Ullresa till shetland under shetland wool week 2022
Preliminära datum 27 september - 4 oktober

Följ med på en unik resa med fokus på ull på de vackra Shetlandsöarna!
Under denna resa som går av stapeln under Shetland Wool Week utforskar vi öarnas långa ull- och sticktraditioner samtidigt som vi njuter av den spektakulära naturen.
Max 15 deltagare
Ullresa till Shetland och Orkney tillsammans med Johanne Ländin 23-30 juli

dag 1

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh innan vidare färd till Shetland. James Tait från Island Trails, som kommer att vara vår guide under delar av resan, hälsar oss välkomna på flygplatsen i Sumburgh innan vi beger oss norrut till Busta House Hotel där vi kommer att bo under vår vistelse på öarna.
Efter incheckning äter vi middag på hotellet (ingår ej).

dag 2

Idag besöker vi delar av södra och västra Mainland och vi besöker bl a Wendy Inkster på Burra Bears och Uradale där man producerar ekologiskt kött och eget "one farm yarn" av ullen från gårdens shetlandsfår.
Vi tar även en titt på den lilla staden Scalloway som fram till 1700-talet var öarnas huvudstad. Från Scalloway utgick "The Shetland Bus" som räddade många norska motståndsmän från ett bistert öde under andra världskriget.

dag 3

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen besöker vi
The Heritage Centre där man har en väldigt fin samling av spetsstickade plagg och det lilla båtmuséet, The Boat Haven.
Allt är ”Storbritanniens nordligaste” på Unst och om vädret är på vår sida kommer vi bland annat att se Muckle Flugga, Storbritanniens nordligast belägna fyr. Lunch äter vi på Victoria’s Vintage Tearooms (ingår). 
På ön Yell som vi åker över för att komma till och från Unst, besöker vi
Global Yell där man fokuserar på Shetland tweed.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

                                                 dag 4

Första dagen med utflykt på den södra delen av Mainland och vi
besöker bland annat Wilma
Malcolmson på
Shetland Designer och Nielanell som med avstamp i den traditionella shetländska stickningen skapar moderna stickade plagg.
Efter lunch (ingår) besöker vi den croft (småbruk) som James driver tillsammans med sin bror, Cecil.
De låter bland annat spinna ullen de producerar till garn som de säljer till besökare.
Shetland bjuder inte bara på ull och garn utan även spektakulära vyer och under dagens lopp kommer vi att ta en kort promenad vid St Ninian's Isle där en stor silverskatt hittades 1958.
Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår) och middag på hotellet (ingår ej).

dag 5

Idag besöker vi Lerwick och "Makers Market" men vi börjar dagen med ett besök hos  Jamieson & Smith.  Där kan vi alla känna oss som barn i en godisaffär en stund. Känn, kläm och njut av alla färger i J & S butik! Lite egen tid i Lerwick hinner vi också med. Då kan man ströva i den lilla stadskärnan och titta in i de små butikerna. Kanske får Jamieson's of Shetlands butik ett besök?
De som följer TV-serien Shetland kan passa på att leta upp Jimmy Perez hus som ligger i den allra äldsta delen av staden, The Lodberries.
Muséet med sina samlingar av stickade plagg är också väl värt ett besök.
Lunch intas på egen hand. Ett sista stopp för dagen gör vi på The Shetland Textile Museum. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

dag 6

Förmiddagen tillbringar vi på hotellet och efter lunch där (ingår) beger vi oss till Brae där vi besöker The Shetland Guild of Spinners, Knitters, Weavers and Dyers som anordnar Sunday Tea. Under detta evenemang som rundar av Wool Week kan man träffa många intressanta hantverkare aktiva inom de olika verksamhetsområdena.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

dag 7

På förmiddagen gör vi en kortare vandring/promenad på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch (ingår) blir det ett besök på Tangwick Haa Museum innan vi beger oss tillbaka till Busta. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

dag 8

Idag säger vi farväl till Shetland för denna gången och hoppas att väskorna går att stänga.
Vi flyger tillbaka till Edinburgh på morgonen.

Programmet är baserat på de resor som tidigare gjorts och programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra så det är med andra ord inte hugget i sten. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.

Då resan tar sin början i Edinburgh kan man tillbringa en dag eller flera där före eller efter resan till Shetland. Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Priset för resan är under utarbetande men intresseanmälan kan lämnas. Frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.


I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Sju nätter på Busta House Hotel. Rejäl frukost ingår!
 • Fem luncher.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet.


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar. 
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks