kraft i mars 2019. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka valutakurserna och därmed också priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.