SKÖN SOMMARSTICKRETREAT PÅ SHETLAND!
10-17 JUNI 2020!
fullbokad

Följ med Heléne Wallin och Ivar Asplund till Shetland på stickretreat mitt under "the simmer dim". Sex dagar fyllda med workshops, utflykter och allmänt sticknörderi. Max antal deltagare är 14.

10 juni

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh och flyger under sen eftermiddag till Shetland. James Tait från Island Trails som är en av våra två guider under resan, möter upp på flygplatsen i Sumburgh och hälsar oss välkomna. Sedan checkar vi in på Sumburgh Hotel där vi tillbringar första natten och där äter vi även middag (ingår ej).

11 juni

Idag åker vi till Lerwick för besök på Jamieson & Smith där vi får en demonstration av hur ullen de köper in bedöms utefter olika kriterier. Sen shoppar vi loss i butiken!
Innan vi äter lunch har vi en stund att utforska Lerwick på. Kanske (?) besöka Jamieson's of Shetlands butik. Man kan ju som bekant aldrig få för mycket garn.
Den som följt serien Shetland kan även passa på att kika på Jimmy Perez hus i The Lodberries, den äldsta delen av Lerwick.
Efter lunch (ingår) får vi en visning av muséets fina samlingar av stickade föremål. Det är muséets expert, Carol Christiansen, som visar oss runt och vi kommer att, utöver de allmänna samlingarna, få titta på plagg som inte visas för allmänheten.
Som avslutning på dagen besöker vi Shetland Textile Museum som utöver sina fina samlingar av stickat och vävt även har ett vackert stickat staket. Vi åker sen vidare norrut till Busta House Hotel där vi bor i fem nätter.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

12 juni

Den första av två dagar med workshops på mysiga Busta House. Under dessa två dagar kommer Heléne och Ivar och lokala workshopledare att hålla workshops och det blir självklart tid till fri stickning också. En eller annan bensträckare i omgivningarna kan behövas mellan varven (bokstavligt talat) och den lilla byn Brae ligger på lagom avstånd för en promenad om man inte helt enkelt bara vill gå ner till den lilla hamnen nedanför hotellet för lite "otter spotting". Under dagarna på Busta ingår lunch, kaffe/te och eftermiddagsscones i priset. Middag äter vi på Busta (ingår ej).

13 juni

Nu bär det av norrut och efter två färjor och färd över ön Yell kommer vi till Unst, Storbritanniens nordligaste utpost. Under dagen besöker vi Unst Heritage Centre för att bland annat titta på deras imponerande samlingar av spetsstickade plagg. Vi åker även så långt norrut vi kan komma för att få en skymt av Muckle Flugga med sin berömda Stevensonfyr. Lunch äter vi på Victoria's Vintage Tearooms (ingår) och medan vi är där kan man även titta in i det lilla båtmuséet, Unst Boat Haven. Ett kort stopp vid den världsberömda busskuren blir det också. På vägen tillbaka till Busta besöker vi Global Yell Textiles där vävning är i fokus.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

14 juni

Ännu en härlig dag med stickning och workshops på Busta.

15 juni

Idag åker vi tillsammans med James Tait från Island Trails till Eshaness för att vandra i ett par timmar. Eshaness är ett mycket naturskönt område med dramatiska klippor, resterna av en broch och ännu en fyr byggd av den välkända Stevenson-familjen. (Den kanske mest kände familjemedlemmen, Robert Louis Stevenson, ansågs dock för klen för att konstruera fyrar vilket resulterade i att han satt på sin kammare och skrev Skattkammarön.)
Lunch intar vi på Braewick Café (ingår) och på eftermiddagen besöker vi det lilla lokala muséet Tangwick Haa innan vi i sakta mak beger oss tillbaka till hotellet.
Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor.  Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

16 juni

Idag styr vi kosan söderut och på vägen tillbaka till Sumburgh Hotel där vi bor sista natten, stannar vi till hos Wilma Malcolmson på Shetland Designer för en workshop i färgkomposition. Wilma har ett fantastiskt sinne för just detta och hon berättar om var hennes inspiration kommer från och hur hon tänker när hon sätter samman en ny färgställning.
Vi besöker även Uradale Farm där Ronnie Eunson producerar ekologiskt garn av ullen från gårdens får och Sumburgh Head för att titta på lunnefåglarna och deras bevingade kompisar i den stora fågelkolonin. Lunch äter vi på lämpligt ställe under dagen (ingår) och middag äter vi på Sumburgh Hotel (ingår ej).

17 juni


Då var det dags att försöka stänga väskan och säga hejdå till Shetland för denna gången. Vi flyger tillbaka till Edinburgh under morgonen/förmiddagen.

Programpunkterna under rundresedagarna kan komma att ändras något och dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärtom.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Shetland. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!
Resan kostar 21 900 kr/person. Enkelrumstillägg 3 500 kr/person.
Anmälan görs genom att skicka ett mail till elisabeth@torkel.com. Frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Fem nätter på Busta House Hotel utanför Brae och två nätter på Sumburgh Hotel. Rejäl frukost ingår!
 • Sex luncher
 • Kaffe/te och scones under de dagar vi tillbringar med stickning och workshops på Busta House.
 • Workshop med två lokala workshopledare
 • Workshops med Heléne och Ivar.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide under två av rundresedagarna (ej i Lerwick).
 • Svensk reseledare.
Alla inträden i programmet

I priset ingår ej:
 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar. Fyra middagar intar vi på Busta House och två på Sumburgh Hotel. På båda ställena ligger deras varmrätter mellan ca £10-16. En kväll äter vi på Braes prisbelönta Fish & Chip shop där man serverar mycket utöver fish & chips, bland annat musslor, ibland krabba och även kött och kyckling i olika former. Priserna ligger mellan ca £10-16 även där.
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks

OBSERVERA att Brexits öde ännu inte är bestämt. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka valutakurserna och därmed också priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.