Bilder: Regina Verheyen
Bilder: Regina Verheyen

         fotoresa till Shetland 28 juni - 3 juli 2019

Upplev "the simmer dim", årets längsta dagar, på vackra Shetlandsöarna tillsammans med fotograf Regina Verheyen. Med sin kunskap om Shetlandsöarna visar Regina oss lunnefåglar, fantastisk natur och dramatiska vyer och med kameran i högsta hugg utforskar vi Shetland under denna fotoresa. Max antal deltagare på denna resa är 8.

28 JUNI

Vi möts på flygplatsen i Edinburgh vid middagstid och flyger till Shetland. På flygplatsen i Sumburgh träffar vi Regina och sen beger vi oss till St Ninian's Isle, en liten "ö" som egentligen inte är en ö då den förbinds med fastlandet via en tombolo, en smal strandremsa. Efter besöket på St Ninian's åker vi norrut till Busta House Hotel där vi kommer att bo. Middag intas på hotellet (ingår ej).

29 JUNI

Efter frukost beger vi oss söderut för att ytterligare utforska den delen av ön. Vi tar båten ut till den lilla ön Mousa det finns en mycket välbevarad "broch", en av många runda stenbyggnader som finns utspridda på Skottlands öar och även fastland. Vi tillbringar några timmar på ön innan vi åker tillbaka till Mainland. En liten reservation för vädret, dock, då båten inte går om det stormar alltför vilt. Under dagen besöker vi också den arkeologiska utgrävningsplatsen Jarlshof och fyren i Sumburgh där en stor koloni lunnefåglar håller till. Vi stiftar bokstavligt talat närmare bekantskap med dessa charmiga små fåglar som tillbringar tiden mellan april och augusti på Sumburghs branta klippor. Lunch äter vi på Sumburgh Hotel (ingår). På kvällen äter vi middag på hotellet (ingår ej).

30 JUNI

Idag åker vi först färja till Yell och sedan ytterligare en färja till Unst. Under dagen beger vi oss till fots till den nordligaste spetsen av Hermaness naturreservat där otaliga sjöfåglar häckar. Därifrån har vi även en strålande utsikt mot Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste fyr. Allt är för övrigt ”Storbritanniens nordligaste” på Unst. Vandringen tar ca tre timmar. För att kunna tillbringa större delen av dagen i Hermaness har vi idag lunch med oss. På kvällen äter vi middag på Frankie's Fish & Chips i Brae innan vi åker tillbaka till hotellet (ingår ej).

1 JULI

På förmiddagen fotograferar vi i Lunnaområdet som är rikt på historia och bland annat förknippas med The Shetland Bus. Eftermiddagen tillbringar vi i Lerwick där ett besök på muséet är ett måste och där de som följer deckaren "Shetland" kan passa på att kika på huset där självaste Jimmy Perez bor. Den äldsta delen av Lerwick, The Lodberries, erbjuder många intressanta motiv. På kvällen äter vi middag på hotellet (ingår ej).
 

2 JULI

Idag åker vi till Eshaness för att fotografera det dramatiska landskapet i ett par timmar. Eshaness är ett mycket naturskönt område med klippor, resterna av en broch och en fyr konstruerad av den välkända Stevenson-familjen, precis som Muckle Flugga-fyren på Unst.
Lunch intar vi på Braewick Café (ingår) och på eftermiddagen beger vi oss till Muckle Roe för ytterligare fotografering. Vi stannar även till vid Mavis Grind där Atlanten och Nordsjön nästan möts.
Middag äter vi på hotellet (ingår ej).

3 JULI

Idag är det dags att säga hejdå till Shetland för denna gången och vi flyger tillbaka till Edinburgh på morgonen.

Då en del vandring ingår i programmet bör man ha normalkondition för största utbyte av resan.

Varje kväll har vi en genomgång av dagens bilder tillsammans med Regina.

Då resan tar sin början i Edinburgh mitt på dagen den 28 juni behöver man resa till Edinburgh dagen innan eller varför inte några dagar innan? Har man inte besökt Skottlands vackra huvudstad tidigare kan några dagar där rekommenderas!

Bokar gör du via
mail och frågor besvaras antingen via mail eller per telefon, 0706-109088.

Resan kostar 15 400 kr/person. Enkelrumstillägg 2 500 kr/person. I priset ingår:

 • Flyg Edinburgh-Sumburgh t o r
 • Fem nätter på charmiga Busta House Hotel utanför Brae. Rejäl frukost ingår!
 • Tre luncher.
 • Alla transporter på öarna.
 • Reginas medverkan samtliga dagar.
 • Svensk reseledare.
 • Alla inträden i programmet.


Det som inte ingår är:

 • Flyg Sverige-Edinburgh t o r
 • Middagar. Fyra intar vi på Busta House och deras varmrätter kostar ca £10-16. En kväll äter vi på Braes prisbelönta Fish & Chip shop där man serverar mycket utöver fish & chips, bland annat musslor, ibland krabba och även kött och kyckling i olika former. Priserna ligger mellan ca £10-16 även där.
 • Ev reseförsäkring
 • Ev dricks


OBSERVERA att Brexit träder i kraft i mars 2019. Vi hoppas att detta inte kommer att påverka priset på resan men om så blir fallet kan vi tvingas höja detsamma i motsvarande mån.