knitters and nutters - Vandring, färg och form på shetland tillsammans med
författaren och inspiratören erika åberg
23-29 juli 2021
SJU PLATSER KVAR

Ull, färg och form för den vana vandraren. En riktig vandringsresa för dig med stort intresse för natur, stickning och ull. Resan riktar sig till dig som har god vandringsvana, som vill hitta inspiration i väder, vind och dramatiska landskap. Vi besöker olika delar av öarna, vandrar under ledning av vår mycket kunniga lokala guide och Erika. Vi får komma landskapet riktigt nära och får även tid och möjlighet att samla inspiration och intryck för vårt eget skapande. Max 15 deltagare
23 JULI
Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh runt middagstid för vidare färd till Shetland. När vi landat på Sumburgh flygplats påbörjar vi programmet med besök hos någon av de många ullproducenterna eller ullhantverkarna på Shetland. Framåt sen eftermiddag beger vi oss norrut mot Busta House Hotel där vi ska bo under resan. När incheckningen är avklarad äter vi middag (ingår ej).
24 JULI
Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen vandrar vi i Hermaness naturreservat ända fram till vad som känns som världens ände varifrån vi har en strålande utsikt mot Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Vandringen tar ca tre timmar. Vi besöker även The Heritage Centre där man har en väldigt fin samling spetsstickade plagg. 
I samband med lunch på Victoria’s Vintage Tearooms (ingår) kan man besöka The Boat Haven, ett litet båtmuseum precis bakom the Tearooms.
På vägen tillbaka till the Mainland besöker vi Global Yell Textiles där grundaren Andy Ross har byggt upp ett fantastiskt textilcenter med vävning i fokus.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej)
25 JULI
Idag vandrar vi i Lunna som ligger på östra sidan av Mainland. Lunna är starkt förknippad med The Shetland Bus som räddade många norska motståndsmän under andra världskriget. Naturen i detta område skiljer sig från många andra delar av öarna då mycket av berget går i dagen just här.
På eftermiddagen är vi i Lerwick där vi bland annat besöker Jamieson & Smith
och det fina muséet. Det finns även tid att utforska denna lilla stad på egen hand och kanske även besöka Jamieson's of Shetlands butik.
Lunch (ingår) och middag (ingår ej) äter vi på hotellet.
26 JULI
Idag tar vi oss upp på Shetlands Kebnekaise - Ronas Hill, hela 450 meter högt. Denna vandring kommer att ta större delen av dagen  så lunch har vi med oss idag. Vi utgår från "base camp" vid den före detta RAF-stationen en liten bit uppför kullen och beger oss sen mot toppen.

27 JULI

Idag åker vi söderut och börjar dagen med en vandring på St Ninian's Isle. Den är egentligen inte en ö utan binds samman med fastlandet via en s k tombolo som gör att man kan nå "ön" till fots.
På eftermiddagen besöker vi Neila Nell i Hoswick som designar sina plagg med avstamp i den traditionella shetländska.

Lunch (ingår) och middag (ingår ej) äter vi på hotellet.

28 JULI
På förmiddagen gör vi en ca två timmars vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch som vi intar på Braewick Café (ingår) blir det en kortare vandring och ett besök på Tangwick Haa Museum innan vi beger oss tillbaka till Busta House. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor.
Middag äter vi på hotellet (ingår).

29 JULI

På morgonen checkar vi ut från hotellet och beger oss söderut. Vårt första stopp blir hos Wilma Malcolmson på Shetland Designer där vi har en workshop i färg och form.
Vi flyger sedan från Shetland under sen eftermiddag/kväll.

Programpunkterna kan komma att ändras något och något av besöksmålen bytas mot ett annat likvärdigt sådant. Då resan påbörjas vid middagstid den 23 juli och avslutas på kvällen den 29:e behöver man övernatta i Edinburgh både innan och efter resan. Edinburgh är en fantastisk stad och väl värd ett besök! Vi kan vid behov rekommendera hotell.

Pris 21 500 kr. Enkelrum 3 000 kr. Bokar gör man enklast genom att maila  och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller på telefon, 0706-109088.


I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh - Sumburgh på Shetland t o r.
 • Sex nätter på hotell inklusive rejäl frukost.
 • Sex luncher
 • En middag
 • Workshops i färg och form med Erika under resans gång.
 • Workshop med lokal instruktör.
 • Alla transporter under resan.
 • Lokal guide.
 • Alla inträden i programmet.
 • Svensk reseledare.


I priset ingår ej:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • De måltider som inte ingår enligt programmet.
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks

OBSERVERA att Brexits öde ännu inte är slutgiltigt bestämt. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka valutakurserna och därmed också priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.