SKÖN vårSTICKRETREAT PÅ SHETLAND
21-28 maj 2022
FULLBOKAD

Följ med Heléne Wallin och Johanne Ländin till Shetland på stickretreat i sköna maj. Sex dagar fyllda med workshops, utflykter och allmänt sticknörderi. Max antal deltagare är 16.

21 MAJ

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh för vidare färd till Shetland. James Tait från Island Trails som är en av våra två guider under resan, möter upp på flygplatsen i Sumburgh och hälsar oss välkomna innan vi beger oss norrut till charmiga Busta House Hotel där vi kommer att bo under besöket på Shetland. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

22 MAJ

Idag åker vi till Lerwick för besök på Jamieson & Smith där vi får en demonstration av hur ullen de köper in bedöms utefter olika kriterier. Sen shoppar vi loss i butiken!
Innan vi äter lunch har vi en stund att utforska Lerwick på. Kanske (?) besöka Jamieson's of Shetlands butik. Man kan ju som bekant aldrig få för mycket garn.
Den som följt serien Shetland kan även passa på att kika på Jimmy Perez hus i The Lodberries, den äldsta delen av Lerwick.
Efter lunch (ingår) får vi en visning av muséets fina samlingar av stickade föremål. Det är muséets expert, Carol Christiansen, som visar oss runt och vi kommer att, utöver de allmänna samlingarna, få titta på plagg som inte visas för allmänheten.
Som avslutning på dagen besöker vi Shetland Textile Museum som utöver sina fina samlingar av stickat och vävt även har ett vackert stickat staket.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

23 MAJ

Nu bär det av norrut och efter två färjor och färd över ön Yell kommer vi till Unst, Storbritanniens nordligaste utpost. Under dagen besöker vi tillsammans med vår guide, Sarah McBurnie, Unst Heritage Centre för att bland annat titta på deras imponerande samlingar av spetsstickade plagg. Vi åker även så långt norrut vi kan komma för att få en skymt av Muckle Flugga med sin berömda Stevensonfyr. Lunch äter vi på Victoria's Vintage Tearooms (ingår) och medan vi är där kan man även titta in i det lilla båtmuséet, Unst Boat Haven. Ett kort stopp vid den världsberömda busskuren blir det också. På vägen tillbaka till Busta besöker vi Global Yell Textiles där vävning är i fokus.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

24 MAJ

Den första av två heldagar med workshops på mysiga Busta House. Under dessa två dagar kommer Heléne, Johanne och lokala workshopledare att hålla workshops och det blir självklart tid till fri stickning också. En eller annan bensträckare i omgivningarna kan behövas mellan varven (bokstavligt talat) och den lilla byn Brae ligger på lagom avstånd för en promenad om man inte helt enkelt bara vill gå ner till den lilla hamnen nedanför hotellet för lite "otter spotting". Under dagarna på Busta ingår lunch, kaffe/te och eftermiddagsscones i priset. Middag äter vi på Busta (ingår ej).

25 MAJ

Idag gör vi en halvdagsutflykt till Scalloway med omnejd och besöker bland annat den ekologiska gården Uradale där man producerar garn under eget märke. Det blir även ett besök på Burra Bears där Wendy Inkster berättar om hur hon tillverkar sina välkända nallar av avlagda tröjor. Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår).
När vi kommer tillbaka till Busta blir det en sista workshop i Heléne och Johannes regi. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

26 MAJ

Ännu en härlig dag med stickning och workshops på Busta. Idag kommer någon av Shetlands stickexperter till Busta och håller en workshop i Fair Isle-stickning.

27 MAJ

Idag åker vi tillsammans med James Tait från Island Trails till Eshaness för att vandra i ett par timmar. Eshaness är ett mycket naturskönt område med dramatiska klippor, resterna av en broch och ännu en fyr byggd av den välkända Stevenson-familjen. (Den kanske mest kände familjemedlemmen, Robert Louis Stevenson, ansågs dock för klen för att konstruera fyrar vilket resulterade i att han satt på sin kammare och skrev Skattkammarön.)
Lunch intar vi på Braewick Café (ingår) och på eftermiddagen besöker vi det lilla lokala muséet Tangwick Haa innan vi i sakta mak beger oss tillbaka till hotellet.
Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor.  Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

28 MAJ

Idag är det dags att vinka hejdå till Shetland för denna gången men innan vi åker till flygplatsen stannar vi till hos Wilma Malcolmson på Shetland Designer för en workshop i färgkomposition. Wilma har ett fantastiskt sinne för just detta och hon berättar om var hennes inspiration kommer från och hur hon tänker när hon sätter samman en ny färgställning.
Lunch äter vi på lämpligt ställe under dagen (ingår).
Under sen eftermiddag flyger vi tillbaka till Edinburgh.

Programpunkterna under rundresedagarna kan komma att ändras något och dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärtom.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Shetland. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!

Pris för plats i delat tvåbäddsrum 23 200 kr. Enkelrumstillägg 3 800 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

 

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Sju nätter på Busta House Hotel utanför Brae. Rejäl frukost ingår!
 • Åtta luncher
 • Kaffe/te och scones under de dagar vi tillbringar med stickning och workshops på Busta House.
 • Workshop med två lokala workshopledare
 • Workshops med Heléne och Johanne.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide under två av rundresedagarna (ej i Lerwick).
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet

I priset ingår ej:
 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar.
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks