kirgizistan
Hantverk med fokus på ull, historia och fantastisk natur
sex platser kvar

Följ med textilkonstnär och ullexpert
Kerstin Paradis Gustafsson till detta centralasiatiska land där filtmattor och jurtor utgör två av Unescos världsarv.
Under denna resa får du vara med på workshops i olika tekniker och träffa hantverkare verksamma inom olika områden.
Vi reser runt den vackra sjön Issyk-Kul och vi upplever storslagen natur och fantastiska vyer.

                       Max antal deltagare är 12.

4 MAJ

Vi flyger från Skandinavien via Istanbul till Kirgizistans huvudstad Bisjkek där vi landar på morgonen 5 maj.

5 MAJ

Tidigt på morgonen landar vi i Bisjkek och hämtas på flygplatsen av vår guide som tar med oss till vårt första boende som är ett guesthouse på södra sidan av Issyk-Kul När vi kommer fram serveras lunch och sen finns det tid att vila lite efter resan. Middag äter vi också på vårt guesthouse.

6 MAJ

Idag får vi lära oss hur de vackra traditionella mattorna, ala kiyiz, tillverkas. Denna typ av filtmatta tillverkas utan sömmar till skillnad från shyrdakmattorna som består av hopsydda mönster i filt. Workshopen hålls av Janyl Baisheva som 2014 mottog UNESCOs Award of Excellence Craft och var en av ytterst få mottagare av denna utmärkelse i Kirgizistan.

                                                              7 MAJ

På förmiddagen besöker vi en gård i regionen Jaichy. Lunch äter vi hos en känd jurtatillverkare och på eftermiddagen får vi en visning av hur stommen till en jurta tillverkas och sätts ihop. Vi äter även middag och övernattar i några av de jurtor familjen byggt.
Då befolkningen i Kirgizistan tidigare levt som nomader har kunskapen om jurtatillverkning varit mycket viktig. Ordet jurta betyder hem och de var alltså de hem man tog med sig när man flyttade från en plats till en annan.
Trots jurtans storlek så finns det ingen stolpe i mitten som stöttar upp taket utan jurtans konstruktion gör att den är självbärande. Stommen tillverkas av pilträ och sen kläs den med filt och på golvet lägger man filtmattor för att hålla undan kylan från marken.

8 MAJ

Idag kan den som vill bada i den salta insjön Issyk-Kul. Lunch äter vi i en jurta och på eftermiddagen besöker vi en konsthantverkare som även är en "knowledge keeper", ungefär "kunskapsbevarare", en person som har tagit på sig uppgiften att bevara de gamla traditionerna för kommande generationer.
                                                                Middag äter vi i den jurtaby där vi ska övernatta.

9 MAJ

Dagen börjar med frukost i jurtabyn och sen följer en demonstration av hur de traditionella hattarna som kvinnorna bär tillverkas. På eftermiddagen har vi en workshop i hur man tillverkar shyrdak som är en traditionell matta där mönster skärs ut av två filtade, olikfärgade stycken som sen kombineras till två mattor.
Efter detta tittar vi på en uppvisning i hur man jagar med hjälp av örnar och innan middag blir det en folkmusikshow. Middag och övernattning i jurtabyn.

10 MAJ

Efter frukost i jurtabyn besöker vi en mathantverkare som bor en bit upp i bergen. Vi får lära oss hur man bakar boorsok som är ett traditionellt bröd och hur man tillverkar kaimak, ett slags yoghurt. Efter lunch fortsätter vi till Shatyly där vi får en fantastisk utsikt över den södra delen av Issuk-Kul.
Middag och övernattning i guesthouse.

11 MAJ

På förmiddagen beger vi oss till Jeti Oguz-dalen där vi bland annat får se "the seven bulls of Jeti-Oguz", de röda klippformationerna på bilden. Lunch äter vi i den jurtaby där vi kommer att övernatta och på eftermiddagen blir det en workshop i hur man tillverkar kymyz, en slags fermenterad mjölk som har varit och fortfarande är ett viktigt livsmedel i hela Centralasien. Efter detta kan den som vill följa med på en ridtur. Middag äter vi i jurtabyn.

                                                 12 MAJ

Efter frukost beger vi oss till Karakol, den största staden vid Issyk-Kul som även är administrativt centrum för denna del av Kirgizistan. Den är även landets fjärde största stad. Vi är nu endast 15 mil från kinesiska gränsen. I denna stad finns  bland annat ett museum och en trämoské samt en ortodox katedral.
Lunch äter vi på en restaurang som serverar traditionell mat.
                                                                                               Vi övernattar i ett guesthouse.

                                                    13 MAJ

På förmiddagen besöker vi en hantverkare som tillverkar filttofflor och på eftermiddagen blir det en workshop hos en leksakstillverkare. Leksakerna tillverkas av filt och vi får med oss våra egentillverkade alster hem.
Middag och övernattning i guesthouse i Tamchy.

                                                    14 MAJ

Efter frukost beger vi oss så sakteliga mot Bishkek och på vägen stannar vi vid Burana Tower i Tokmok. Detta torn är en minaret och det enda som finns kvar av staden Balasagun som grundades på 900-talet. Tornet var ursprungligen 45 meter högt men nu återstår bara 25 meter. Under århundradenas lopp har man använt teglet som tornet är byggt av till andra byggnadsprojekt vilket gjort att det så sakteliga krympt.
Middag äter vi på vårt hotell som ligger i anslutning till flygplatsen i Bishkek.

                                                      15 MAJ

Idag är det dags att stänga resväskorna och flyga tillbaka till Skandinavien.

Pris 29 500. Enkelrum kan eventuellt ordnas mot tillägg på de guesthouses vi bor på men inte då vi bor i jurta. Där bor vi fyra personer i varje jurta.

Anmälan görs genom att skicka ett mail till elisabeth@torkel.com. Frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

I priset ingår:

 • Flyg Stockholm-Bishkek t o r.
 • Fem nätter på guesthouse
 • Fyra nätter i jurta
 • En natt på hotell i Bishkek
 • Helpension fr o m lunch dag två (5 maj) t o m middag dag 10 (14 maj).
 • Alla workshops
 • Alla transporter i programmet
 • Alla inträden i programmet
 • Ridtur i Jeti-Oguz
 • Inhemsk guide
 • Kerstin Paradis Gustafssons medverkan
 • Svensk reseledare
 • Dricks till guider och chaufförer
 • Ett ex av Kerstins bok "Kirgiziskt världsarv - Jurtan och dess filtmattor"


I priset ingår ej:

 • Reseförsäkring. I hemförsäkringen ingår ett visst skydd men detta kan behöva kompletteras. Ta i första hand kontakt med ditt försäkringsbolag.