Ullresa till Shetlandsöarna 10-15 september 2018

Följ med på en unik resa med en liten grupp (max 16 deltagare) till de vackra Shetlandsöarna!

Denna resa är fullbokad men det finns möjlighet att stå på väntelista och/eller anmäla intresse för ullresan till Shetland 2019 som går av stapeln 19-24 september.

Dag 1

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh för vidare färd till Shetland. James Tait från Island Trails, som kommer att vara vår guide under delar av resan, hälsar oss välkomna på flygplatsen i Sumburgh och därefter beger vi oss direkt till Busta House Hotel.

Dag 2

Vi tillbringar dagen på den södra delen av Mainland och på förmiddagen besöker vi Shetland Designer i Cunningsburgh där man stickar underbara Fair Isle-tröjor och Neila Nell i Hoswick där vi får se mer modern design. Efter lunch besöker vi Tommy och Mary Isbister som på sin lilla gård har många olika arter Shetlandsdjur, bl a en fantastisk flock Shetlandsfår. Turen går sen vidare till Wendy Inkster och hennes företag, Burra Bears. Wendy tillverkar nallar av bl a avlagda Fair Isletröjor. Innan vi vänder tillbaka norrut stannar vi även till på Uradale Farm som bland annat producerar ekologiskt garn från Shetlandsfår.

Dag 3

Idag blir det en heldag i Lerwick. Vi börjar hos Jamieson & Smith där vi bland annat får veta hur ullen sorteras utefter olika kvalitetskriterier och hur man använder den ull som inte lämpar sig för garn. Sen blir det att känna sig som barn i en godisaffär en stund. Känn, kläm och njut av alla färger i J & S butik! Nästa stopp blir det fina muséet i Lerwick där vi äter lunch och tittar på samlingarna. Efter lunch utforskar vi Lerwick på egen hand. Det finns små butiker, bland annat Jamieson’s of Shetland, att titta in i och de som följer TV-serien Shetland kan passa på att leta upp Jimmy Perez hus som ligger i den allra äldsta delen av staden, The Lodberries. Sista stoppet på dagen är på The Shetland Textile Museum på The Böd of Gremista. Där finns fantastiska samlingar av stickat och vävt att beskåda och även en del handstickade vantar, mössor och annat till försäljning.

Dag 4

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter upp Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Vi besöker Unst Heritage Centre där man har en fantastisk samling spetsstickade plagg. Förhoppningsvis finns det också möjlighet att där träffa några av Unsts stickande damer för att utbyta erfarenheter och kanske prova på att sticka med stickbälte. Vi tar oss också så långt norrut vi kan för att få en liten glimt av Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Den berömda inredda busskuren stannar vi också till vid. I samband med lunch på Victoria’s Vintage Tearooms kan man besöka The Boat Haven, ett litet båtmuseum precis bakom the Tearooms. På vägen tillbaka till Mainland via Yell besöker vi Global Yell Textiles och The Shetland Gallery.

Dag 5

Efter allt bussåkande är det härligt att sträcka på benen och det gör vi på en tvåtimmars vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch besöker vi det enda skinnberedningsföretag som finns på Shetland innan vi i sakta mak beger oss tillbaka till Busta House. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor.

Dag 6

Då är det dags att säga hejdå till Shetland för denna gången. Vi flyger tillbaka till Edinburgh på morgonen.

Programmet är baserat på de resor som tidigare gjorts och programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra så det är med andra ord inte hugget i sten. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Shetland. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Resan kostar 13 900 kr/person. Enkelrumstillägg 2 500 kr/person. I priset ingår:

  • flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
  • Fem nätter på charmiga Busta House Hotel utanför Brae. Rejäl frukost ingår!
  • Tre luncher.
  • Alla transporter på öarna.
  • Lokal guide.
  • Svensk reseledare.
  • Alla inträden i programmet.

Gruppen består av som mest 16 personer och resan går av stapeln med minst 14 anmälda.

Det som inte ingår är:

  • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
  • Middagar. Fyra intar vi på Busta House och deras varmrätter kostar ca £10-16. En kväll äter vi på Braes prisbelönta Fish & Chip shop där man serverar mycket utöver fish & chips, bland annat musslor, ibland krabba och även kött och kyckling i olika former. Priserna ligger mellan ca £10-16 även där.
  • Ev reseförsäkring