stora öresan - Ull och vandring på shetland, orkney och yttre hebriderna
29 april - 9 maj 2022

Med början på Shetland upptäcker vi traditionerna runt ullproduktionen på de tre olika ögrupperna samtidigt som vi vandrar i storslagen natur. Vi får en inblick i ögruppernas kultur och historia - både det som förenar och det som särskiljer.
Max 18 deltagare.
FULLBOKAD

29 april

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh och flyger till  Shetland på förmiddagen. Innan vi åker norrut till  charmiga Busta House Hotel utforskar vi delar av South Mainland. Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår) och
middag äter vi på hotellet (ingår ej).

30 april

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen vandrar vi i Hermaness naturreservat ända fram till vad som känns som världens ände varifrån vi har en strålande utsikt mot Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Vandringen tar ca tre timmar. Vi besöker även The Heritage Centre där man har en väldigt fin samling spetsstickade plagg. Den berömda inredda busskuren stannar vi också till vid. I samband med lunch på Victoria’s Vintage Tearooms (ingår) kan man besöka The Boat Haven, ett litet båtmuseum precis bakom the Tearooms. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

1 maj

På förmiddagen gör vi en ca två timmar lång vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch (ingår) blir det en kortare vandring och ett besök på Tangwick Haa Museum innan vi beger oss tillbaka till Busta. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

2 maj

Idag börjar vi med en vandring på Lunna Ness och sen tillbringar vi resten av dagen i Lerwick. Efter lunch på egen hand besöker vi Jamieson & Smith där vi kan känna, klämma och kanske shoppa lite garn.
Efter besöket hos J&S blir det lite egen tid i Lerwick då man kan ströva i den lilla stadskärnan och titta in i Jamieson’s of Shetlands garnbutik och många andra små butiker. De som följer TV-serien Shetland kan passa på att leta upp Jimmy Perez hus som ligger i den allra äldsta delen av staden, The Lodberries.
På kvällen tar vi båten från Lerwick till Orkneys huvudstad Kirkwall. Middag intas på båten (ingår ej).
På Orkney bor vi på The Royal Hotel i Stromness.

3 maj

Idag vandrar vi på förmiddagen tillsammans med vår guide, Rhona Jenkins. Vi besöker även the Orkney Sheperdess och the Wool Shed i Evie där man bland annat kan inhandla garn spunnet av ull från den inhemska rasen från North Ronaldsay. Sista stoppet för dagen blir på Skara Brae, en stenåldersbosättning som kom i dagen efter en storm 1850 och vi besöker även Skaill House, ett historiskt herresäte som ligger i anslutning till Skara Brae.
Middag intas på egen hand i Stromness.

4 maj

Dagens första stopp är i the Italian Chapel innan vi fortsätter till St Margaret's Hope för att besöka Hoxa Tapestry Gallery. Under dagen ser vi även The Churchill Barriers och Scapa Flow som var en betydande flottbas för britterna under andra världskriget.
Efter dessa besök åker vi till Kirkwall där vi gör en kortare stadsvandring innan lunch intas på egen hand.
Efter detta delar vi på oss och de som bokat ett besök på Scapa Distillery gör detta och resten av gruppen ägnar sig åt lite "knit and natter" i en lokal garnbutik. 
Middag intas på egen hand i Stromness.

5 maj

Dagen börjar med en båtresa från St Margaret's Hope till Gill's Bay på skotska fastlandet och sen påbörjar vi bussresan som kommer att ta oss via bördig jordbruksmark och de vackra högländerna till  Ullapool på västkusten.
Runt lunchtid gör vi ett stopp i den lilla pittoreska staden Dornoch där lunch intas på egen hand.
I Ullapool tar vi färjan till Stornoway och middag intas på båten (ingår ej). När vi kommer fram till Stornoway checkar vi in på Caladh Inn där vi ska bo i fyra nätter. 

6 maj

Vi börjar dagen med ett besök på The Harris Tweed Authority där vi får en inblick i hur varumärket Harris Tweed skyddas och hur tweeden vävs.
Sen beger vi oss till Gearrannan Blackhouse Village där vi äter lunch och får insyn i hur livet på öarna tedde sig innan husen försågs med moderna bekvämligheter. Vi besöker även Carloway Broch, en ovanligt välbevarad rund byggnad i sten från järnåldern. Dessa brochs förekommer på många ställen längs Skottlands kuster och på öarna men få är så välbevarade som denn.
Vårt sista stopp för dagen blir vid Callanish Standing Stones. Stenarna restes för närmare
5 000 år sedan för att användas under rituella sammankomster.
Middag intas på egen hand i Stornoway.

7 maj

Idag står Isle of Harris på tur och tillsammans med Doro beger vi oss söderut. Vi vandrar genom det natursköna landskapet till Scalpay Lighthouse på förmiddagen.
Lunch äter vi på The Harris Hotel (ingår) och efter lunch blir det besök på The Harris Tweed Shop där de säljer tweed både i metervara och uppsydda plagg.
The Harris Gin Distillery är granne till tweedbutiken och kan också besökas .
Innan vi beger oss tillbaka till Stornoway åker vi till Horgabost Beach som är en av många stränder på öarna som bjuder på vit sand och turkosblått hav.
Under sen eftermiddag kommer vi tillbaka till Stornoway där vi äter middag på egen hand.

8 maj

Idag gör vi först en vandring i och kring Stornoway där vi bl a går upp på Gallows Hill för att få en riktigt fin vy över staden.
Efter lunch på Crown Hotel åker vi till västkusten för att vandra mellan Tobson och Bosta Beach tillsammans med vår guide.
Framåt sen eftermiddag kommer vi tillbaka till Stornoway där
middag intas på hotellet (ingår).

9 maj

Allting har som bekant en ände och runt middagstid flyger vi tillbaka till Edinburgh. De incheckade väskorna får bara väga 20 kg så det kan bli att ta på sig alla kläder man haft med sig.
 

Programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra, likvärdiga programpunkter. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då resan tar sin början i Edinburgh kan man tillbringa en dag eller flera där före eller efter resan. Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Pris i delat tvåbäddsrum 26 500 kr. Enkelrumstillägg 5 200 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

I priset ingår:

 • Tre nätter på Busta House Hotel
 • Tre nätter på The Royal Hotel
 • Fyra nätter på The Caladh Inn. Rejäl frukost ingår!
 • Sju luncher
 • Flyg Edinburgh - Sumburgh på Shetland
 • Flyg Stornoway - Edinburgh
 • Alla transporter på öarna
 • Båtresa Lerwick-Kirkwall
 • Båtresa Stromness-Scrabster
 • Båtresa Ullapool-Stornoway
 • Lokala guider på alla tre ögrupperna
 • Svensk reseledare som möter upp i Edinburgh
 • All inträden i programmet


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks
 • Ev övernattningar i Edinburgh