Ull- och vandringsresa till Yttre Hebriderna och Orkney
15-22 september 2020
fullbokad

Upptäck två av Storbritanniens vackra ögrupper på vår Ull- och vandringsresa. I sällskap av mycket kunniga lokala guider upplever vi natur, kultur, ull och historia präglad av vikingar, pikter och britter.

15 SEPTEMBER

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh och flyger till lilla pittoreska Stornoway på Isle of Lewis kl 09.45. När vi kommer fram åker vi till
The Royal Hotel där vi ska bo under våra dagar på Yttre Hebriderna.
Vi äter sedan lunch (ingår) på The Crown Inn tillsammans med Liz Carmichael som är vår guide på Isle of Lewis och Harris.
Efter lunch visar Liz oss Stornoway och vi gör även en kortare vandring.
Middag äter vi i hotellets restaurang eller på restaurang i stan (ingår ej).

16 SEPTEMBER

Idag gör vi en halvdagstur till bland annat Callanish Neolithic Standing Stones, Carloway Broch och Gearannan Black House Museum. 
Innan vi åker tillbaka till Stornoway får vi en visning av Carloway Mill, ett av spinnerierna på öarna som förser Harris Tweed-vävarna med garn och som även efterbehandlar den färdiga tweeden innan den säljs.
Eftermiddagen tillbringas på egen hand i Stornoway.
Middag äter vi i Stornoway (ingår ej).

17 SEPTEMBER

Idag står Isle of Harris på tur och tillsammans med Liz beger vi oss söderut. Vi vandrar genom det natursköna landskapet till Scalpay Lighthouse på förmiddagen.
Lunch äter vi på The Harris Hotel (ingår) och efter lunch blir det besök på The Harris Tweed Shop där de säljer tweed både i metervara och uppsydda plagg.
The Harris Gin Distillery är granne till tweedbutiken och kan också besökas .
Innan vi beger oss tillbaka till Stornoway åker vi till Horgabost Beach som är en av många stränder på öarna som bjuder på vit sand och turkosblått hav.
Under sen eftermiddag kommer vi tillbaka till Stornoway där vi äter middag (ingår ej).

18 SEPTEMBER

Idag åker vi norrut på Isle of Lewis och vi besöker bland annat Port of Ness och Butt of Lewis and Lighthouse.
Innan lunch gör vi en vandring med start vid fyren. 
Lunch äter vi på Ness Historical Society.
När vi kommer tillbaka till Stornoway besöker vi
The Harris Tweed Authority där vi får se hur tweeden vävs och hur denna myndighet arbetar med att skydda varumärket Harris Tweed.
Middag äter vi på hotellet eller på någon annan restaurang i Stornoway (ingår ej).

19 SEPTEMBER

På morgonen beger vi oss med båt från Stornoway över The Minch till den lilla staden Ullapool på fastlandet. Under tidigare resor har delfiner slagit följe med båten och om vi har tur så gör de det igen. Sedan tar vi oss med buss genom högländerna för att vid lunchtid vara framme i lilla charmiga Dornoch vid Moray Firth. Efter lunch i Dornoch (ingår ej) åker vi vidare norrut till Gill's Bay där vi tar färjan över till Orkney. När vi kommer fram till St Margaret's Hope på Orkney väntar en buss på oss för transport till The Ayre Hotel i Kirkwall där vi bor under resten av resan.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

20 SEPTEMBER

Idag vandrar vi på förmiddagen tillsammans med Rosemary Horton från Wildabout Orkney och efter lunch (ingår) besöker vi The Wool Shed där man bland annat kan inhandla garn spunnet av ull från den inhemska rasen North Ronaldsayfår. Vi besöker även några av Orkneys många fornlämningar. Precis som på Yttre Hebriderna finns det otaliga lämningar från många tusen år tillbaka.
Det finns även en hel del historia från andra världskriget att fördjupa sig i på Orkney, t ex Scapa Flow som var en betydande flottbas för britterna, The Churchill Barriers som byggdes av italienska krigsfångar för att skydda flottbasen och The Italian Chapel.
På kvällen äter vi middag i Kirkwall (ingår ej).

21 SEPTEMBER

Efter förmiddagens vandring med Rosemary återvänder vi till Kirkwall där vi äter lunch (ingår) och sen träffar vi Rosemary's "knit and natter group" för några timmars stickande och självklart fika (ingår). Den som eventuellt inte stickar kan denna eftermiddag till exempel besöka Highland Park, Orkneys mest välkända whiskydestilleri med anor tillbaka till slutet av 1700-talet. Vi hjälper gärna den som vill besöka HP för rundvandring och provsmakning med biljettbokning.
Middag äter vi i Kirkwall (ingår ej).

22 SEPTEMBER

Innan vi flyger tillbaka till Edinburgh under sen eftermiddag har vi några timmar till förfogande för att utforska Kirkwall på egen hand och kanske handla det där sista som man vill ha med sig hem. Ett besök i St Magnuskatedralen rekommenderas också. Orkney och Shetland tillhörde fram till mitten av 1400-talet Norge och kopplingarna till Norge är fortfarande starka och något som befolkningen på båda ögrupperna är mycket stolta över. 
Då vi anländer i Edinburgh på kvällen kan det vara svårt att flyga tillbaka till Sverige samma dag så en övernattning i Edinburgh kommer eventuellt att behövas.

 

Gruppen består av som mest 16 personer.

Resan bokas via mail och frågor besvaras antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

Resan kostar 19 700 kr/person. Enkelrumstillägg 2 500 kr/person. I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Stornoway
 • Flyg Kirkwall-Edinburgh
 • Fyra luncher
 • Alla transporter på öarna
 • Båtresa Stornoway-Ullapool
 • Båtresa Gill's Bay-St Margaret's Hope
 • Lokala guider på båda ögrupperna
 • Svensk reseledare som möter upp i Edinburgh
 • All inträden i programmet


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks
 • Ev övernattningar i Edinburgh


OBSERVERA att Brexits öde ännu inte är avgjort. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.

loading...