Skön stickretreat på Yttre Hebriderna 4-11 juni 2019!

FULLBOKAD

Besök Yttre Hebriderna tillsammans med Nördic Knitting! Heléne och Johanne tar er med till Lewis, Harris och North Uist på denna resa bland tweed, får och stickning. Det blir workshops, besök med fokus på ull och guidade rundturer med mycket kunnig lokal guide.

4 JUNI

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på eftermiddagen för vidare flyg till Stornoway på Isle of Lewis kl 14.40. Vi checkar in på Caladh Inn där vi ska bo i tre nätter och middag intas på hotellet (ingår ej).

5 JUNI

Idag bekantar vi oss med Isle of Lewis med hjälp av vår guide Doro.
Dagen börjar med ett guidat besök på The Harris Tweed Authority i Stornoway där vi får reda på hur hela processen runt tweeden går till och vi får även se hur tweeden vävs.
Sen ger vi oss av på en tur på norra Lewis. Det blir stopp på Butt of Lewis med sin fyr och sina branta klippor, Port of Ness och den medeltida kyrkan Teampull Mholuaidh. Under dagens lopp ser vi också den natur och de omgivningar som inspirerat och fortfarande inspirerar Alice Starmore. Den som begrundat hennes senaste bok, Glamourie, kanske rent av känner igen sig.
Lunch äter vi under utfärden (ingår).
Dagens utflykt avslutar vi med lite "knit & natter"  på garnbutiken Wool 4 Ewe tillsammans med en lokal grupp stickare. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

6 JUNI

Idag blir det stickning för hela slanten! Heléne och Johanne workshoppar och föreläser. Då vi som bekant befinner oss på Alice Starmores ö kan det tänkas att hon nämns i förbifarten en eller rent av flera gånger under dagens lopp. Förmodligen det senare.
Det blir även tid till strövtåg i lilla mysiga Stornoway. Lunch och fika under dagen ingår. På kvällen äter vi middag på The Digby Chick i Stornoway (ingår ej).

7 JUNI

Idag styr vi kosan söderut och beger oss till North Uist. Vi reser över Isle of Harris som egentligen inte är en egen ö utan sitter ihop med Isle of Lewis. Vi äter lunch I Lochmaddy (ingår) innan vi beger oss till Uist Wool där vi får en visning följt av shopping för den som önskar. Sen beger vi oss tillbaka till Lochmaddy och Lochmaddy Hotel där vi ska bo över natten. Middag äter vi på hotellet (ingår ej). Efter middagen stickar vi och beundrar dagens inköp.

8 JUNI

På dagens schema finns ett besök på The Birlinn Yarn Company som med sina "seafaring sheep" producerar garn under eget märke. The Birlinn Yarn Company ligger på den lilla ön Berneray som i sin tur ligger strax norr om North Uist. Lunch äter vi på Berneray Bistro innan vi tar färjan tillbaka till Harris under tidig eftermiddag. När vi kommer tillbaka till Harris gör vi ett besök på The Harris Tweed Shop och en liten kaffetår hinns också med för den som vill innan vi beger oss norrut. Tillbaka i Stornoway checkar vi in på The Royal Hotel och kvällen spenderas med middag på HS-1, en restaurang i anslutning till hotellet, (ingår ej) och självklart stickning.

9 JUNI

På söndagarna står det mesta still på Yttre Hebriderna så detta är en ypperlig dag att tillbringa med workshops. Heléne och Johanne sätter oss i arbete och under dagen finns även möjlighet till att sträcka på benen med promenader i Stornoway. Lunch och fika ingår under dagen och middag äter vi på HS-1 (ingår ej).

10 JUNI

Idag tar Doro med oss på ännu en tur runt Isle of Lewis. Det finns otroliga mängder arkeologiska lämningar på öarna, bland annat Callanish Standing Stones, en ring av stora resta stenar av finaste "lewisian granite".
Den som läst Peter May's deckare Svarthuset kommer kanske att känna igen sig när vi besöker Gearrannan Blackhouse Village. Ett Blackhouse kallas just det för att det saknar skorsten så röken fick ta sig ut genom stråtaket efter bästa förmåga, vilket föga förvånande resulterade i svarta innertak. Carloway Broch som ligger i närheten av Blackhousebyn tittar vi på innan vi åker vidare.  Lunch äter vi under utfärden (ingår).
På eftermiddagen besöker vi Bernera Tapestry Studio där Sally Tyszko producerar vävda konstverk i ull.
Innan vi åker tillbaka till Stornoway blir det ett stopp vid Bernera Sands där en järnåldersbosättning upptäcktes efter en storm 1993. 
Tillbaka i Stornoway äter vi middag på Castle Inn i Stornoway (ingår ej).

11 JUNI

Efter ännu en rejäl skotsk frukost innanför västen, väskorna fyllda av garn och kanske en liten bit tweed och sinnena fyllda med intryck och minnen beger vi oss till flygplatsen för att flyga tillbaka till Edinburgh kl 11.15.

Programpunkterna under rundresedagarna kan komma att ske i annan ordning än vad som nämns ovan.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Shetland. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Resan kostar 21 500 kr/person. Enkelrumstillägg 2 500 kr/person. Det finns ett begränsat antal enkelrum att tillgå.

För att boka, maila elisabeth@torkel.com

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Stornoway t o r
 • Tre nätter på Caladh Inn i Stornoway
 • En natt på Lochmaddy Hotel på North Uist
 • Tre nätter på The Royal Hotel i Stornoway. Rejäl frukost ingår på samtliga hotell!
 • Sex luncher
 • Kaffe/te och scones under de dagar vi tillbringar med stickning och workshops.
 • Workshops med Heléne och Johanne
 • Alla transporter på öarna
 • Lokal guide under två av dagarna
 • Svensk reseledare
 • Alla inträden i programmet


I priset ingår ej:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks

OBSERVERA att Brexit träder i kraft i mars 2019. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka valutakurserna och därmed också priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.