Ull- och vandringsresa till Shetlandsöarna 15-21 juli 2022
fullbokad

Följ med på en unik resa till de vackra Shetlandsöarna!
Max 18 deltagare

15 juli

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på eftermiddagen för vidare färd till Shetland 16.15. Vi åker direkt till Busta House Hotel och checkar in innan vi äter middag (ingår ej).

16 juli

Vi tillbringar dagen på den södra delen av Mainland och på förmiddagen vandrar vi på St Ninian's Isle. Vi beger oss sedan till Sumburgh Head där lunnefåglar och andra sjöfåglar i mängder häckar under sommaren. På eftermiddagen besöker vi Wilma Malcolmson på hennes Shetland Designer i Cunningsburgh där man stickar underbara Fair Isle-tröjor och efter det, Neila Nell i Hoswick. Neila designar moderna plagg med avstamp i den traditionella stickningen och hon berättar med stor entusiasm om sitt tänk runt färg och form. Ett stopp på Jarlshof, en arkeologisk utgrävningsplats där man hittat rester av många olika bosättningar blir det också. Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår) och middag på hotellet (ingår ej).

17 juli

Idag besöker vi den västra delen av Mainland. På förmiddagen vandrar vi och efter lunch (ingår) och museibesök i Scalloway besöker vi Ronnie Eunson på Uradale Farm. Ronnies produktion av kött och garn är helt ekologisk och garnet är ett "one farm yarn" där endast ull från gårdens egna får används. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

18 juli

På förmiddagen gör vi en ca två timmars vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch (ingår) blir det en kortare vandring och ett besök på Tangwick Haa Museum innan vi beger oss tillbaka till Brae och Busta House Hotel. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

19 juli

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen vandrar vi i Hermaness naturreservat ända fram till vad som känns som världens ände varifrån vi har en strålande utsikt mot Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Vandringen tar ca tre timmar. Vi besöker även The Heritage Centre där man har en väldigt fin samling spetsstickade plagg. Den berömda inredda busskuren stannar vi också till vid. I samband med lunch på Victoria’s Vintage Tearooms (ingår) kan man besöka The Boat Haven, ett litet båtmuseum precis bakom the Tearooms. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

20 juli

Idag börjar vi med en vandring på Lunna Ness och sen tillbringar vi resten av dagen i Lerwick. Efter lunch på egen hand besöker vi Jamieson & Smith där vi kan känna, klämma och kanske shoppa lite garn.
Efter besöket hos J&S blir det lite egen tid i Lerwick då man kan ströva i den lilla stadskärnan och titta in i Jamieson’s of Shetlands garnbutik och många andra små butiker. De som följer TV-serien Shetland kan passa på att leta upp Jimmy Perez hus som ligger i den allra äldsta delen av staden, The Lodberries. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

21 juli

Innan vi beger oss till flygplatsen för vårt flyg tillbaka till Edinburgh 19.15 har vi tid på oss för ytterligare en utflykt. Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår).

Programmet är baserat på de resor som tidigare gjorts och programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra så det är med andra ord inte hugget i sten. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då resan tar sin början i Edinburgh kan man tillbringa en dag eller flera där före eller efter resan till Shetland. Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Priset för plats i delat tvåbäddsrum är 18 200 kr. Enkelrumstillägg 3 000 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.


I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Sex nätter på Busta House Hotel i Brae. Rejäl frukost ingår!
 • Fem luncher.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide.
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet.


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar. 
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks