Ullresa till Shetlandsöarna 28 juli -
3 augusti 2020

Följ med på en unik resa med fokus på ull på de vackra Shetlandsöarna!
Max 16 deltagare

28 juli

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh under sen eftermiddagen för vidare färd till Shetland kl 18.00. James Tait från Island Trails, som kommer att vara vår guide under delar av resan, hälsar oss välkomna på flygplatsen i Sumburgh. Under kvällen anländer vi till St Magnus Bay Hotel i Hillswick där vi äter middag (ingår ej).

29 juli

Vi tillbringar dagen på den södra delen av Mainland och på förmiddagen besöker vi Neila Nell i Hoswick. Neila designar moderna plagg med avstamp i den traditionella stickningen och hon berättar med stor entusiasm om sitt tänk runt färg och form. 
Vi besöker även Wendy Inkster på Burra Bears och något eller några ytterligare ullrelaterade företag.
Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår) och middag på hotellet (ingår ej).

30 juli

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen besöker vi The Heritage Centre där man har en väldigt fin samling av spetsstickade plagg och det lilla båtmuséet, The Boat Haven.
Allt är ”Storbritanniens nordligaste” på Unst och om vädret är på vår sida kommer vi bland annat att se Muckle Flugga, Storbritanniens nordligast belägna fyr. Lunch äter vi på Victoria’s Vintage Tearooms (ingår). 
På ön Yell som vi åker över för att komma till och från Unst, besöker vi Global Yell där man fokuserar på Shetland tweed.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

31 juli

Idag besöker vi Lerwick och vi börjar med ett besök hos  Jamieson & Smith. Där får vi bland annat veta hur ullen sorteras utefter olika kvalitetskriterier och hur man använder den ull som inte lämpar sig för garn. Sen släpper vi loss garnentusiasterna så att de får känna sig som barn i en godisaffär en stund. Känn, kläm och njut av alla färger i J & S butik! Efter det blir det lite egen tid i Lerwick då man kan ströva i den lilla stadskärnan och titta in i Jamieson’s of Shetlands garnbutik och många andra små butiker. De som följer TV-serien Shetland kan passa på att leta upp Jimmy Perez hus som ligger i den allra äldsta delen av staden, The Lodberries. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

1 augusti

Idag besöker vi den västra delen av Mainland och på vägen besöker vi även Ronnie Eunson på Uradale Farm som ligger nära Scalloway. Ronnies produktion av kött och garn är helt ekologisk och garnet är ett "one farm yarn" där endast ull från gårdens egna får används. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

2 augusti

På förmiddagen gör vi en kortare vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch (ingår) blir ett besök på Tangwick Haa Museum innan vi beger oss tillbaka till Hillswick. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

3 augusti

Innan det är dags att säga hejdå till Shetland blir det en workshop med en lokal workshopledare. Så fort vi vet vem det blir uppdaterar vi med ytterligare info.
Vi flyger tillbaka till Edinburgh kl 16.00.

Programmet är baserat på de resor som tidigare gjorts och programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra så det är med andra ord inte hugget i sten. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då resan tar sin början i Edinburgh kan man tillbringa en dag eller flera där före eller efter resan till Shetland. Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Resan bokas via mail och frågor besvaras antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.


Resan kostar 17 300 kr/person. Enkelrumstillägg 2 500 kr/person. I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Sex nätter på St Magnus Bay Hotel i Hillswick. Rejäl frukost ingår!
 • Fyra luncher.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide.
 • Workshop
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet.


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar. 
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks
OBSERVERA att Brexits öde ännu inte är avgjort. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.