vandring, Stickning, färg och form på Yttre Hebriderna tillsammans med Erika Åberg
20-28 maj 2023

Foto Malin Nuhma Foto Malin Nuhma

Följ med författaren och inspiratören Erika Åberg till Yttre Hebriderna. Det blir färg & form, stickning & vandring. Workshops, samtal och besök hos spännande ull- och garnproducenter på denna resa som tar oss från Isle of Lewis i norr till Eriskay i söder.
Tweed, ull, historia och kultur är tätt sammanlänkade på dessa vackra öar i Atlanten där gäliskan fortfarande talas av många.
Vi bor tre nätter på Borve Hotel på Isle of Lewis västkust och fyra nätter på Lochboisdale Hotel på South Uist.
Max antal deltagare är 18.

 

LÖRDAG 20 MAJ

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på morgonen/förmiddagen för vidare flyg till Stornoway på Isle of Lewis. Beroende på när på dagen flyget går kan vi hinna med en tur på Isle of Lewis innan vi checkar in på Borve House Hotel på västra delen av ön där vi ska bo i fyra nätter.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

 

SÖNDAG 21 MAJ

Idag ger vi oss av på en tur på norra Lewis tillsammans med vår guide. Det blir stopp på Butt of Lewis med sin fyr och sina branta klippor, Port of Ness och den medeltida kyrkan Teampull Mholuaidh.
Vi vandrar sen från Butt of Lewis till den fina stranden Eoropie Beach.
Lunch äter vi på hotellet (ingår) och på eftermiddagen håller Erika i resans första workshop.
Middag äter vi på hotellet (ingår).

MÅNDAG 22 MAJ

Dagen tillbringar vi i Stornoway och vi börjar med ett besök på The Harris Tweed Authority.
Innan lunch hinner vi även med en kort stadsvandring.
Efter lunch (ingår) besöker vi en independent weaver i Stornoway. De flesta Harris Tweedvävarna är knutna till något av tre spinnerierna som finns på Isle of Lewis och väver på uppdrag av dem men det finns även vävare som köper sitt garn av ett spinneri men sen väver egna tyger efter egen design.
Innan vi framåt sen eftermiddag åker tillbaka till vårt hotell blir det tid att titta i butiker eller ta en promenad till det fina muséet i Lews Castle.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

TISDAG 23 MAJ

Idag åker vi söderut för att besöka Isle of Harris där vi på förmiddagen vandrar till Scalpay Lighthouse.
Valskådare samlas gärna vid denna fyr då möjligheten att se valar just här är ganska stor och vid klart väder ser man bland annat Isle of Skye.
Efter lunch (ingår) blir det tid att shoppa tweed på the Harris Tweed Shop i Tarbert. Där finns ett stort utbud av både metervara och uppsydda plagg. Påpassligt nog ligger Harris Distillery granne med tweedbutiken så om man vill ha med sig lite lokalt gin hem så kan man göra ett besök även där.
Framåt sen eftermiddag åker vi tillbaka till vårt hotell där vi äter middag (ingår ej).

ONSDAG 24 MAJ

Efter utcheckning från Borve Hotel åker vi tillbaka till Isle of Harris och ett stopp vid Horgabost, en av öarnas fantastiska stränder, innan vi tar färjan från Leverburgh till Berneray.
Efter lunch på Berneray Bistro (ingår) ägnar vi eftermiddagen åt ett besök hos Meg Rodger och hennes
Birlinn Yarn Company som har gjort sig känt för sina "seafaring sheep". Meg låter spinna ullen från dessa får (och från några av grannarnas får) till garn under eget märke.  Meg har mycket att berätta om livet med fåren i det storslagna landskapet, om vardagen och livet på öarna för både riktigt länge sedan och idag. Området kring gården med sina traditionella hus inspirerar med berättelser, färg och form.
Framåt sen eftermiddag åker vi vidare till Lochboisdale Hotel där vi ska bo under resten av resan.
Efter incheckning äter vi middag på hotellet (ingår ej).

TORSDAG 25 MAJ

Efter frukost åker vi till Uist Wool där vi får en guidad visning av spinneriet innan den som vill shoppar loss i butiken.
Lunch äter vi på lämpligt ställe efter besöket på Uist Wool (ingår) och på eftermiddagen besöker vi Kildonan Museum på South Uist där man bland annat kan se traditionella Eriskay fisherman's ganseys.
Innan vi åker tillbaka till vårt hotell gör vi en vandring längs den långa stranden på västra sidan av South Uist.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

FREDAG 26 MAJ

Vi tillbringar dagen på och runt Eriskay som är en riktig liten pärla till ö. Vi vandrar längs stranden och får lära oss allt om Bonnie Prince Charlies öden och äventyr på 1700-talet och hur han fick hjälp av Flora MacDonald att undkomma sina förföljare.
En annan händelse som satt Eriskay på kartan är när lastfartyget The Politician gick på grund 1941 med 22 000 lådor whisky i lastrummet...
Under dagen åker vi ut på en båttur tillsammans med David på Uist Sea Tours. Det vi hoppas få se under denna utflykt är delfiner, mängder av dykande havssulor och en eller annan havsörn. Denna tur är väderberoende och om vädret sätter käppar i hjulet vandrar vi på South Uist eller Eriskay istället.
Lunch äter vi på Am Politician (ingår) och middag på vårt hotell (ingår ej).

LÖRDAG 27 MAJ

Efter en vandring på förmiddagen och sen lunch (ingår) håller Erika i resans sista workshop. De hebridiska färgerna och all inspiration vi fått oss till livs resulterar kanske i ett alldeles eget och unikt mönster?
På kvällen äter vi middag på hotellet (ingår ej).

SÖNDAG 28 MAJ

Dags att försöka stänga väskorna för idag lämnar vi öarna med färja från Lochboisdale Hotel till Mallaig på fastlandet. Där väntar en buss som tar oss tillbaka till Edinburgh och vi beräknar att anlända dit under sen eftermiddag/kväll. Beroende på när vi anländer till Edinburgh kan det bli svårt att flyga vidare hem till Sverige samma dag och en övernattning kan behövas.

Programpunkterna kan komma att ske i annan ordning än vad som nämns ovan och någon eller några kan komma att bytas ut mot likvärdiga programpunkter.
Vandringarna tar som längst två och en halv timma och går dels på stigar/vägar, dels i terrängen. Höjdskillnader förekommer.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Yttre Hebriderna. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Pris för plats i delat tvåbäddsrum 25 900 kr.
Enkelrumstillägg 3 900  kr.
Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.


I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Stornoway
 • Fyra nätter på Borve Hotel på Isle of Lewis
 • Fyra nätter på Lochboisdale Hotel.
 • Sju luncher
 • Kaffe/te och kaka/scones under de dagar vi tillbringar med stickning och workshops.
 • Workshops med Erika.
 • Båttur tillsammans med Uist Sea Tours (under förutsättning att vädret tillåter det).
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide under fyra av dagarna.
 • Svensk reseledare
 • Alla inträden i programmet.
 • Båt och buss från Lochboisdale till Edinburgh.


I priset ingår ej:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Ev övernattningar i Edinburgh
 • De måltider som inte ingår enligt programmet
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks