SKÖN STICKRETREAT PÅ SHETLAND!
4-11 september 2019

FULLBOKAD

Följ med Heléne och Johanne från Nördic Knitting på stickretreat på Shetland. Det blir sex dagar fyllda med workshops, utflykter och allmänt sticknörderi. Datum är 4-11 september 2019 och vi bor på underbara Busta House Hotel. Max antal deltagare är 12.

4 SEPTEMBER

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh och flyger till Shetland 18.10. James Tait från Island Trails som är en av våra två guider under resan, möter upp på flygplatsen i Sumburgh och hälsar oss välkomna. Sedan åker vi direkt till Busta House Hotel där vi checkar in och äter middag (ingår ej).

5 SEPTEMBER

Idag åker vi till Lerwick för besök på Jamieson & Smith där vi får en demonstration av hur ullen de köper in bedöms utefter olika kriterier. Sen shoppar vi loss i butiken!
Innan vi äter lunch har vi en stund att utforska Lerwick på. Kanske (?) besöka Jamieson's of Shetlands butik. Man kan ju som bekant aldrig få för mycket garn.
Den som följt serien Shetland kan även passa på att kika på Jimmy Perez hus i The Lodberries, den äldsta delen av Lerwick.
Efter lunch (ingår) får vi en visning av muséets fina samlingar av stickade föremål. Det är muséets expert, Carol Christiansen, som visar oss runt och vi kommer att, utöver de allmänna samlingarna, få titta på plagg som inte visas för allmänheten.
Som avslutning på dagen besöker vi Shetland Textile Museum som utöver sina fina samlingar av stickat och vävt även har ett vackert stickat staket.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

6 SEPTEMBER

Den första av tre dagar med workshops på mysiga Busta House. Under dessa tre dagar kommer Heléne och Johanne, Hazel Tindall och Elizabeth Johnston att hålla workshops och det blir självklart tid till fri stickning också. Just idag kommer Hazel till Busta på förmiddagen och håller workshop för oss. En eller annan bensträckare i omgivningarna kan behövas mellan varven (bokstavligt talat) och den lilla byn Brae ligger på lagom avstånd för en promenad om man inte helt enkelt bara vill gå ner till den lilla hamnen nedanför hotellet för lite "otter spotting". Under dagarna på Busta ingår lunch, kaffe/te och eftermiddagsscones i priset. Middag äter vi på Busta (ingår ej).

7 SEPTEMBER

Nu bär det av norrut och efter två färjor och färd över ön Yell möter Sarah McBurnie, vår guide för dagen, oss på Unst, Storbritanniens nordligaste utpost. Under dagen besöker vi Unst Heritage Centre för att bland annat titta på deras imponerande samlingar av spetsstickade plagg. Vi åker även så långt norrut vi kan komma för att få en skymt av Muckle Flugga med sin berömda Stevensonfyr. Lunch äter vi på Victoria's Vintage Tearooms (ingår) och medan vi är där kan man även titta in i det lilla båtmuséet, Unst Boat Haven. Ett kort stopp vid den världsberömda busskuren blir det också. På vägen tillbaka till Busta besöker vi Global Yell Textiles där vävning är i fokus.
Denna kväll äter vi middag på prisbelönta Frankie's Fish & Chips i Brae (ingår ej). Utöver fisk serveras även kyckling och korv och oftast även musslor och krabba.

8 SEPTEMBER

Ännu en härlig dag med stickning och workshops på Busta, se dag 3.

9 SEPTEMBER

Sista dagen med stickning och workshops på Busta för den här gången.

10 SEPTEMBER

Idag åker vi tillsammans med James Tait från Island Trails till Eshaness för att vandra i ett par timmar. Eshaness är ett mycket naturskönt område med dramatiska klippor, resterna av en broch och ännu en fyr byggd av den välkända Stevenson-familjen. Den kanske mest kände familjemedlemmen, Robert Louis Stevenson, ansågs dock för klen för att konstruera fyrar vilket resulterade i att han satt på sin kammare och skrev Skattkammarön.
Lunch intar vi på Braewick Café (ingår) och på eftermiddagen besöker vi Shetland Tannery där man bereder skinn från shetlandsfår. Då shetlandsfårens färger varierar stort är även skinnen unika och väldigt vackra.
När vi kommer tillbaka till Busta avslutas dagen med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor.  Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

11 SEPTEMBER

Dags att ta farväl av Shetland för denna gången. Vi lämnar Busta på morgonen och flyger 09.25 tillbaka till Edinburgh.

Programpunkterna under rundresedagarna kan komma att ändras något och dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Shetland. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!

Resan kostar 19 600 kr/person. Enkelrumstillägg 3 500 kr/person.

 

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Sju nätter på charmiga Busta House Hotel utanför Brae. Rejäl frukost ingår!
 • Sex luncher
 • Kaffe/te och scones under de dagar vi tillbringar med stickning och workshops på Busta House.
 • Workshop med Hazel Tindall.
 • Workshop med Elizabeth Johnston.
 • Workshops med Heléne och Johanne.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide under två av rundresedagarna (ej i Lerwick).
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet.
   

I priset ingår ej:
 

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar. Sex middagar intar vi på Busta House och deras varmrätter kostar ca £10-16. En kväll äter vi på Braes prisbelönta Fish & Chip shop där man serverar mycket utöver fish & chips, bland annat musslor, ibland krabba och även kött och kyckling i olika former. Priserna ligger mellan ca £10-16 även där.
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks

OBSERVERA att Brexit träder i kraft i mars 2019. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka valutakurserna och därmed också priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.