Skön stickretreat på Yttre Hebriderna 2-9juni 2020!
fullbokad

Besök Yttre Hebriderna tillsammans med Heléne Wallin och Ivar Asplund. De tar er med till Lewis, Harris och North Uist på denna resa bland tweed, får och stickning. Det blir workshops, besök med fokus på ull och guidade rundturer med mycket kunnig lokal guide.
FULLBOKAD

2 JUNI

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på morgonen för vidare flyg till Stornoway på Isle of Lewis. På eftermiddagen bekantar vi oss med Stornoway. Vi checkar in på Caladh Inn där vi ska bo i tre nätter och middag intas på hotellet (ingår ej).

3 JUNI

Idag bekantar vi oss med Isle of Lewis med hjälp av vår guide Doro.
Dagen börjar med ett guidat besök på The Harris Tweed Authority i Stornoway där vi får reda på hur hela processen runt tweeden går till och vi får även se hur tweeden vävs.
Sen ger vi oss av på en tur på norra Lewis. Det blir stopp på Butt of Lewis med sin fyr och sina branta klippor, Port of Ness och den medeltida kyrkan Teampull Mholuaidh. Under dagens lopp ser vi också den natur och de omgivningar som inspirerat och fortfarande inspirerar Alice Starmore. Den som begrundat hennes senaste bok, Glamourie, kanske rent av känner igen sig.
Lunch äter vi under utfärden (ingår).
Dagens utflykt avslutar vi med lite "knit & natter"  på garnbutiken Wool 4 Ewe tillsammans med en lokal grupp stickare. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

4 JUNI

Idag blir det stickning för hela slanten! Heléne och Ivar workshoppar och föreläser. Då vi som bekant befinner oss på Alice Starmores ö kan det tänkas att hon nämns i förbifarten en eller rent av flera gånger under dagens lopp. Förmodligen det senare.
Det blir även tid till strövtåg i lilla mysiga Stornoway. Lunch och fika under dagen ingår. På kvällen äter vi middag i Stornoway (ingår ej).

5 JUNI

Idag styr vi kosan söderut och beger oss till North Uist. Vi reser över Isle of Harris som egentligen inte är en egen ö utan sitter ihop med Isle of Lewis. På väg mot båten som tar oss till North Uist stannar vi i Tarbert där ett besök på The Harris Tweed shop är ett måste. Vi äter även lunch i Tarbert (ingår). Via den fantastiska stranden Luskentyre åker vi sen till Leverburgh där färjan till Berneray väntar. Vi checkar in på Lochmaddy Hotel där vi ska bo i två nätter. Middag äter vi på hotellet (ingår ej). Efter middagen stickar vi och beundrar dagens inköp.

6 JUNI

Idag börjar vi med att besök på Uist Mill där vi får en presentation av verksamheten och sen kan den som vill shoppa loss bland spinneriets fina garner. Efter lunch på hotellet (ingår) ägnas eftermiddagen åt workshops och föreläsningar av och med Heléne och Ivar. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

7 JUNI

På dagens schema finns ett besök på The Birlinn Yarn Company som med sina "seafaring sheep" producerar garn under eget märke. The Birlinn Yarn Company ligger på den lilla ön Berneray som i sin tur ligger strax norr om North Uist. Lunch äter vi innan vi beger oss tillbaka till Harris. Tillbaka i Stornoway checkar vi in på The Royal Hotel och kvällen spenderas med middag på någon av restaurangerna i Stornoway (ingår ej) och självklart stickning.

8 JUNI

Idag tar Doro med oss på ännu en tur runt Isle of Lewis. Det finns otroliga mängder arkeologiska lämningar på öarna, bland annat Callanish Standing Stones, en ring av stora resta stenar av finaste "lewisian granite".
Den som läst Peter May's deckare Svarthuset kommer kanske att känna igen sig när vi besöker Gearrannan Blackhouse Village. Ett Blackhouse kallas just Blackhouse för att det saknar skorsten så röken fick ta sig ut genom stråtaket efter bästa förmåga, vilket föga förvånande resulterade i svarta innertak. Carloway Broch som ligger i närheten av Blackhousebyn tittar vi på innan vi åker vidare.  Lunch äter vi under utfärden (ingår).
På eftermiddagen besöker vi Seaforth Harris Tweed i Arivruaich där vi får (!) se en uppvisning i fårvallning och även en demonstration av hur man traditionellt färgat ull på öarna.
Tillbaka i Stornoway äter vi middag på Castle Inn i Stornoway (ingår ej).

9 JUNI

Efter ännu en rejäl skotsk frukost innanför västen, väskorna fyllda av garn (och kanske en liten bit tweed) och sinnena fyllda med intryck och minnen drar sig denna resa mot sitt slut. En sista runda i Stornoway hinns med innan vi beger oss till flygplatsen för att flyga tillbaka till Edinburgh 16.25.

Programpunkterna under rundresedagarna kan komma att ske i annan ordning än vad som nämns ovan och någon eller några kan komma att bytas ut mot likvärdiga programpunkter.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Yttre Hebriderna. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Resan kostar från 21 900 kr/person. Enkelrumstillägg 2 500 kr/person. Det finns ett mycket begränsat antal enkelrum att tillgå på denna resa.

Anmälan görs genom att skicka ett mail till elisabeth@torkel.com. Frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Stornoway t o r
 • Tre nätter på Caladh Inn i Stornoway
 • Två nätter på Lochmaddy Hotel på North Uist
 • Två nätter på The Royal Hotel i Stornoway. Rejäl frukost ingår på samtliga hotell!
 • Sex luncher
 • Kaffe/te och scones under de dagar vi tillbringar med stickning och workshops.
 • Workshops med Heléne och Ivar som även är reseledare på denna resa
 • Alla transporter på öarna
 • Lokal guide under två av dagarna
 • Alla inträden i programmet


I priset ingår ej:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks

OBSERVERA att Brexits öde ännu inte är avgjort. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka valutakurserna och därmed också priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.