vandring, Stickning, färg och form på Yttre Hebriderna tillsammans med Erika Åberg
2-10 juni 2021
fullbokad

Foto Malin Nuhma Foto Malin Nuhma

Följ med författaren och inspiratören Erika Åberg på inspirationsresa till Yttre Hebriderna. Det blir färg & form, stickning & vandring. Workshops, samtal och besök hos spännande ull- och garnproducenter på denna resa som tar oss från Isle of Lewis i norr till Barra i söder.
Tweed, ull, historia och kultur är tätt sammanlänkade på dessa vackra öar i Atlanten där gäliskan fortfarande talas av många.
Vi bor tre nätter på Caladh Inn i Stornoway, två nätter på House of Benbecula Hotel och tre nätter på Lochboisdale Hotel på South Uist.
Max antal deltagare är 18.

2 JUNI

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på morgonen för vidare flyg till Yttre Hebridernas huvudstad, Stornoway, på Isle of Lewis. Vi checkar in på Caladh Inn där vi ska bo i två nätter och sen ger vi oss ut på upptäcktsfärd i Stornoway. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

3 JUNI

Idag bekantar vi oss med Isle of Lewis med hjälp av vår guide Doro.
Dagen börjar med ett guidat besök på The Harris Tweed Authority i Stornoway där vi får reda på hur hela processen runt tweeden går till och vi får även se hur tweeden vävs.
Sen ger vi oss av på en tur på norra Lewis. Det blir stopp på Butt of Lewis med sin fyr och sina branta klippor, Port of Ness och den medeltida kyrkan Teampull Mholuaidh. Under dagens lopp gör vi också en kortare vandring i den natur och de omgivningar som inspirerat och fortfarande inspirerar Alice Starmore (den som begrundat hennes senaste bok, Glamourie, kanske rent av känner igen sig) och nu är det vår tur att tanka inspiration inför workshops med Erika. Lunch äter vi under utfärden (ingår).
Middag äter vi på hotellet eller på någon restaurang i Stornoway (ingår ej).

4 JUNI

Idag börjar vi med en liten vandring runt Stornoway där vi också besöker muséet som är beläget i Lews Castle. Efter en gemensam lunch (ingår) håller Erika i resans första workshop.

5 JUNI

Idag styr vi kosan söderut och beger oss till North Uist. Vi reser över Isle of Harris som egentligen inte är en egen ö utan sitter ihop med Isle of Lewis. Innan vi tar färjan över till Berneray och North Uist hinner vi självklart även med ett stopp på The Harris Tweed shop i Tarbert. Där hittar man både uppsydda plagg och Harris Tweed i metervara.
Lunch äter vi i Tarbert (ingår) innan vi beger oss vidare söderut via den fantastiska stranden Luskentyre där vi gör ett stopp.
Innan vi kommer fram till House of Benbecula Hotel där vi ska bo i två nätter reser vi över först Berneray och sen North Uist. Middag äter vi på hotellet (ingår). Efter middagen stickar vi och beundrar dagens (eventuella?) inköp.

6 JUNI

Idag tillbringar vi hela dagen hos Meg och Andrew på The Birlinn Yarn Company och Ocean Guides. The Birlinn Yarn Company har gjort sig känt för sina "seafaring sheep" av vilkas ull man producerar garn under eget märke. Vi kommer att delas in i tre grupper och ägna oss åt ull, får, garn och crofting (Meg), båttur bland öarna utanför Berneray (Andrew) och färg-, form-, och stickworkshop med Erika. Meg och Andrew har mycket att berätta om livet med fåren i det storslagna landskapet, om vardagen och livet på öarna för både riktigt länge sedan och för inte så länge sedan. Området kring gården och deras traditionella hus inspirerar både med berättelser, färg och form.
Lunch äter vi på Berneray Bistro (ingår) och fika serveras under dagen (ingår).  Middag äter vi på hotellet (ingår).

7 JUNI

På förmiddagen besöker vi Uist Mill där vi får en visning av verksamheten och sen möjlighet att botanisera i den lilla butiken.
Vi beger oss sen till Lochboisdale på South Uist där vi checkar in på Lochboisdale Hotel. Efter lunch på hotellet (ingår) blir det workshop under Erikas ledning. En bensträckare i omgivningarna finns också på dagens program.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

8 JUNI

Idag åker vi via ön Eriskay och en kortare båttur till Isle of Barra där vi vandrar tillsammans med en lokal guide. Lunch äter vi på lämpligt ställe under dagen (ingår). Framåt kvällen kommer vi tillbaka till Lochboisdale där vi äter middag (ingår ej).

9 JUNI

Efter en vandring på förmiddagen och sen lunch (ingår) håller Erika i resans sista workshop. De hebridiska färgerna och all inspiration vi fått oss till livs resulterar kanske i ett alldeles eget och unikt mönster? På kvällen äter vi middag på hotellet Lochboisdale (ingår ej).

10 JUNI

Dags att försöka stänga väskorna för idag dag blir det en tidig avresa från Lochboisdale Hotel och vidare med färja till Mallaig på fastlandet. Där väntar en buss som tar oss tillbaka till Edinburgh och vi beräknar att anlända dit under sen eftermiddag/kväll. Beroende på när vi anländer till Edinburgh kan det bli svårt att flyga vidare hem till Sverige samma dag och en övernattning kan behövas.

Programpunkterna kan komma att ske i annan ordning än vad som nämns ovan och någon eller några kan komma att bytas ut mot likvärdiga programpunkter.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Yttre Hebriderna. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Pris 22 400 kr för plats i delat tvåbäddsrum. Enkelrumstillägg 3 000 kr. Bokar gör man lättast genom att maila.
F
rågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.
Resan är fullbokad men det går bra att stå på väntelista.
I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Stornoway
 • Tre nätter på Caladh Inn i Stornoway
 • Två nätter på House of Benbecula Hotel
 • Tre nätter på Lochboisdale Hotel. Rejäl frukost ingår på samtliga hotell!
 • Sju luncher
 • Två middagar
 • Kaffe/te och kaka/scones under de dagar vi tillbringar med stickning och workshops.
 • Workshops med Erika.
 • Båttur tillsammans med Ocean Guides (under förutsättning att vädret tillåter det).
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide under två av dagarna.
 • Svensk reseledare
 • Alla inträden i programmet.
 • Båt och buss från Lochboisdale till Edinburgh.


I priset ingår ej:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • De middagar som inte ingår enligt programmet
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks

OBSERVERA att Brexits öde ännu inte är slutgiltigt avgjort. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka valutakurserna och därmed också priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.