stora öresan - Ull och vandring på shetland, orkney och yttre hebriderna
11-21 september 2022

Med början på Shetland upptäcker vi traditionerna runt ullproduktionen på de tre olika ögrupperna samtidigt som vi vandrar i storslagen natur. Vi får en inblick i ögruppernas kultur och historia - både det som förenar och det som särskiljer.
Max 18 deltagare.
FULLBOKAD

11 september

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh och flyger till  Shetland på förmiddagen. Innan vi åker norrut till  charmiga Busta House Hotel utforskar vi delar av South Mainland. Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår) och
middag äter vi på hotellet (ingår ej).

12 september

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möterMelanie, vår guide för dagen. Vi vandrar sedan i Hermaness naturreservat ända fram till vad som känns som världens ände varifrån vi har en strålande utsikt mot Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Vandringen tar ca två och en halv timma.
Vi besöker även The Heritage Centre där man har en väldigt fin samling spetsstickade plagg. Den berömda inredda busskuren stannar vi också till vid.
Lunch äter vi på Victoria's Vintage Tea rooms.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

13 september

På förmiddagen gör vi en ca två timmar lång vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch (ingår) blir det en kortare vandring och ett besök på Tangwick Haa Museum innan vi beger oss tillbaka till Busta. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

14 september

Idag börjar vi med en vandring på St Ninian's Isle och sen tillbringar vi resten av dagen i Lerwick. Efter lunch på egen hand besöker vi Jamieson & Smith där vi kan känna, klämma och kanske shoppa lite garn.
Efter besöket hos J&S blir det lite egen tid i Lerwick då man kan ströva i den lilla stadskärnan och titta in i Jamieson’s of Shetlands garnbutik och många andra små butiker. De som följer TV-serien Shetland kan passa på att leta upp Jimmy Perez hus som ligger i den allra äldsta delen av staden, The Lodberries.
På kvällen tar vi båten från Lerwick till Orkneys huvudstad Kirkwall. Middag intas på båten (ingår ej).
På Orkney bor vi på Ferry Inn i Stromness.

15 september

På förmiddagen besöker vi, tillsammans med vår guide Rhona, Skara Brae, en stenåldersbosättning och Skaill House där "the Laird" och hans familj tidigare bodde.  
Lunch intas på lämpligt ställe längs vägen (ingår).
Under dagen vandrar vi på västra delen av Mainland och vi besöker även The Wool Shed i Evie där man bland annat kan inhandla garn spunnet av ull från den inhemska rasen från North Ronaldsay.
Vi besöker även The Orkney Sheperdess som bl a låter spinna ullen från gårdens får till garn som hon säljer från gården.
Middag intas på egen hand i Stromness.

16 september

Vi börjar dagen med ett besök på The Italian Chapel innan vi fortsätter till Hoxa Tapestry Gallery där man väver fantastiska gobelänger.
Därefter åker vi till Kirkwall där vi gör en kort stadsvandring och besöker St Magnus Catherdral.
Lunch intas på egen hand i Kirkwall innan vi delar in oss i två grupper där en grupp ägnar sig åt "yap n yarn" tillsammans med lokala stickare och den andra besöker Highland Park för guidad rundtur och provsmakning.
Middag äter vi på egen hand i Stromness(ingår ej).

17 september

Dagen börjar med en båtresa från Stromness till Gill's Bay på skotska fastlandet och sen påbörjar vi bussresan som kommer att ta oss via bördig jordbruksmark och de vackra högländerna till  Ullapool på västkusten.
Runt lunchtid gör vi ett stopp i den lilla pittoreska staden Dornoch där lunch intas på egen hand.
I Ullapool tar vi färjan till Stornoway och middag intas på båten (ingår ej). När vi kommer fram till Stornoway checkar vi in på Caladh Inn där vi ska bo i fyra nätter. 

18 september

Idag börjar vi dagen i Stornoway där vi vandrar upp till Gallow's Hill tillsammans med vår guide.
Efter lunch beger vi oss till västkusten för ännu en vandring på Isle of Lewis västkust.
Middag intas på egen hand i Stornoway.

19 september

På förmiddagen besöker vi The Harris Tweed Authority i Stornoway. HTA ägnar sig främst åt att skydda varumärket Harris Tweed men de har även ett showroom med både en Hattersley-vävstol och en modernare vävstol som används att väva Harris Tweed.
Lunch äter vi på Gearrannan Blackhouse Village i Carloway och efter lunch besöker vi Carloway Mill som är ett av tre spinnerier som förser Harris Tweed-vävarna med garn.
På väg tillbaka till Stornoway stannar vi till vid Callanish Standing Stones.
Middag intas på egen hand i Stornoway.

20 september

Idag står Isle of Harris på tur och tillsammans med vår guide beger vi oss söderut. Vi vandrar genom det natursköna landskapet till Scalpay Lighthouse på förmiddagen.
Lunch äter vi på The Harris Hotel (ingår) och efter lunch blir det besök på The Harris Tweed Shop där de säljer tweed både i metervara och uppsydda plagg.
The Harris Gin Distillery är granne till tweedbutiken och kan också besökas .
Innan vi beger oss tillbaka till Stornoway åker vi till Horgabost Beach som är en av många stränder på öarna som bjuder på vit sand och turkosblått hav.
Under sen eftermiddag kommer vi tillbaka till Stornoway där vi äter middag (ingår ej).

21 september

Allting har som bekant en ände och runt middagstid flyger vi tillbaka till Edinburgh. De incheckade väskorna får bara väga 20 kg så det kan bli att ta på sig alla kläder man haft med sig.
 

Programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra, likvärdiga programpunkter. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då resan tar sin början i Edinburgh kan man tillbringa en dag eller flera där före eller efter resan. Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Pris för plats i delat tvåbäddsrum 26 500 kr. Enkelrumstillägg 5 200 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

I priset ingår:

 • Tre nätter på Busta house Hotell
 • Tre nätter på The Ferry Inn
 • Fyra nätter på The Caladh Inn. Rejäl frukost ingår!
 • Flyg Edinburgh - Sumburgh
 • Flyg Stornaway - Edinburgh
 • Sju luncher
 • En middag
 • Alla transporter på öarna
 • Båtresa Lerwick-Kirkwall
 • Båtresa Stromness-Scrabster
 • Båtresa Ullapool-Stornoway
 • Lokala guider på alla tre ögrupperna
 • Svensk reseledare som möter upp i Edinburgh
 • All inträden i programmet


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks
 • Ev övernattningar i Edinburgh