SKÖN STICKRETREAT PÅ SHETLAND!
2-9 september 2020
fullbokad

Följ med Heléne och Johanne från Nördic Knitting på stickretreat på Shetland. Det blir sex dagar fyllda med workshops, utflykter och allmänt sticknörderi. Datum är 2-9 september 2020 och vi bor på underbara Busta House Hotel. Max antal deltagare är 14.

2 SEPTEMBER

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh och flyger till Shetland under sen eftermiddag/kväll. James Tait från Island Trails som är en av våra två guider under resan, möter upp på flygplatsen i Sumburgh och hälsar oss välkomna. Sedan åker vi direkt till Busta House Hotel där vi checkar in och äter middag (ingår ej).

3 SEPTEMBER

Idag åker vi till Lerwick för besök på Jamieson & Smith där vi får en demonstration av hur ullen de köper in bedöms utefter olika kriterier. Sen shoppar vi loss i butiken!
Innan vi äter lunch har vi en stund att utforska Lerwick på. Kanske (?) besöka Jamieson's of Shetlands butik. Man kan ju som bekant aldrig få för mycket garn.
Den som följt serien Shetland kan även passa på att kika på Jimmy Perez hus i The Lodberries, den äldsta delen av Lerwick.
Efter lunch (ingår) får vi en visning av muséets fina samlingar av stickade föremål. Det är muséets expert, Carol Christiansen, som visar oss runt och vi kommer att, utöver de allmänna samlingarna, få titta på plagg som inte visas för allmänheten.
Som avslutning på dagen besöker vi Shetland Textile Museum som utöver sina fina samlingar av stickat och vävt även har ett vackert stickat staket.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

4 SEPTEMBER

Den första av tre dagar med workshops på mysiga Busta House. Under dessa tre dagar kommer Heléne och Johanne och lokala workshopledare att hålla workshops och det blir självklart tid till fri stickning också. En eller annan bensträckare i omgivningarna kan behövas mellan varven (bokstavligt talat) och den lilla byn Brae ligger på lagom avstånd för en promenad om man inte helt enkelt bara vill gå ner till den lilla hamnen nedanför hotellet för lite "otter spotting". Under dagarna på Busta ingår lunch, kaffe/te och eftermiddagsscones i priset. Middag äter vi på Busta (ingår ej).

5 SEPTEMBER

Nu bär det av norrut och efter två färjor och färd över ön Yell möter Sarah McBurnie, vår guide för dagen, oss på Unst, Storbritanniens nordligaste utpost. Under dagen besöker vi Unst Heritage Centre för att bland annat titta på deras imponerande samlingar av spetsstickade plagg. Vi åker även så långt norrut vi kan komma för att få en skymt av Muckle Flugga med sin berömda Stevensonfyr. Lunch äter vi på Victoria's Vintage Tearooms (ingår) och medan vi är där kan man även titta in i det lilla båtmuséet, Unst Boat Haven. Ett kort stopp vid den världsberömda busskuren blir det också. På vägen tillbaka till Busta besöker vi Global Yell Textiles där vävning är i fokus.
Denna kväll äter vi middag på prisbelönta Frankie's Fish & Chips i Brae (ingår ej). Utöver fisk serveras även kyckling och korv och oftast även musslor och krabba.

6 SEPTEMBER

Ännu en härlig dag med stickning och workshops på Busta, se dag 3.

7 SEPTEMBER

Idag tillbringar vi halva dagen på Busta med workshops och stickning och under resten av dagen åker vi till Wilma Malcolmson på Shetland Designer och till Lerwick för att göra de där sista inköpen.

8 SEPTEMBER

Idag åker vi tillsammans med James Tait från Island Trails till Eshaness för att vandra i ett par timmar. Eshaness är ett mycket naturskönt område med dramatiska klippor, resterna av en broch och ännu en fyr byggd av den välkända Stevenson-familjen. Den kanske mest kände familjemedlemmen, Robert Louis Stevenson, ansågs dock för klen för att konstruera fyrar vilket resulterade i att han satt på sin kammare och skrev Skattkammarön.
Lunch intar vi på Braewick Café (ingår) och på eftermiddagen besöker vi Tangwick Haa Museum som är ett litet, lokalt museum där man kan se hur det traditionella livet i de små byarna på Shetland var tidigare.
När vi kommer tillbaka till Busta avslutas dagen med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor.  Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

9 SEPTEMBER

Dags att ta farväl av Shetland för denna gången. Vi lämnar Busta på morgonen för att flyga tillbaka till Edinburgh.

Programpunkterna under rundresedagarna kan komma att ändras något och dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa en dag eller flera där på egen hand i anslutning till dagarna på Shetland. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!

Resan kostar 21 900 kr/person. Enkelrumstillägg 3 500 kr/person.

 

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Sju nätter på charmiga Busta House Hotel utanför Brae. Rejäl frukost ingår!
 • Sex luncher
 • Kaffe/te och scones under de dagar vi tillbringar med stickning och workshops på Busta House.
 • Två workshops med lokala workshopledare.
 • Workshops med Heléne och Johanne.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide under två av rundresedagarna (ej i Lerwick).
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet.
   

I priset ingår ej:
 

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar.
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks

OBSERVERA att Brexits öde ännu inte är avgjort. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka valutakurserna och därmed också priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.