upptäck stickning, ull och hantverk på shetland och orkney tillsammans med johanne ländin 23-30 juli 2022

Med Johanne som ciceron blir det besök hos stora och små ullproducenter och garntillverkare, stickdesigners och textilhantverkare.
Under utflykterna berättar våra mycket kunniga lokala guider om öarnas till stora delar gemensamma kultur och historia där vikingarnas avtryck fortfarande vårdas ömt.
Max 17 deltagare

23 JULI

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh för vidare färd till Shetland. James Tait från Island Trails som är en av våra två guider på Shetland, möter upp på flygplatsen i Sumburgh och hälsar oss välkomna. Innan vi beger oss norrut till Brae, där vi kommer att bor på Brae Hotel under resans första två nätter, hinner vi hälsa på lunnefåglarna på Sumburgh Head. Middag äter vi på hotellet (ingår).

24 JULI

Idag åker vi tillsammans med James till Eshaness för att göra en kortare vandring/promenad. Eshaness är ett mycket naturskönt område med dramatiska klippor, resterna av en broch och en fyr byggd av den välkända Stevenson-familjen. (Den kanske mest kände familjemedlemmen, Robert Louis Stevenson, ansågs dock för klen för att konstruera fyrar vilket resulterade i att han satt på sin kammare och skrev Skattkammarön.)
Lunch intar vi på Braewick Café (ingår) och på eftermiddagen besöker vi det lilla lokala muséet Tangwick Haa.
Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor.  Middag äter vi på Busta House Hotel i Brae (ingår).

25 JULI

Nu bär det av norrut och efter två färjor och färd över ön Yell kommer vi till Unst, Storbritanniens nordligaste utpost. Under dagen besöker vi tillsammans med vår guide, Sarah McBurnie, Unst Heritage Centre för att bland annat titta på deras imponerande samlingar av spetsstickade plagg. Vi åker även så långt norrut vi kan komma för att få en skymt av Muckle Flugga med sin berömda Stevensonfyr. Lunch äter vi på Victoria's Vintage Tearooms (ingår) och medan vi är där kan man även titta in i det lilla båtmuséet, Unst Boat Haven. Ett kort stopp vid den världsberömda busskuren blir det också. På vägen tillbaka till Busta besöker vi Global Yell Textiles där vävning är i fokus.
När vi kommer tillbaka till Mainland fortsätter vi söderut ända till Sumburgh där vi checkar in på Sumburgh Hotel. Middag äter vi på hotellet (ingår).

26 JULI

Efter frukost utforskar vi den södra delen av Mainland och vi besöker bland annat vår guide, James, croft där han tillsammans med sin bror har en flock shetlandsfår vars ull de låter spinna till garn under eget namn. Deras gård ligger i Bigton och medan vi är där tar vi en liten promenad på stranden som förbinder St Ninian's Isle med Mainland.
Lunch äter vi på lämpligt ställe längs vägen (ingår).
På eftermiddagen besöker vi Shetland Designer där Wilma Malcolmson skapar sina fantastiska Fair Isle-stickade plagg. Vi tittat även in hos Nielanell i Hoswick. Nielas moderna design tar avstamp i den traditionella shetländska stickningen och inspireras av öarnas natur.
Middag äter vi på hotellet (ingår).

27 JULI

Idag checkar vi ut från Sumburgh Hotel och innan vi tar färjan till Orkney under sen eftermiddag besöker vi bland annat Uradale farm utanför Scalloway, Shetlands tidigare huvudstad. Ronnie som driver Uradale låter spinna all ull från gårdens ekologiska shetlandsfår till ett underbart garn som säljs på gården.
När vi kommer in till Lerwick åker vi till Jamieson & Smith där vi får en demonstration av hur ullen de köper in bedöms utefter olika kriterier. Sen shoppar vi loss i butiken!
Efter lunch på egen hand har vi en stund att utforska Lerwick på. Kanske (?) besöka Jamieson's of Shetlands butik. Man kan ju som bekant aldrig få för mycket garn.
Den som följt serien Shetland kan även passa på att kika på Jimmy Perez hus i The Lodberries, den äldsta delen av Lerwick.
Färjan till Kirkwall på Orkney som avgår 17.30 tar lite drygt fem timmar och middag intas på egen hand under överfarten.
När vi kommer fram till Kirkwall runt 23.00 åker vi direkt till vårt hotell i Stromness,
Ferry Inn, där vi bor under vår vistelse på Orkney.

28 JULI

Idag tar vår guide, Rhona Jenkins, oss med på resans första upptäcktsfärd på Orkney.  Vi besöker bland annat The Orkney Sheperdess och the Wool Shed där man säljer garn spunnet av ull från den inhemska rasen North Ronaldsay-får. Dessa får är kanske mest kända för att de till stor del livnär sig på tång och inte gräs. Hos The Orkney Sheperdess, berättar innehavarinnan, Bernadette, om livet på en liten fårgård och hos henne kan man köpa "extremt spårbart garn" då fåret som ullen i ett visst nystan kommer från kan pekas ut på plats.
Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår) och middag intas på egen hand i Stromness.

29 JULI

Efter frukost gör vi ännu en utflykt tillsammans med Rhona. Orkney är fullt av historiska lämningar - från förhistorisk tid till andra världskriget då den stora, naturliga hamnen i Scapa Flow utgjorde en av Storbritanniens viktigaste flottbaser. Blandat med besök hos hantverkare får vi idag reda på mer om både historia och om hur det är att bo på Orkney nuförtiden.
På muséet i Kirkwall får vi en guidad visning bakom kulisserna av deras textila samlingar innan dagen avslutas med lite "knit and natter" tillsammans med lokala stickare.

Lunch äter vi på lämpligt ställe under utflykten och middag intas på egen hand i Stromness.

30 JULI

Innan vi flyger tillbaka till Edinburgh under eftermiddagen tillbringar vi några timmar i Kirkwall för de där sista inköpen eller kanske för lite egen sightseeing. St Magnus Cathedral är till exempel definitivt värt ett besök.
Lunch intas på egen hand innan det är dags att bege oss till flygplatsen där vi hoppas att resväskan inte väger mer än 20 kg.

Programpunkterna under rundresedagarna kan komma att ändras något och dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärtom.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh på egen hand finns möjlighet att tillbringa några dagar där i anslutning till dagarna på Shetland och Orkney. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!

Pris för plats i delat tvåbäddsrum är 20 500 kr. Enkelrumstillägg 3 000 kr. Bokar gör man enklast via mail och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

 

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh och Kirkwall-Edinburgh
 • Färja mellan Shetland och Orkney
 • Två nätter på Brae Hotel.
 • Två nätter på Sumburgh Hotel
 • Tre nätter på Ferry Inn. Rejäl frukost ingår på samtliga hotell!
 • Sex luncher
 • Fyra middagar
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokala guider under fem av dagarna
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet

I priset ingår ej:
 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • De måltider som inte specificeras i programmet
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks