Ull- och vandringsresa till Shetlandsöarna 28 juli - 3 augusti 2020
fyra platser kvar

Följ med på en unik resa med en liten grupp (max 16 deltagare) till de vackra Shetlandsöarna!

28 juli

Vi träffas på flygplatsen i Edinburgh vid middagstid för vidare färd till Shetland kl 14.00. James Tait från Island Trails, som kommer att vara vår guide under delar av resan, hälsar oss välkomna på flygplatsen i Sumburgh. Under tidig kväll anländer vi till St Magnus Bay Hotel i Hillswick där vi äter middag (ingår ej).

29 juli

Vi tillbringar dagen på den södra delen av Mainland och på förmiddagen vandrar vi på St Ninian's Isle. På eftermiddagen besöker vi Shetland Designer i Cunningsburgh, där man stickar underbara Fair Isle-tröjor och efter det, Neila Nell i Hoswick. Neila designar moderna plagg med avstamp i den traditionella stickningen och hon berättar med stor entusiasm om sitt tänk runt färg och form. Ett stopp på Jarlshof, en arkeologisk utgrävningsplats där man hittat rester av många olika bosättningar blir det också. Lunch äter vi på lämpligt ställe (ingår) och middag på hotellet (ingår ej).

30 juli

Foto Palle Ander
Foto Palle Ander

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst där vi möter Sarah McBurnie som är vår guide för dagen. Under dagen vandrar vi i Hermaness naturreservat ända fram till vad som känns som världens ände varifrån vi har en strålande utsikt mot Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Vandringen tar ca tre timmar. Vi besöker även The Heritage Centre där man har en väldigt fin samling spetsstickade plagg. Den berömda inredda busskuren stannar vi också till vid. I samband med lunch på Victoria’s Vintage Tearooms (ingår) kan man besöka The Boat Haven, ett litet båtmuseum precis bakom the Tearooms. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

31 juli

Idag börjar vi med en vandring på Lunna Ness och sen tillbringar vi resten av dagen i Lerwick. Efter lunch (ingår)  besöker vi Jamieson & Smith. Där får vi bland annat veta hur ullen sorteras utefter olika kvalitetskriterier och hur man använder den ull som inte lämpar sig för garn. Sen släpper vi loss garnentusiasterna så att de får känna sig som barn i en godisaffär en stund. Känn, kläm och njut av alla färger i J & S butik! Efter det blir det lite egen tid i Lerwick då man kan ströva i den lilla stadskärnan och titta in i Jamieson’s of Shetlands garnbutik och många andra små butiker. De som följer TV-serien Shetland kan passa på att leta upp Jimmy Perez hus som ligger i den allra äldsta delen av staden, The Lodberries. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

1 augusti

Idag besöker vi den västra delen av Mainland. På förmiddagen vandrar vi och efter lunch (ingår) och museibesök i Scalloway besöker vi Ronnie Eunson på Uradale Farm. Ronnies produktion av kött och garn är helt ekologisk och garnet är ett "one farm yarn" där endast ull från gårdens egna får används. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

2 augusti

På förmiddagen gör vi en ca två timmars vandring på Eshaness, ett otroligt naturskönt område på nordvästra delen av Mainland. Efter lunch (ingår) blir det en kortare vandring och ett besök på Tangwick Haa Museum innan vi beger oss tillbaka till Hillswick. Dagen avslutas med lite ”makin an yakin” där James berättar skrönor till klickandet av flitiga stickor. Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

3 augusti

Då är det dags att säga hejdå till Shetland för denna gången. Vi flyger tillbaka till Edinburgh 09.25.

Programmet är baserat på de resor som tidigare gjorts och programpunkterna kan komma att kastas om eller ersättas av andra så det är med andra ord inte hugget i sten. Dagarna kan också komma att kastas om, dvs dag 2 blir kanske dag 3 eller tvärt om.
Då resan tar sin början i Edinburgh kan man tillbringa en dag eller flera där före eller efter resan till Shetland. Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!


Resan bokas via mail och frågor besvaras antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.


Resan kostar 16 700 kr/person. Enkelrumstillägg 2 500 kr/person. I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Sex nätter på St Magnus Bay Hotel i Hillswick. Rejäl frukost ingår!
 • Fem luncher.
 • Alla transporter på öarna.
 • Lokal guide.
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet.


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar. 
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks
OBSERVERA att Brexits öde ännu inte är avgjort. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.