SKÖN STICKRETREAT PÅ SHETLAND!
1-8 september 2021
fyra PLATSER KVAR

Följ med Ivar Asplund och Johanna Wallin på stickretreat på Shetland. Det blir sex dagar fyllda med workshops, utflykter och allmänt sticknörderi. Vi bor på underbara Busta House Hotel. Max antal deltagare är 16.

1 SEPTEMBER

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh och flyger till Shetland 09.50. James Tait från Island Trails som är en av våra två guider under resan, möter upp på flygplatsen i Sumburgh och hälsar oss välkomna. Vi bor på charmiga Busta House Hotel och efter incheckning äter vi middag där (ingår ej).

2 SEPTEMBER

Stora garndagen! Idag bär det av västerut för ett besök på Jamiesons spinneri i Sandness där vi får en guidad visning följd av shopping i deras butik på spinneriet.
Efter vårt besök i Sandness åker vi till Lerwick där vi äter lunch (ingår) och efter lunch besöker vi Jamieson & Smith där vi får en demonstration av hur ullen de köper in bedöms utefter olika kriterier. Sen shoppar vi loss även här.
Innan vi åker tillbaka till hotellet har vi lite tid för att utforska Lerwick på egen hand. Den som följt serien Shetland kan till exempel passa på att kika på Jimmy Perez hus i The Lodberries, den äldsta delen av Lerwick.

3 SEPTEMBER

Den första av tre dagar med workshops på mysiga Busta House. Under dessa tre dagar kommer Ivar och Johanna att hålla workshops och det blir självklart tid till fri stickning också. En eller annan bensträckare i omgivningarna kan behövas mellan varven (bokstavligt talat) och den lilla byn Brae ligger på lagom avstånd för en promenad om man inte helt enkelt bara vill gå ner till den lilla hamnen nedanför hotellet för lite "otter spotting". Under dagarna på Busta ingår lunch, kaffe/te och eftermiddagsscones i priset. Middag äter vi på Busta (ingår ej).

4 SEPTEMBER

Nu bär det av norrut och efter två färjor och färd över ön Yell möter Sarah McBurnie, vår guide för dagen, oss på Unst, Storbritanniens nordligaste utpost. Under dagen besöker vi Unst Heritage Centre för att bland annat titta på deras imponerande samlingar av spetsstickade plagg. Vi åker även så långt norrut vi kan komma för att få en skymt av Muckle Flugga med sin berömda Stevensonfyr. Lunch äter vi på Victoria's Vintage Tearooms (ingår) och medan vi är där kan man även titta in i det lilla båtmuséet, Unst Boat Haven. Ett kort stopp vid den världsberömda busskuren blir det också. På vägen tillbaka till Busta besöker vi Global Yell Textiles där vävning är i fokus.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

5 SEPTEMBER

Ännu en härlig dag med stickning och workshops på Busta. Idag kommer någon av Shetlands stickexperter till Busta och håller en workshop i Fair Isle-stickning.

6 SEPTEMBER

Idag tillbringar vi halva dagen på Busta med workshops och stickning och resten av dagen tillbringar vi i Lerwick. Efter lunch (ingår) får vi en visning av muséets fina samlingar av stickade föremål. Det är muséets expert, Carol Christiansen, som visar oss runt och vi kommer att, utöver de allmänna samlingarna, få titta på plagg som inte visas för allmänheten.
Efter visningen på muséet kan man välja mellan att tillbringa lite mer tid på muséet eller i Lerwick på egen hand.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

7 SEPTEMBER

Idag åker vi tillsammans med James Tait från Island Trails till Eshaness för att vandra i en timme eller två. Eshaness är ett mycket naturskönt område med dramatiska klippor, resterna av en broch och ännu en fyr byggd av den välkända Stevenson-familjen. (Den kanske mest kände familjemedlemmen, Robert Louis Stevenson, ansågs dock för klen för att konstruera fyrar vilket resulterade i att han satt på sin kammare och skrev Skattkammarön.)
Lunch intar vi på Braewick Café (ingår) och på eftermiddagen besöker vi Tangwick Haa Museum som är ett litet, lokalt museum där man kan se hur det traditionella livet i de små byarna på Shetland var tidigare.
När vi kommer tillbaka till Busta avslutas dagen med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor.  Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

8 SEPTEMBER

Innan vi flyger tillbaka till Edinburgh 15.50 åker vi först till Uradale Farm där Ronnie Eunson säljer sitt "one farm yarn", garn tillverkat av ullen från gårdens egna får.
Innan lunch (ingår) tillbringar vi några timmar hos Wilma Malcolmson på Shetland Designer. Wilma är fantastisk på att få ihop den perfekta färgpaletten för Fair Isle-stickning och med hennes hjälp väljer vi sen de nyanser som vi stickar i. Efter workshoppen och lunch beger vi oss till flygplatsen i Sumburgh.

Programpunkterna under rundresedagarna kan komma att ändras något och dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa en dag eller flera där på egen hand i anslutning till dagarna på Shetland. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!

Pris 22 900 kr. Enkelrum 3 500 kr. Bokar gör man enklast genom att maila. Frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Sju nätter på charmiga Busta House Hotel utanför Brae. Rejäl frukost ingår!
 • Åtta luncher
 • Kaffe/te och scones under de dagar vi tillbringar med stickning och workshops på Busta House.
 • Två workshops med lokala workshopledare.
 • Workshops med Ivar och Johanna.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide under två av rundresedagarna (ej i Lerwick).
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet.       
     
   Ingår ej:
 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar.
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks

OBSERVERA att Brexits öde ännu inte är slutgiltigt avgjort. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka valutakurserna och därmed också priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.