nyhet! stora öresan - Ull och vandring på shetland, orkney och yttre hebriderna 9-19 september

Med början på Shetland upptäcker vi traditionerna runt ullproduktionen på de tre olika ögrupperna samtidigt som vi vandrar i storslagen natur. Vi får en inblick i ögruppernas kultur och historia - både det som förenar och det som särskiljer.
Max 18 deltagare.
FEM PLATSER KVAR

9 SEPTEMBER

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh och flyger till  Shetland där vi checkar in på charmiga Busta House Hotel.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

10 SEPTEMBER

Vi tillbringar dagen på den södra delen av Mainland och på förmiddagen vandrar vi på St Ninian's Isle. Efter lunch på lämpligt ställe längs vägen (ingår), besöker vi Shetland Designer i Cunningsburgh, där Wilma Malcolmson stickar underbara Fair Isle-tröjor och efter det, Neila Nell i Hoswick. Neila designar moderna plagg med avstamp i den traditionella stickningen och hon berättar med stor entusiasm om sitt tänk runt färg och form. Ett stopp på Jarlshof, en arkeologisk utgrävningsplats där man hittat rester av många olika bosättningar blir det också. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

11 SEPTEMBER

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen vandrar vi i Hermaness naturreservat ända fram till vad som känns som världens ände varifrån vi har en strålande utsikt mot Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Vandringen tar ca tre timmar. Vi besöker även The Heritage Centre där man har en väldigt fin samling spetsstickade plagg. Den berömda inredda busskuren stannar vi också till vid. I samband med lunch på Victoria’s Vintage Tearooms (ingår) kan man besöka The Boat Haven, ett litet båtmuseum precis bakom the Tearooms. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

12 SEPTEMBER

På förmiddagen gör vi en ca två timmar lång vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch (ingår) blir det en kortare vandring och ett besök på Tangwick Haa Museum innan vi beger oss tillbaka till Busta. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

13 SEPTEMBER

Idag börjar vi med en vandring på Lunna Ness och sen tillbringar vi resten av dagen i Lerwick. Efter lunch (ingår)  besöker vi Jamieson & Smith. Där får vi bland annat veta hur ullen sorteras utefter olika kvalitetskriterier och hur man använder den ull som inte lämpar sig för garn. Sen släpper vi loss garnentusiasterna så att de får känna sig som barn i en godisaffär en stund. Känn, kläm och njut av alla färger i J&S butik! Efter besöket hos J&S blir det lite egen tid i Lerwick då man kan ströva i den lilla stadskärnan och titta in i Jamieson’s of Shetlands garnbutik och många andra små butiker. De som följer TV-serien Shetland kan passa på att leta upp Jimmy Perez hus som ligger i den allra äldsta delen av staden, The Lodberries.
På kvällen tar vi båten från Lerwick till Orkneys huvudstad Kirkwall. Middag intas på båten (ingår ej).
På Orkney bor vi på Ferry Inn i Stromness.

14 SEPTEMBER

Idag vandrar vi på förmiddagen tillsammans med Rosemary Horton från Wildabout Orkney. Vi besöker The Italian Chapel där vi får en guidad visning. Lunch intas på lämpligt ställe längs vägen (ingår) och efter lunch besöker vi The Wool Shed i Evie där man bland annat kan inhandla garn spunnet av ull från den inhemska rasen från North Ronaldsay. Sista stoppet för dagen blir på Skara Brae, en stenåldersbosättning som kom i dagen efter en storm 1850.
Under dagen ser vi även The Churchill Barriers och Scapa Flow som var en betydande flottbas för britterna under andra världskriget.
Middag intas på egen hand i Stromness.

15 SEPTEMBER

Efter förmiddagens vandring med Rosemary gör vi ett stopp i Dounby för att besöka en lokal hantverkare. När vi kommer tillbaka till Kirkwall äter vi lunch på egen hand och efter lunch besöker vi St Magnus Centre för en insyn i vem St Magnus var och hur och när St Magnus Cathedral byggdes.
Efter detta delar vi på oss och de som bokat ett besök på Highland Park gör detta och resten av gruppen ägnar sig åt lite "knit and natter" i en lokal garnbutik. 
Middag äter vi på egen hand i Stromness(ingår ej).

16 SEPTEMBER

Idag börjar vi med en båtresa från Stromness till Scrabster på skotska fastlandet och sen påbörjar vi bussresan som kommer att ta oss via bördig jordbruksmark och de vackra högländerna till  Ullapool på västkusten.
Runt lunchtid gör vi ett stopp i den lilla pittoreska staden Dornoch där lunch intas på egen hand.
I Ullapool tar vi färjan till Stornoway och middag intas på båten (ingår ej). När vi kommer fram till Stornoway checkar vi in på Caladh Inn där vi ska bo i tre nätter. 

17 SEPTEMBER

Idag åker vi norrut på Isle of Lewis tillsammans med vår guide, Doro Rieder, och vi besöker bland annat Port of Ness och Butt of Lewis and Lighthouse.
Vi besöker även Callanish Neolithic Standing Stones och Gearannan Black House Museum under dagens lopp och lunch äter vi på lämpligt ställe längs vägen (ingår).
Innan vi åker tillbaka till Stornoway får vi en visning av Carloway Mill, ett av spinnerierna på öarna som förser Harris Tweed-vävarna med garn och som även efterbehandlar den färdiga tweeden innan den säljs.
Middag intas på egen hand i Stornoway (ingår ej).

18 SEPTEMBER

Idag står Isle of Harris på tur och tillsammans med Doro beger vi oss söderut. Vi vandrar genom det natursköna landskapet till Scalpay Lighthouse på förmiddagen.
Lunch äter vi på The Harris Hotel (ingår) och efter lunch blir det besök på The Harris Tweed Shop där de säljer tweed både i metervara och uppsydda plagg.
The Harris Gin Distillery är granne till tweedbutiken och kan också besökas .
Innan vi beger oss tillbaka till Stornoway åker vi till Horgabost Beach som är en av många stränder på öarna som bjuder på vit sand och turkosblått hav.
Under sen eftermiddag kommer vi tillbaka till Stornoway där vi äter middag (ingår ej).

19 SEPTEMBER

Allting har som bekant en ände och under dagen flyger vi tillbaka till Edinburgh. De incheckade väskorna får bara väga 20 kg så det kan bli att ta på sig alla kläder man haft med sig.
 

Programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra, likvärdiga programpunkter. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då resan tar sin början i Edinburgh kan man tillbringa en dag eller flera där före eller efter resan. Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Pris 26 500 kr. Enkelrumstillägg 5 200 kr. Bokar gör man enklast genom att maila och frågor besvaras mer än gärna antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh
 • Flyg Stornoway-Edinburgh
 • Åtta luncher
 • Alla transporter på öarna
 • Båtresa Lerwick-Kirkwall
 • Båtresa Stromness-Scrabster
 • Båtresa Ullapool-Stornoway
 • Lokala guider på alla tre ögrupperna
 • Svensk reseledare som möter upp i Edinburgh
 • All inträden i programmet


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks
 • Ev övernattningar i Edinburgh


OBSERVERA att Brexits öde ännu inte är helt avgjort. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.