stora öresan - Ull och vandring på shetland, orkney och yttre hebriderna
11-21 september 2022

Med början på Shetland upptäcker vi traditionerna runt ullproduktionen på de tre olika ögrupperna samtidigt som vi vandrar i storslagen natur. Vi får en inblick i ögruppernas kultur och historia - både det som förenar och det som särskiljer.
Max 18 deltagare.
EN PLATS KVAR

11 september

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh och flyger till  Shetland på förmiddagen. Innan vi åker norrut till  charmiga Busta House Hotel utforskar vi delar av South Mainland. Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår) och
middag äter vi på hotellet (ingår ej).

12 september

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen vandrar vi i Hermaness naturreservat ända fram till vad som känns som världens ände varifrån vi har en strålande utsikt mot Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Vandringen tar ca tre timmar. Vi besöker även The Heritage Centre där man har en väldigt fin samling spetsstickade plagg. Den berömda inredda busskuren stannar vi också till vid. I samband med lunch på Victoria’s Vintage Tearooms (ingår) kan man besöka The Boat Haven, ett litet båtmuseum precis bakom the Tearooms. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

13 september

På förmiddagen gör vi en ca två timmar lång vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch (ingår) blir det en kortare vandring och ett besök på Tangwick Haa Museum innan vi beger oss tillbaka till Busta. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

14 september

Idag börjar vi med en vandring på Lunna Ness och sen tillbringar vi resten av dagen i Lerwick. Efter lunch på egen hand besöker vi Jamieson & Smith där vi kan känna, klämma och kanske shoppa lite garn.
Efter besöket hos J&S blir det lite egen tid i Lerwick då man kan ströva i den lilla stadskärnan och titta in i Jamieson’s of Shetlands garnbutik och många andra små butiker. De som följer TV-serien Shetland kan passa på att leta upp Jimmy Perez hus som ligger i den allra äldsta delen av staden, The Lodberries.
På kvällen tar vi båten från Lerwick till Orkneys huvudstad Kirkwall. Middag intas på båten (ingår ej).
På Orkney bor vi på Ferry Inn i Stromness.

15 september

Idag vandrar vi på förmiddagen tillsammans med vår guide, Rhona. Vi besöker The Italian Chapel där vi får en guidad visning. Lunch intas på lämpligt ställe längs vägen (ingår) och efter lunch besöker vi The Wool Shed i Evie där man bland annat kan inhandla garn spunnet av ull från den inhemska rasen från North Ronaldsay. Sista stoppet för dagen blir på Skara Brae, en stenåldersbosättning som kom i dagen efter en storm 1850.
Under dagen ser vi även The Churchill Barriers och Scapa Flow som var en betydande flottbas för britterna under andra världskriget.
Middag intas på egen hand i Stromness.

16 september

Efter förmiddagens vandring gör vi ett stopp i Dounby för att besöka en lokal hantverkare. När vi kommer tillbaka till Kirkwall äter vi lunch på egen hand och efter lunch besöker vi St Magnus Centre för en insyn i vem St Magnus var och hur och när St Magnus Cathedral byggdes.
Efter detta delar vi på oss och de som bokat ett besök på Highland Park gör detta och resten av gruppen ägnar sig åt lite "knit and natter" i en lokal garnbutik. 
Middag äter vi på egen hand i Stromness(ingår ej).

17 september

Dagen börjar med en båtresa från Stromness till Scrabster på skotska fastlandet och sen påbörjar vi bussresan som kommer att ta oss via bördig jordbruksmark och de vackra högländerna till  Ullapool på västkusten.
Runt lunchtid gör vi ett stopp i den lilla pittoreska staden Dornoch där lunch intas på egen hand.
I Ullapool tar vi färjan till Stornoway och middag intas på båten (ingår ej). När vi kommer fram till Stornoway checkar vi in på Caladh Inn där vi ska bo i fyra nätter. 

18 september

Idag åker vi norrut på Isle of Lewis tillsammans med vår guide, Doro Rieder, och vi besöker bland annat Port of Ness och Butt of Lewis Lighthouse.
Vi besöker även Callanish Neolithic Standing Stones under dagens lopp och lunch äter vi på lämpligt ställe längs vägen (ingår).
Dagens vandring går längs Lewis västkust.
Middag intas på hotellet (ingår).

19 september

En del av dagen ägnar vi åt att upptäcka Stornoway och vi besöker bl a The Harris Tweed Authority där vi får en inblick i hur varumärket Harris Tweed skyddas. Efter lunch (ingår) beger vi oss till Carloway Mill, ett av spinnerierna på öarna som förser Harris Tweed-vävarna med garn och som även efterbehandlar den färdiga tweeden innan den säljs. En kortare vandring blir det också innan vi åker tillbaka till Stornoway. Middag intas på egen hand i Stornoway.

20 september

Idag står Isle of Harris på tur och tillsammans med Doro beger vi oss söderut. Vi vandrar genom det natursköna landskapet till Scalpay Lighthouse på förmiddagen.
Lunch äter vi på The Harris Hotel (ingår) och efter lunch blir det besök på The Harris Tweed Shop där de säljer tweed både i metervara och uppsydda plagg.
The Harris Gin Distillery är granne till tweedbutiken och kan också besökas .
Innan vi beger oss tillbaka till Stornoway åker vi till Horgabost Beach som är en av många stränder på öarna som bjuder på vit sand och turkosblått hav.
Under sen eftermiddag kommer vi tillbaka till Stornoway där vi äter middag (ingår ej).

21 september

Allting har som bekant en ände och runt middagstid flyger vi tillbaka till Edinburgh. De incheckade väskorna får bara väga 20 kg så det kan bli att ta på sig alla kläder man haft med sig.
 

Programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra, likvärdiga programpunkter. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då resan tar sin början i Edinburgh kan man tillbringa en dag eller flera där före eller efter resan. Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Pris för plats i delat tvåbäddsrum 26 500 kr. Enkelrumstillägg 5 200 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

I priset ingår:

 • Tre nätter på Busta house Hotell
 • Tre nätter på The Ferry Inn
 • Fyra nätter på The Caladh Inn. Rejäl frukost ingår!
 • Flyg Edinburgh - Sumburgh
 • Flyg Stornaway - Edinburgh
 • Sju luncher
 • Alla transporter på öarna
 • Båtresa Lerwick-Kirkwall
 • Båtresa Stromness-Scrabster
 • Båtresa Ullapool-Stornoway
 • Lokala guider på alla tre ögrupperna
 • Svensk reseledare som möter upp i Edinburgh
 • All inträden i programmet


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks
 • Ev övernattningar i Edinburgh