knitters and nutters - Vandring, färg och form på shetland tillsammans med
författaren och inspiratören erika åberg
2-8 SEPTEMBER

Ull, färg och form för den vana vandraren. En riktig vandringsresa för dig med stort intresse för natur, stickning och ull. Resan riktar sig till dig som har god vandringsvana, som vill hitta inspiration i väder, vind och dramatiska landskap. Vi besöker olika delar av öarna, vandrar under ledning av vår mycket kunniga lokala guide och Erika. Vi får komma landskapet riktigt nära och får även tid och möjlighet att samla inspiration och intryck för vårt eget skapande. Max 16 deltagare
2 SEPTEMBER
Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på morgonen för vidare färd till Shetland. När vi landat på Sumburgh flygplats påbörjar vi programmet med besök hos ett par av Shetlands många ullproducenter eller ullhantverkare och eftermiddagen tillbringar vi i Lerwick med besök hos Jamieson & Smith följt av lite egen tid i Lerwick. Lunch äter vi i Lerwick eller Scalloway (ingår). Framåt sen eftermiddag beger vi oss norrut mot Busta House Hotel där vi ska bo under resan. När incheckningen är avklarad äter vi middag (ingår ej).
3 SEPTEMBER
Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter upp Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen vandrar vi i Hermaness naturreservat ända fram till vad som känns som världens ände varifrån vi har en strålande utsikt mot Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Vandringen tar ca tre timmar. Vi besöker även The Heritage Centre där man har en väldigt fin samling spetsstickade plagg. 
I samband med lunch på Victoria’s Vintage Tearooms (ingår) kan man besöka The Boat Haven, ett litet båtmuseum precis bakom the Tearooms.
På vägen tillbaka till the Mainland besöker vi Global Yell Textiles där grundaren Andy Ross har byggt upp ett fantastiskt textilcenter med vävning i fokus.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej)
4 SEPTEMBER
Idag vandrar vi i Lunna som ligger på östra sidan av Mainland. Lunna är starkt förknippad med The Shetland Bus som räddade många norska motståndsmän under andra världskriget. Naturen i detta område skiljer sig från många andra delar av öarna då mycket av berget går i dagen just här.dagen just här. Tänk dig att vandra på ett kalfjäll - precis vid havet! Under vandringen samlar vi färger, former och intryck som sätts på pränt och kanske även provstickas under eftermiddagen när vi kommer tillbaka till hotellet för en av Erikas workshops.
Lunch (ingår) och middag (ingår ej) äter vi på hotellet.
5 SEPTEMBER
Idag tar vi oss upp på Shetlands Kebnekaise - Ronas Hill, hela 450 meter högt. Denna vandring kommer att ta större delen av dagen  så lunch har vi med oss idag. Vi utgår från "base camp" vid den före detta RAF-stationen en liten bit uppför kullen och beger oss sen mot toppen.

6 SEPTEMBER

På förmiddagen vandrar vi på Muckle Roe som ligger västerut från hotellet sett. Här samlar vi särskilt färger från landskapet och temat fortsätter under eftermiddagen när det blir ännu en  workshop med Erika.
Lunch (ingår) och middag (ingår ej) äter vi på hotellet.

7 SEPTEMBER
På förmiddagen gör vi en ca två timmars vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch som vi intar på Braewick Café (ingår) blir det en kortare vandring och ett besök på Tangwick Haa Museum innan vi beger oss tillbaka till Busta House. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

8 SEPTEMBER

På morgonen checkar vi ut från hotellet och beger oss söderut. Vårt första stopp blir hos Wilma Malcolmson på Shetland Designer där vi har en workshop i färg och form. Efter lunch på Hoswick Visitor's Centre (ingår) blir det en bensträckare på St Ninian's Isle som inte helt och hållet är en ö utan binds samman med fastlandet via en s k tombolo, en slags dubbel strand som så gott som aldrig är under vatten. På St Ninian's Isle hittades 1958 en stor silverskatt som nu kan ses på The National Museum i Edinburgh.
En tidig middag äter vi innan det är dags att checka in på flygplatsen (ingår).

Programpunkterna kan komma att ändras något och något av besöksmålen bytas mot ett annat likvärdigt sådant. Då resan påbörjas tidigt på morgonen den 2:a september och avslutas på kvällen den 8:e behöver man övernatta i Edinburgh både innan och efter resan. Edinburgh är en fantastisk stad och väl värd ett besök! Vi kan vid behov rekommendera hotell.

Resan kostar 20 900 kr/person. Enkelrumstillägg  3 000 kr/person. Anmäler sig gör man genom att maila elisabeth@torkel.com och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller på telefon, 0706-109088.


I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh - Sumburgh på Shetland t o r.
 • Sex nätter på hotell inklusive rejäl frukost.
 • Sju luncher
 • En middag
 • Workshops i färg och form med Erika under resans gång.
 • Workshop med lokal instruktör.
 • Alla transporter under resan.
 • Lokal guide.
 • Alla inträden i programmet.
 • Svensk reseledare.


I priset ingår ej:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • De måltider som inte ingår enligt programmet.
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks

OBSERVERA att Brexits öde ännu inte är bestämt. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka valutakurserna och därmed också priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.