Ull- och vandringsresa till Shetlandsöarna 4-9 September 2019
fullbokad

Följ med på en unik resa med en liten grupp (max 16 deltagare) till de vackra Shetlandsöarna!
 

Dag 1

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på eftermiddagen för vidare färd till Shetland kl 16.45 . James Tait från Island Trails, som kommer att vara vår guide under delar av resan, hälsar oss välkomna på flygplatsen i Sumburgh. Under tidig kväll anländer vi till Busta House Hotel.

Dag 2

Vi tillbringar dagen på den södra delen av Mainland och på förmiddagen vandrar vi på St Ninian's Isle. På eftermiddagen besöker vi Shetland Designer i Cunningsburgh, där man stickar underbara Fair Isle-tröjor, och Tommy och Mary Isbister som på sin lilla gård har många olika arter Shetlandsdjur, bl a en fantastisk flock Shetlandsfår. Ett stopp på Jarlshof, en arkeologisk utgrävningsplats där man hittat rester av många olika bosättningar blir det också.

Dag 3

Foto Palle Ander
Foto Palle Ander

Idag börjar vi med en vandring på Lunna Ness och sen tillbringar vi resten av dagen i Lerwick. Efter lunch på Hay's Dock Café som ligger i det fina muséet och lite tid att titta på muséets samlingar besöker vi Jamieson & Smith. Där får vi bland annat veta hur ullen sorteras utefter olika kvalitetskriterier och hur man använder den ull som inte lämpar sig för garn. Sen släpper vi loss garnentusiasterna så att de får känna sig som barn i en godisaffär en stund. Känn, kläm och njut av alla färger i J & S butik! Sen blir det lite egen tid i Lerwick då man kan ströva i den lilla stadskärnan och titta in i Jamieson’s of Shetlands garnbutik och många andra små butiker. De som följer TV-serien Shetland kan passa på att leta upp Jimmy Perez hus som ligger i den allra äldsta delen av staden, The Lodberries.

Dag 4

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter upp Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen vandrar vi i Hermaness naturreservat ända fram till vad som känns som världens ände varifrån vi har en strålande utsikt mot Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Vandringen tar ca tre timmar. Vi besöker även The Heritage Centre där man har en väldigt fin samling spetsstickade plagg. Den berömda inredda busskuren stannar vi också till vid. I samband med lunch på Victoria’s Vintage Tearooms kan man besöka The Boat Haven, ett litet båtmuseum precis bakom the Tearooms.

Dag 5

På förmiddagen gör vi en ca två timmars vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch blir det en kortare vandring och ett besök på Tangwick Haa Museum innan vi beger oss tillbaka till Busta House. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor.

Dag 6

Då är det dags att säga hejdå till Shetland för denna gången. Vi flyger tillbaka till Edinburgh 09.25 och är framme 10.50.

Programmet är baserat på de resor som tidigare gjorts och programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra så det är med andra ord inte hugget i sten. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då resan tar sin början i Edinburgh mitt på dagen den 4 september behöver man resa till Edinburgh dagen innan eller varför inte några dagar innan? Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Resan bokas via mail och frågor besvaras antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.


Resan kostar 14 400 kr/person. Enkelrumstillägg 2 500 kr/person. I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Fem nätter på charmiga Busta House Hotel utanför Brae. Rejäl frukost ingår!
 • Tre luncher.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide.
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet.


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar. Fyra intar vi på Busta House och deras varmrätter kostar ca £10-16. En kväll äter vi på Braes prisbelönta Fish & Chip shop där man serverar mycket utöver fish & chips, bland annat musslor, ibland krabba och även kött och kyckling i olika former. Priserna ligger mellan ca £10-16 även där.
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks
OBSERVERA att Brexit träder i kraft i mars 2019. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.