Ullresa till shetland
29 september - 5 oktober 2021

Följ med på en unik resa med fokus på ull på de vackra Shetlandsöarna! Reseledare på denna resa är författaren och inspiratören Erika Åberg.
Max 18 deltagare
TVÅ PLATSER KVAR

29 september

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på förmiddagen och flyger till Shetland 09.50. James Tait från Island Trails, som kommer att vara vår guide under delar av resan, hälsar oss välkomna på flygplatsen i Sumburgh och efter lunch på Sumburgh Hotel (ingår) påbörjar vi resans program med ett besök hos James på den "croft" han driver tillsammans med sin bror. En del av gårdens ull låter de numera spinna till garn under eget namn. James berättar om livet som crofter då och nu innan vi åker tillbaka till Sumburgh Hotel där vi bor under resans första två nätter. Då den stora och historiskt intressanta utgrävningsplatsen Jarlshof ligger granne med hotellet guidar James oss igenom Shetlands årtusenden av bosättning under ett kortare besök där.
Efter incheckning äter vi middag på hotellet (ingår ej).

30 september

Vi tillbringar dagen på den södra delen av Mainland och vi
besöker bland annat Wilma Malcolmson på
Shetland Designer och Neilanell som med avstamp i den traditionella shetländska stickningen skapar moderna stickade plagg.
Efter lunch (ingår) fortsätter vi till  Wendy Inkster på Burra Bears och Uradale där man producerar ekologiskt kött och eget "one farm yarn" av ullen från gårdens shetlandsfår.
Shetland bjuder inte bara på ull och garn utan även spektakulära vyer och under dagens lopp kommer vi att ta en kort promenad vid St Ninian's Isle där en stor silverskatt hittades 1958. 
Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår) och middag på hotellet (ingår ej).

1 oktober

Idag besöker vi Lerwick och vi börjar dagen med ett besök hos  Jamieson & Smith.  Där kan vi alla känna oss som barn i en godisaffär en stund. Känn, kläm och njut av alla färger i J & S butik! Lite egen tid i Lerwick hinner vi också med. Då kan man ströva i den lilla stadskärnan och titta in i de små butikerna. Kanske får Jamieson's of Shetlands butik ett besök?
De som följer TV-serien Shetland kan passa på att leta upp Jimmy Perez hus som ligger i den allra äldsta delen av staden, The Lodberries.
Muséet med sina samlingar av stickade plagg är också väl värt ett besök.
Lunch intas på egen hand. Ett sista stopp för dagen gör vi på The Shetland Textile Museum innan vi åker vidare norrut till Busta House Hotel där vi bor under resten av resan. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

2 oktober

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen besöker vi
The Heritage Centre där man har en väldigt fin samling av spetsstickade plagg och det lilla båtmuséet, The Boat Haven.
Allt är ”Storbritanniens nordligaste” på Unst och om vädret är på vår sida kommer vi bland annat att se Muckle Flugga, Storbritanniens nordligast belägna fyr. Lunch äter vi på Victoria’s Vintage Tearooms (ingår). 
På ön Yell som vi åker över för att komma till och från Unst, besöker vi
Global Yell där man fokuserar på Shetland tweed.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

3 oktober

På förmiddagen gör vi en liten inspirationsutflykt och efter lunch på hotellet (ingår) håller Erika en workshop i färg och form.
Under eftermiddagens workshop serveras scones och kaffe/te.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

4 oktober

På förmiddagen gör vi en kortare vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch (ingår) blir det ett besök på Tangwick Haa Museum innan vi beger oss tillbaka till Busta. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

5 oktober

Idag säger vi farväl till Shetland för denna gången och hoppas att väskorna går att stänga.
Vi flyger tillbaka till Edinburgh 07.45.

Programmet är baserat på de resor som tidigare gjorts och programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra så det är med andra ord inte hugget i sten. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.

Då resan tar sin början i Edinburgh kan man tillbringa en dag eller flera där före eller efter resan till Shetland. Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Pris 18 500 kr. Enkelrum 3 000  kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.


I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Två nätter på Sumburgh Hotel och fyra nätter på Busta House Hotel. Rejäl frukost ingår!
 • Fem luncher.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide
 • Workshop med Erika
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet.


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar. 
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks