knitters and nutters - Vandring, färg och form på shetland tillsammans med
författaren och inspiratören erika åberg
15-21 JULI

Ull, färg och form för den vana vandraren. En riktig vandringsresa för dig med stort intresse för natur, stickning och ull. Resan riktar sig till dig som har god vandringsvana, som vill hitta inspiration i väder, vind och dramatiska landskap. Vi besöker olika delar av öarna, vandrar under ledning av vår mycket kunniga lokala guide och Erika. Vi får komma landskapet riktigt nära och får även tid och möjlighet att samla inspiration och intryck för vårt eget skapande. Max 15 deltagare.
15 JULI
Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh på morgonen för vidare färd till Shetland 07.30. Innan vi beger oss norrut till Busta House Hotel där vi ska bo under resan, hinner vi utforska lite av den södra delen av Mainland och ha en workshop hos Wilma Malcolmson i Cunningsburgh. Lunch äter vi på lämpligt ställe längs vägen (ingår)och middag äter vi på hotellet (ingår ej).
 
16 JULI
Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen vandrar vi i Hermaness naturreservat ända fram till vad som känns som världens ände varifrån vi har en strålande utsikt mot Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Vandringen tar ca tre timmar. Vi besöker även The Heritage Centre där man har en väldigt fin samling spetsstickade plagg. 
I samband med lunch på Victoria’s Vintage Tearooms (ingår) kan man besöka The Boat Haven, ett litet båtmuseum precis bakom the Tearooms.
På vägen tillbaka till the Mainland besöker vi Global Yell Textiles där grundaren Andy Ross har byggt upp ett fantastiskt textilcenter med vävning i fokus.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej)

 

17 JULI

Idag åker vi söderut och börjar dagen med en vandring på St Ninian's Isle. Den är egentligen inte en ö utan binds samman med fastlandet via en s k tombolo som gör att man kan nå "ön" till fots.
På eftermiddagen besöker vi Neila Nell i Hoswick som designar sina plagg med avstamp i den traditionella shetländska.

Lunch (ingår) och middag (ingår ej) äter vi på hotellet.
 

18 JULI
Idag vandrar vi i Lunna som ligger på östra sidan av Mainland. Lunna är starkt förknippad med The Shetland Bus som räddade många norska motståndsmän under andra världskriget. Naturen i detta område skiljer sig från många andra delar av öarna då mycket av berget går i dagen just här.
På eftermiddagen är vi i Lerwick där vi bland annat besöker Jamieson & Smith
. Det finns även tid att utforska denna lilla stad på egen hand och kanske även besöka Jamieson's of Shetlands butik.
Lunch (ingår) och middag (ingår ej) äter vi på hotellet.

 
19 JULI
Idag tar vi oss upp på Shetlands Kebnekaise - Ronas Hill, hela 450 meter högt. Denna vandring kommer att ta större delen av dagen  så lunch har vi med oss idag. Vi utgår från "base camp" vid den före detta RAF-stationen en liten bit uppför kullen och beger oss sen mot toppen.

20 JULI
På förmiddagen gör vi en ca två timmars vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch som vi intar på Braewick Café (ingår) blir det en kortare vandring längs kusten från Tangwick Haa till Stenness innan vi beger oss tillbaka till Busta House. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

21 JULI

På morgonen checkar vi ut från hotellet och beger till Sumburgh flygplats för flyget tillbaka till Edinburgh 09.30.

Programpunkterna kan komma att ändras något och något av besöksmålen bytas mot ett annat likvärdigt sådant.

Pris för plats i tvåbäddsrum 21 900 kr. Enkelrumstillägg 3 000 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller på telefon, 0706-109088.


I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh - Sumburgh på Shetland t o r.
 • Sex nätter på Busta House Hotel inklusive rejäl frukost.
 • Sex luncher
 • Workshops i färg och form med Erika under resans gång.
 • Workshop med lokal instruktör.
 • Alla transporter under resan.
 • Lokal guide.
 • Alla inträden i programmet.
 • Svensk reseledare.


I priset ingår ej:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • De måltider som inte ingår enligt programmet.
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks