vandring, ull, natur och kultur på Yttre Hebriderna med besök på unescos världsarv st kilda
2-9 juli

Följ med till Yttre Hebriderna där tweed, ull, historia och kultur är tätt sammanlänkade. Vi blandar besök hos garn- och tweedtillverkare med vandringar i det fantastiska landskapet på denna resa som tar oss från Isle of Lewis i norr till Eriskay i söder. Under en av dagarna besöker vi även Storbritanniens västligaste utpost, St Kilda.
Max antal deltagare är 11.
FULLBOKAD
VÄNTELISTA

2 JULI

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh för vidare färd till Yttre Hebridernas huvudstad, Stornoway, på Isle of Lewis. Innan vi checkar in på hotellet där vi ska bo i två nätter ger vi oss ut på en första upptäcktsfärd på Lewis. Middag äter vi på hotellet.

3 JULI

Efter frukost utforskar vi Stornoway till fots innan vi efter lunch gör ännu en utflykt på Isle of Lewis. Vi stannar till vid Butt of Lewis med sin fyr och sina branta klippor och den lilla byn Port of Ness som kanske är mest känd som hemmahamn för dem som en gång om året tar sig till Sula Sgeir för att jaga "gugas", unga havssulor.
En kortare vandring hinner vi också med innan åker tillbaka till Stornoway.
Middag äter vi på hotellet.

4 JULI

Även idag utforskar vi Isle of Lewis tillsammans med vår guide. De imponerande Callanish Standing Stones, Carloway Broch och Carloway Blackhouse Village besöker vi och en vandring i det vackra landskapet blir det också. Lunch äter vi på lämpligt ställe under utflykten och efter lunch besöker vi Carloway Mill som är ett av tre spinnerier på ön. Där spinner man garn som sedan Harris Tweed-vävarna förvandlar till det underbara tweedtyg som Yttre Hebriderna är känt för och som efterfrågas över hela världen.
Framåt sen eftermiddag beger vi oss söderut till Tarbert på Isle of Harris där vi checkar in på Hotel Hebrides. Middag äter vi på hotellet.

5 JULI

Idag utforskar vi Isle of Harris som egentligen inte är en egen ö utan sitter ihop med Isle of Lewis. På förmiddagen vandrar vi  i den storslagna naturen och på eftermiddagen besöker vi The Harris Tweed shop och kanske grannen -  The Isle of Harris Distillery. Lunch äter vi på lämpligt ställe längs vägen.
Middag äter vi på hotellet.

6 JULI

Efter en tidig frukost beger vi oss söderut mot Leverburgh där vi tar båten över till Berneray. På vägen stannar vi vid Seilebost för att beskåda den fantastiska stranden med sitt turkosa vatten.
När vi kommer till Berneray besöker vi Meg Rodger på hennes
Birlinn Yarn Co. Meg låter spinna ullen från sina får (och även några grannars får) och garnet säljer hon från sin studio och även online.
Efter lunch besöker vi Uist Mill på North Uist som är ett litet, lokalt spinneri. Där får vi en visning av spinneriet och sen kan den som vill handla i deras butik.
När vi har shoppat färdigt fortsätter vi söderut via Benbecula till South Uist och
Polochar Inn där vi bor i tre nätter. Innan middagen som intas på hotellet hinner den som vill med en liten bensträckare i de vackra omgivningarna.

7 JULI

St Kilda som sedan 1930 endast bebos av en enorm sjöfågelkoloni och inhemska soayfår är målet för dagens utflykt tillsammans med David på Uist Sea Tours. Ögruppen som är Storbritanniens västligaste utpost, är även ett av Unescos världsarv och ägs av National Trust for Scotland.
Dagen börjar med en drygt två timmar lång båtresa och när vi kommer fram till Hirta, den största och tidigare bebodda ön, ger vi oss av på upptäktsvärd under Davis kunniga ledning.
Efter ca fem timmar på Hirta åker vi tillbaka till South Uist och middag äter vi på hotellet.

8 JULI

Idag utforskar vi South Uist och Eriskay som för stickare är mest känd för sina fisherman's ganseys, traditionella fiskartröjor, och där vi vandrar tillsammans med en lokal guide.
Händelserna bakom filmen Whisky Galore (som filmats två gånger) utspelade sig  på Eriskay 1941 när The Politician gick på grund med 22 000 lådor whisky i lastrummet...
Lunch äter vi på lämpligt ställe under dagen.
Middag äter vi på hotellet.
(Skulle det bli så att vi pga av väder, och framför allt vind, inte kommer iväg till St Kilda som planerat den 7 juli så finns det möjlighet att åka idag istället.)

9 JULI

Dags att försöka stänga väskorna för idag dag blir det en tidig avresa från Lochboisdale och vidare med färja till Mallaig på fastlandet. Där väntar en buss som tar oss tillbaka till Edinburgh och vi beräknar att anlända dit under sen eftermiddag/kväll. Beroende på när vi anländer till Edinburgh kan det bli svårt att flyga vidare hem till Sverige samma dag och en övernattning kan behövas.

Programpunkterna kan komma att ske i annan ordning än vad som nämns ovan och någon eller några kan komma att bytas ut mot likvärdiga programpunkter.
Då varje resenär tar sig till Edinburgh finns möjlighet att tillbringa några dagar där på egen hand i anslutning till dagarna på Yttre Hebriderna. Har man inte varit i Edinburgh tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Pris i delat tvåbäddsrum 26 500 kr. Enkelrumstillägg 3 000 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Stornoway
 • Två nätter på Caladh Inn i Stornoway
 • Två nätter på Hotel Hebrides i Tarbert
 • Tre nätter på Polochar Inn på South Uist. Rejäl frukost ingår på samtliga hotell!
 • Helpension - sju luncher och sju middagar
 • Alla transporter på öarna
 • Guidad dagsutflykt till St Kilda
 • Lokal guide under fyra av dagarna
 • Svensk reseledare
 • Alla inträden i programmet
 • Båt och buss från Lochboisdale till Edinburgh


I priset ingår ej:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks