Ull- och vandringsresa till Yttre Hebriderna och Orkney
11-18 september 2019
fullbokad

Upptäck två av Storbritanniens vackra ögrupper på vår Ull- och vandringsresa. I sällskap av mycket kunniga lokala guider upplever vi natur, kultur, ull och historia präglad av vikingar, pikter och britter.

11 SEPTEMBER

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på morgonen och flyger 9.40 till lilla pittoreska Stornoway på Isle of Lewis där vi checkar in på The Royal Hotel. Lunch (ingår) och middag (ingår ej) äter vi på The Crown Inn.
Vår guide, Mary MacLoud, gör oss sällskap över lunch och visar oss sen Stornoway och Lews Castle på eftermiddagen. Mary är arkeolog och mycket kunnig på öarnas historia och kultur.

12 SEPTEMBER

På morgonen tar Mary oss med till först, Dun Carloway som är en delvis raserad broch (stentorn) från järnåldern, och sen på förmiddagens vandring  från Dail Mor till Gearannan där vi äter lunch (ingår) och tittar på The Blackhouse Village. Efter lunch besöker vi konstnär Jane Harlington i hennes ateljé i Carloway.
På vägen tillbaka till Carloway stannar vi och tittar på The Callanish Standing Stones som är ännu en av Yttre Hebridernas många fornlämningar.
Middag äter vi på The Digby Chick i Stornoway (ingår ej).

13 SEPTEMBER

Idag står Isle of Harris på tur och tillsammans med Mary beger vi oss söderut. Vi vandrar på förmiddagen på och i närheten av någon av de fantastiska stränderna som finns på Harris. Den som känner för det kan bada men - a word of warning - vattnet är väldigt kallt!
Lunch äter vi på The Temple Café i Northton och efter en kortare vandring efter lunch blir det ett besök på The Harris Tweed Shop där de säljer tweed både i metervara och uppsydda tweedplagg. Vi får även se hur tweeden vävs.
Harris Distillers ligger mitt emot The Harris Tweed Shop så om man vill köpa med sig lite lokalt producerad gin så hinns det också med.
Under sen eftermiddag kommer vi tillbaka till Stornoway där vi äter middag på The Crown Inn (ingår ej).

14 SEPTEMBER

Under förmiddagen vandrar vi på Lewis tillsammans med Mary och vi kommer tillbaka till Stornoway vid lunch. Eftermiddagen tillbringas på egen hand i Stornoway. Även på lördagarna har butikerna öppet till minst 17.00 så det finns möjlighet till lite shopping. Om man fortfarande har spring i benen kan man vandra runt Lews Castle som ligger på en liten höjd i Stornoway och omges av förvånansvärt många träd. Träd är annars något som lyser med sin frånvaro på dessa vindpinade öar i Atlanten.
Middag äter vi på The Digby Chick i Stornoway (ingår ej).

15 SEPTEMBER

På morgonen beger vi oss med båt från Stornoway över The Minch till den lilla staden Ullapool på fastlandet. Under tidigare resor har delfiner slagit följe med båten och om vi har tur så gör de det igen. Sedan tar vi oss med buss genom högländerna för att vid lunchtid vara framme i lilla charmiga Dornoch vid Moray Firth. Efter lunch i Dornoch (ingår ej) åker vi vidare norrut till Scrabster där vi tar färjan över till Orkney. När vi kommer fram till Stromness på Orkney väntar en buss på oss för transport till The Ayre Hotel i Kirkwall där vi bor under resten av resan.
Middag äter vi på båten över till Orkney (ingår ej).

16 SEPTEMBER

Idag vandrar vi på förmiddagen i Mull Head Nature Reserve tillsammans med Rosemary Horton från Wildabout Orkney. Innan lunch besöker vi The Italian Chapel där vi får en guidad visning. Lunch (ingår) äter vi på The Fossil and Heritage Centre i Burray och efter lunch besöker vi The Wool Shed i Evie där man bland annat kan inhandla garn spunnet av ull från den inhemska rasen North Ronaldsayfår. Sista stoppet för dagen blir på Skara Brae, en stenåldersbosättning som kom i dagen efter en storm 1850.
Under dagen ser vi även The Churchill Barriers och Scapa Flow som var en betydande flottbas för britterna under andra världskriget.
På kvällen äter vi middag på hotellet (ingår ej).

17 SEPTEMBER

Efter förmiddagens vandring med Rosemary i Birsay på västra delen av Mainland gör vi ett stopp i Dounby för att besöka en lokal hantverkare. När vi kommer tillbaka till Kirkwall äter vi lunch på egen hand och efter lunch besöker vi St Magnus Centre för en insyn i vem St Magnus var och hur och när St Magnus Cathedral byggdes.
Efter detta delar vi på oss och de som bokat ett besök på Highland Park gör detta och resten av gruppen ägnar sig åt lite "knit and natter" på en lokal garnbutik. 
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

18 SEPTEMBER

Innan vi flyger tillbaka till Edinburgh 16.20 har vi några timmar till förfogande för att utforska Kirkwall på egen hand och kanske handla det där sista som man vill ha med sig hem. Ett besök i St Magnuskatedralen rekommenderas också.
Då vi anländer i Edinburgh runt 17.30 kan det vara svårt att flyga tillbaka till Sverige samma dag så en övernattning i Edinburgh kommer eventuellt att behövas.

 

De exakta vandringsrutterna är under utarbetande (oktober 2018) och allteftersom de blir klara kommer denna info att läggas in i programmet ovan.

Gruppen består av som mest 16 personer.


Resan bokas via mail och frågor besvaras antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

Resan kostar 18 300 kr/person. Enkelrumstillägg 2 500 kr/person. I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Stornoway
 • Flyg Kirkwall-Edinburgh
 • Fyra luncher
 • Alla transporter på öarna
 • Båtresa Stornoway-Ullapool
 • Båtresa Gill's Bay-St Margaret's Hope
 • Lokala guider på båda ögrupperna
 • Svensk reseledare som möter upp i Edinburgh
 • All inträden i programmet


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks
 • Ev övernattningar i Edinburgh


OBSERVERA att Brexit träder i kraft i mars 2019. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.

loading...