skön stickretreat på Shetland under shetland wool week
 27 september - 4 oktober

Följ med Johanna Wallin och Erika Åberg på stickretreat på Shetland under Shetland Wool Week. Det blir sex dagar fyllda med workshops, utflykter och allmänt sticknörderi.

MAX 14 DELTAGARE
FULLBOKAD VÄNTELISTA

                                               27 september

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh tidigt på morgonen för vidare färd till Shetland 07.30. James Tait från Island Trails som är en av våra två guider under resan, möter upp på flygplatsen i Sumburgh och hälsar oss välkomna och sen åker vi på vår första utflykt på södra Mainland. Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår).
Framåt sen eftermiddag åker vi till Busta House Hotel där vi checkar in och äter middag (ingår ej).

                                               28 september

Idag besöker västra och södra delen av Mainland och vi
stannar bland annat till hos Wilma
Malcolmson på
Shetland Designer och  hos Nielanell som med avstamp i den traditionella shetländska stickningen skapar moderna stickade plagg.
Efter lunch (ingår) besöker vi den croft (småbruk) som James driver tillsammans med sin bror, Cecil.
De låter bland annat spinna ullen de producerar till garn som de säljer till besökare. Cecil tillverkar även "sock blockers" och andra för stickare användbara redskap.
Shetland bjuder inte bara på ull och garn utan även spektakulära vyer och under dagens lopp kommer vi att ta en kort promenad vid St Ninian's Isle där en stor silverskatt hittades 1958.
Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår) och middag på hotellet (ingår ej).

                                               29 september

Den första dagen med workshops på mysiga Busta House.  En eller annan bensträckare i omgivningarna kan behövas mellan varven (bokstavligt talat) och den lilla byn Brae ligger på lagom avstånd för en promenad om man inte helt enkelt bara vill gå ner till den lilla hamnen nedanför hotellet för lite "otter spotting". Under dagarna på Busta ingår lunch, kaffe/te och eftermiddagsscones i priset. Middag äter vi på Busta (ingår ej).

                                                30 september

Nu bär det av norrut och efter två färjor och färd över ön Yell möter Sarah McBurnie, vår guide för dagen, oss på Unst, Storbritanniens nordligaste utpost. Under dagen besöker vi bland annat Global Yell Textiles och Unst Heritage Centre där vi kan titta på deras imponerande samlingar av spetsstickade plagg. Vi åker även så långt norrut vi kan komma för att få en skymt av Muckle Flugga med sin berömda Stevensonfyr. Lunch äter vi på Victoria's Vintage Tearooms (ingår) och medan vi är där kan man även titta in i det lilla båtmuséet, Unst Boat Haven. Ett kort stopp vid den världsberömda busskuren blir det också.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

                                                 1 oktober

Idag besöker vi Lerwick och "Makers Market" men vi börjar dagen med ett besök hos  Jamieson & Smith.  Där kan vi alla känna oss som barn i en godisaffär en stund. Känn, kläm och njut av alla färger i J & S butik!
Efter lunch som intas på egen hand finns det tid att titta runt lite i Lerwick. Kanske (?) besöka Jamieson's of Shetlands butik. Man kan ju som bekant aldrig få för mycket garn.
Den som följt serien Shetland kan även passa på att kika på Jimmy Perez hus i The Lodberries, den äldsta delen av Lerwick.
Som avslutning på dagen besöker vi Shetland Textile Museum som utöver sina fina samlingar av stickat och vävt även har ett vackert stickat staket.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

                                                 2 oktober

På förmiddagen blir det en workshop på Busta och på eftermiddagen besöker vi Shetland Guild of Spinners, Weavers, Dyers and Knitters som anordnar Sunday Tea i Brae. Under detta evenemang som rundar av Wool Week kan man träffa många intressanta hantverkare aktiva inom de olika verksamhetsområdena.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej)

                                                 3 oktober

På förmiddagen kommer någon av Shetlands fantastiskt duktiga workshopledare till Busta för att hålla en workshop. Efter lunch på hotellet (ingår) åker vi tillsammans med James Tait från Island Trails till Eshaness för att vandra i ett par timmar. Eshaness är ett mycket naturskönt område med dramatiska klippor, resterna av en broch och ännu en fyr byggd av den välkända Stevenson-familjen. Den kanske mest kände familjemedlemmen, Robert Louis Stevenson, ansågs dock för klen för att konstruera fyrar vilket resulterade i att han satt på sin kammare och skrev Skattkammarön.
När vi kommer tillbaka till Busta avslutas dagen med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor.  Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

                                                 4 oktober

Dags att ta farväl av Shetland för denna gången. Vi lämnar Busta på morgonen och beger oss söderut till Sumburgh för att flyga tillbaka till Edinburgh 09.30.

Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Shetland. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!
Programpunkterna under rundresedagarna kan komma att ändras något och dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.

 

Pris för plats i delat tvåbäddsrum är 23 900 kr. Enkelrumstillägg 3 800 kr. Bokar gör man enklast via mail och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Sju nätter på charmiga Busta House Hotel utanför Brae. Rejäl frukost ingår!
 • Sex luncher
 • Kaffe/te och scones under de dagar vi tillbringar med stickning och workshops på Busta House.
 • Workshop med en lokal workshopledare.
 • Workshops med Johanna och Erika.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide under fyra av rundresedagarna (ej i Lerwick).
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet.
   

I priset ingår ej:
 

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar.
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks