Ullresa till Shetlandsöarna
15-21 juli 2021

Följ med på en unik resa med fokus på ull på de vackra Shetlandsöarna!
Max 16 deltagare

15 juli

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på morgonen för vidare färd till Shetland kl 09.50. James Tait från Island Trails, som kommer att vara vår guide under delar av resan, hälsar oss välkomna på flygplatsen i Sumburgh. Inna vi åker till St Magnus Bay Hotel i Hillswick hinner vi utforska lite av den södra delen av Mainland. Lunch äter vi på lämpligt ställe längs vägen (ingår) och middag äter vi på hotellet (ingår ej).

16 juli

Vi tillbringar dagen på den södra delen av Mainland och på förmiddagen besöker vi Neila Nell i Hoswick. Neila designar moderna plagg med avstamp i den traditionella stickningen och hon berättar med stor entusiasm om sitt tänk runt färg och form. 
Vi besöker även Wendy Inkster på Burra Bears och något eller några ytterligare ullrelaterade företag.
Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår) och middag på hotellet (ingår ej).

17 juli

Idag besöker vi den västra delen av Mainland och området runt Scalloway som tidigare var öarnas huvudstad.
Efter lunch (ingår) besöker vi  Ronnie Eunson på
Uradale Farm som ligger nära Scalloway. Ronnies produktion av kött och garn är helt ekologisk och garnet är ett "one farm yarn" där endast ull från gårdens egna får används.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

18 juli

På förmiddagen gör vi en kortare vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch (ingår) blir ett besök på Tangwick Haa Museum innan vi beger oss tillbaka till Hillswick. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

19 juli

Idag besöker vi Lerwick och vi börjar med ett besök hos  Jamieson & Smith. Där får vi bland annat veta hur ullen sorteras utefter olika kvalitetskriterier och hur man använder den ull som inte lämpar sig för garn. Sen släpper vi loss garnentusiasterna så att de får känna sig som barn i en godisaffär en stund. Känn, kläm och njut av alla färger i J & S butik! Efter det blir det lite egen tid i Lerwick då man kan ströva i den lilla stadskärnan och titta in i de små butikerna. De som följer TV-serien Shetland kan passa på att leta upp Jimmy Perez hus som ligger i den allra äldsta delen av staden, The Lodberries. Ett sista stopp gör vi på The Shetland Textile Museum innan vi åker tillbaka till Busta. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

20 juli

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen besöker vi
The Heritage Centre där man har en väldigt fin samling av spetsstickade plagg och det lilla båtmuséet, The Boat Haven.
Allt är ”Storbritanniens nordligaste” på Unst och om vädret är på vår sida kommer vi bland annat att se Muckle Flugga, Storbritanniens nordligast belägna fyr. Lunch äter vi på Victoria’s Vintage Tearooms (ingår). 
På ön Yell som vi åker över för att komma till och från Unst, besöker vi
Global Yell där man fokuserar på Shetland tweed.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

21 juli

Innan det är dags att säga hejdå till Shetland blir det en workshop hos Wilma Malcolmson på Shetland Designer där hon låter oss ta del av hur hon tänker runt färg och färgkomposition. Wilma är fantastisk på att få ihop den perfekta färgpaletten för Fair Isle-stickning och med hennes hjälp väljer vi sen de nyanser som vi stickar i.
Innan vi åker till flygplatsen äter vi lunch på lämpligt ställe (ingår).
Vi flyger tillbaka till Edinburgh under sen eftermiddag/kväll.

Programmet är baserat på de resor som tidigare gjorts och programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra så det är med andra ord inte hugget i sten. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då resan tar sin början i Edinburgh kan man tillbringa en dag eller flera där före eller efter resan till Shetland. Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Pris 17 800 kr. Enkelrum 3 000 kr.Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.


I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Sex nätter på St Magnus Bay Hotel i Hillswick. Rejäl frukost ingår!
 • Sex luncher.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide.
 • Workshop
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet.


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar. 
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks
OBSERVERA att Brexits öde ännu inte är slutgiltigt avgjort. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.