Ull- och vandringsresa till Yttre Hebriderna och Orkney
11-18 september 2019
fullbokad

Upptäck två av Storbritanniens vackra ögrupper på vår Ull- och vandringsresa. I sällskap av mycket kunniga lokala guider upplever vi natur, kultur, ull och historia präglad av vikingar, pikter och britter.

11 SEPTEMBER

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på morgonen och flyger 9.40 till lilla pittoreska Stornoway på Isle of Lewis där vi checkar in på The Royal Hotel. Middag äter vi i hotellets restaurang (ingår ej).
Efter dagens stillasittande kan det sedan vara skönt med en liten bensträckare och en första titt på Stornoway.

12 SEPTEMBER

På morgonen möter vi Mary MacLeod som är vår guide på Lewis och Harris. Mary är arkeolog och mycket kunnig på öarnas historia och kultur.
På förmiddagen vandrar vi under 2-3 timmar på Lewis och efter lunch (ingår) tar ull, historia och kultur vid. Vi besöker bland annat en av de många vävarna som väver den världsberömda tweeden som efterfrågas så hett att det är svårt att möta efterfrågan.
Under eftermiddagen bekantar vi oss även med någon eller några av de många fornlämningarna som finns överallt på öarna.
Middag äter vi i Stornoway (ingår ej).

13 SEPTEMBER

Idag står Isle of Harris på tur och tillsammans med Mary beger vi oss söderut. Vi vandrar på förmiddagen på och i närheten av någon av de fantastiska stränderna som finns på Harris. Den som känner för det kan bada men - a word of warning - vattnet är väldigt kallt!
Lunch äter vi i Tarbert (ingår) och sen blir det ett besök på the Harris Tweed Shop där de säljer tweed både i metervara och uppsydda tweedplagg. Under dagen berättar Mary mer om öarnas kultur och historia där tweeden spelar en mycket stor roll.
Under sen eftermiddag kommer vi tillbaka till Stornoway där vi äter middag (ingår ej).

14 SEPTEMBER

Under förmiddagen vandrar vi på Lewis tillsammans med Mary och vi kommer tillbaka till Stornoway vid lunch. Eftermiddagen tillbringas på egen hand i Stornoway. Även på lördagarna har butikerna öppet till minst 17.00 så det finns möjlighet till lite shopping. Om man fortfarande har spring i benen kan man vandra runt Lews Castle som ligger på en liten höjd i Stornoway och omges av förvånansvärt många träd. Träd är annars något som lyser med sin frånvaro på dessa vindpinade öar i Atlanten.
Middag äter vi på hotellet eller på någon annan restaurang i Stornoway (ingår ej).

15 SEPTEMBER

På morgonen beger vi oss med båt från Stornoway över The Minch till den lilla staden Ullapool på fastlandet. Under tidigare resor har delfiner slagit följe med båten och om vi har tur så gör de det igen. Sedan tar vi oss med buss genom högländerna för att vid lunchtid vara framme i lilla charmiga Dornoch vid Moray Firth. Efter lunch i Dornoch (ingår ej) åker vi vidare norrut till Gill's Bay där vi tar färjan över till Orkney. När vi kommer fram till St Margaret's Hope på Orkney väntar en buss på oss för transport till The Ayre Hotel i Kirkwall där vi bor under resten av resan.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

16 SEPTEMBER

Idag vandrar vi på förmiddagen tillsammans med Rosemary Horton från Wildabout Orkney och efter lunch (ingår) besöker vi The Wool Shed där man bland annat kan inhandla garn spunnet av ull från den inhemska rasen North Ronaldsayfår. Vi besöker även några av Orkneys många fornlämningar. Precis som på Yttre Hebriderna finns det otaliga lämningar från många tusen år tillbaka.
Det finns även en hel del historia från andra världskriget att fördjupa sig i på Orkney, t ex Scapa Flow som var en betydande flottbas för britterna, The Churchill Barriers som byggdes av italienska krigsfångar för att skydda flottbasen och The Italian Chapel.
På kvällen äter vi middag i Kirkwall (ingår ej).

17 SEPTEMBER

Efter förmiddagens vandring med Rosemary återvänder vi till Kirkwall där vi äter lunch (ingår) och sen träffar vi Rosemary's "knit and natter group" för några timmars stickande och självklart fika (ingår). Den som eventuellt inte stickar kan denna eftermiddag till exempel besöka Highland Park, Orkneys mest välkända whiskydestilleri med anor tillbaka till slutet av 1700-talet. Vi hjälper gärna den som vill besöka HP för rundvandring och provsmakning med biljettbokning.
Middag äter vi i Kirkwall (ingår ej).

18 SEPTEMBER

Innan vi flyger tillbaka till Edinburgh 16.20 har vi några timmar till förfogande för att utforska Kirkwall på egen hand och kanske handla det där sista som man vill ha med sig hem. Ett besök i St Magnuskatedralen rekommenderas också. Orkney och Shetland tillhörde fram till mitten av 1400-talet Norge och kopplingarna till Norge är fortfarande starka och något som befolkningen på båda ögrupperna är mycket stolta över. 
Då vi anländer i Edinburgh runt 17.30 kan det vara svårt att flyga tillbaka till Sverige samma dag så en övernattning i Edinburgh kommer eventuellt att behövas.

 

De exakta vandringsrutterna är under utarbetande (oktober 2018) och allteftersom de blir klara kommer denna info att läggas in i programmet ovan.

Gruppen består av som mest 16 personer.


Resan bokas via mail och frågor besvaras antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

Resan kostar 18 300 kr/person. Enkelrumstillägg 2 500 kr/person. I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Stornoway
 • Flyg Kirkwall-Edinburgh
 • Fyra luncher
 • Alla transporter på öarna
 • Båtresa Stornoway-Ullapool
 • Båtresa Gill's Bay-St Margaret's Hope
 • Lokala guider på båda ögrupperna
 • Svensk reseledare som möter upp i Edinburgh
 • All inträden i programmet


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks
 • Ev övernattningar i Edinburgh


OBSERVERA att Brexit träder i kraft i mars 2019. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.

loading...